Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominy systemowe Schiedel vs. Presto

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skąd wiesz co i gdzie jest produkowane?! Akurat Schiedel i Presto, mają po tyle samo naszych i obcych podzespołów...;)

A jaki komin, to nie producentem kominów się sugeruj, tylko pytaj dostawcę/montażystę pieca. On powinien posiadać na ten temat wiedzę i weźmie za to odpowiedzialność.

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

• 1 year później...
wiele osób porównuje presto do schiedla. Sam szukam komina i wolałbym kupić tansze presto tak dobre jednak jak schiedel. Nie wiem czy faktycznie te dwa kominy są porównywalne. Na stronach producentów wyczytałem ze schiedel rondo plus ma zakres temperatur do 600 st. , tymczasem producent presto podaje u siebie 450 st. Róznica zatem jest jak mi sie wydaje na korzyść schiedla. Jesli niby obaj producenci biorą wkłady ceramiczne z tej samej fabryki , jak słyszałem to skąd te rozbiezności ?

Żaden nie wytrzyma 400....Chyba, że będziesz najpierw farelką rozgrzewał.

Lekka przesada .....

Na najbliższym szkoleniu , Żabia Wola 10.06.2016, będziemy podłączali wkład kominkowy Romotop do CERAMICZNEGO KOMINA SYSTEMOWEGO i damy "popalić" ..... Fotorelację zamieszczę na FM

Lekka przesada .....

Na najbliższym szkoleniu , Żabia Wola 10.06.2016, będziemy podłączali wkład kominkowy Romotop do CERAMICZNEGO KOMINA SYSTEMOWEGO i damy "popalić" ..... Fotorelację zamieszczę na FM

Zrób to rzetelnie! Chętnie popatrzę....

• 1 month później...

Panowie, dom sie buduje ekipa stawia ja nie wiele wiem. Pytam z czego bedzie komin, mowia bedzie wklad z takiej cegly jak kramzyt bo ma pan gaz.

Jak na etapie budowy(od 0 teraz stawiaja sciany zewnetrzne parteru powienien byc zbudowany komin, z porothermu z jakiejs specjalnej cegly, jak to sie w ogole robi wklada sie wklad a potem sie to obstawia cegla??? Pomozecie?

Ogrzewanie gazowe, brak kominka, brak rekuperacji mechanicznej.

Czytame o wkladach schielda ale gdzie i kiedy sie to daje?

Ps. Koszty maja trzecio lub nawet 4 rzedne znaczenie.

poczytaj sobie o kominach systemowych i takich producentach jak scheidel , brata , presto ,zappel, konekt, jawar itd.. Taki komin składa się z pustaka keramzytowego i wkładu ceramicznego wkładanego do wewnątrz pustaka. Składa je sie jak z klocków . Do ogrzewania gazowego przeznaczone są odpowiednie typy kominów systemowych np. brata turbo czy scheidel quadro. Jesli nie bedzie wentylacji mechanicznej potrzeba również pustaków wentylacyjnych z odpowiednia ilościa kanałów wentylacyjnych , które dostawia sie do kominów systemowych. Kazdy z producentów kominów systemowych produkuje również pustaki wentylacyjne

Poczytalem czy z schiedla lepszy wyborem nie bedzie Avant Economy? Zamiast Quadro?

Fi 120mm bedzie ok czy za malo?

mysle ,że najlepiej skontaktować sie ze specjalistami schiedl'a. Na pewno doradzą jaki komin i jakiej średnicy . Numery telefonów sa na stronie tego producenta

Dzwoniłem, fi 120mm i powiedział że do kotła kondensacyjnego dedykowany jest schield AVANT ECO? Ale quadro jest do pieców z zamkniętą komora spalania czyli do kondensacyjnych, więc bądź mądry i wybierz.