Gagata 21.01.2014 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) No więc .... schab robiłam tak jak pisała Ewa (EZS) z małymi modyfikacjami. To dla tych co lubią szynki długodojrzewające.... Schab jeden w całości (najlepiej w miarę możliwości długi i wąski) obtaczam w cukrze, wkładam do lodówki na min. dobę. Schab wypuszcza wodę, zlewam ją i myję schab, wycieram papierowym ręcznikiem po czym obtaczam w soli i jw. Znów zlewam wodę, myję itd. (schab robi się taki obkurczony, twardszy, nic dziwnego, skoro oddał tyle wody..) i obtaczam go w ziołach, przyprawach np czosnek, co kto chce. I znów do lodówki. I po następnej min. dobie wieszam go w miejscu suchym i przewiewnym (u mnie wisiał nad kuchnią kaflową ale wiem, że można tez nad kaloryferem spoko. Na min. 5 dób. Tylko jak ktoś ma kota w domu, to nie wiem co z nim zrobić na ten czas...... Potem się je. I jest super (a'la szynka parmeńska, długodojrzewająca...). Z każdym dniem jest nieco inny, odnoszę wrażenie (jak go już zdejmę po tych min. 5 dobach to trzymam go w lodówce). I teraz tak - przepis mówi, żeby go, po wyjęciu z lodówki w ziołach, włożyć w .. "skarpetkę rajstopową".. czystą, nową... :rolleyes:i w niej dopiero powiesić. I tak zrobiłam za pierwszym razem A za drugim, ponieważ kupiłam schab dość gruby z jednego końca, nadziałam go z tego grubego końca na pręt, co by wisząc się rozciągnął nieco i juz nie wsadzałam w skarpetę tylko zawiesiłam na tym pręcie (mam nad kuchnią taka kratownice,więc przypadkowo miałam na czym i jak). A w skarpecie jest o tyle łatwiej, że zaczepia się później taką skarpetę o coś i już wisi. Za piewrszym razem dałam bardzo dużo soli i wyszedł bardzo słony. Za drugim zmniejszyłam ilość soli - wyszedł łagodniejszy. Można modyfikować też różnymi ziołami, zawsze wyjdzie inny. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6291099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.01.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Cholera, a nad grzejnikiem elektrycznym można??? Tylko co ja qurdę z kotami zrobię??????? Przepis jest, a gdzie bagnety???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6291160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.01.2014 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Bagnety na broni, a gdzieżby indziej??? Pewnie że można nad elektrycznym Musisz tak zawiesić żeby koty sie nie dostały (da się w ogóle???) kub zamknąć na te parę dni pomieszczenie w którym będą wisieć i już. Nawiasem mówiąc- to wcale nie wydziela jakichś specjalnych zapachów.. Tyle co te przyprawy... Bazylia na ten przykład wykazywała ZERO zainteresowanie wiszącym schabem, co innego natomiast kiedy go już przekroiłam i zaczęłąm jeśc..... Nooo w w końcu to jest MIĘSKO... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6291226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.01.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Chyba muszę spróbować - bo brzmi dość prosto, a apetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6291400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.01.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Zastanawiam sie właśnie, w jakim pomieszczeniu jakiś hak do sufitu wkręcic, coby było na czym ten schab zawiesić .... i ni hu hu takiego pomieszczenia nie widzę .... Mam bagnet na broni, gotowam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6291486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 22.01.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 To na Ahmeda czy hydraulika? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6292061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.01.2014 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Na kota, jak mu się schabu zachce Nie przesadzaj z tym hakiem, bez takich brutalnych rozwiązań... jest parę możliwości żeby powiesić taką "paczuszkę", na pewno coś wymyślisz...chyba, że szukacz argumentów, żeby się w ogóle za to nie brać , aaa - to nie przeszkadzam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6292530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 22.01.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Spaaaaadaaaaj!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6292595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.01.2014 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Na przykład - (..ciągnę niezrażona..) kładziesz jakiś pręt (lepiej płaski niż okrągły) na którejś szafie ale tak, żeby trochę wystawał i na części wystającej możesz już zaczepiać wzmiankowane wyżej mięsko w pończosze. A żeby wszystko nie spadło dociskasz do szafy pręt czymś (??) ciężkim. To był SPOSÓB NR 1. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6292643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 22.01.2014 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Co by nie być gołosłowną: Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6292657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 22.01.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Schabik zacukrowałam, do lodówy zapakowałam... ps. moje koty spokojnie na szafę wskakują:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6292726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.01.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Ale że tak z gleby prosto wskakują? Chyba mają jakieś meble po drodze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6292855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 22.01.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Tylko Kluska jeszcze nie daje rady... wdrapuje się po drzwiach... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6292882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 22.01.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Co by nie być gołosłowną: [ATTACH=CONFIG]236751[/ATTACH] Gagata, idę po ścierę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6293074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 22.01.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 NIe sposób nie opluć monitora przy was dziewczyny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6293136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.01.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 W tym wypadku najlepszym kotem jest KotekRysio, który mięsa nie jada. Suchą karmę - owszem, ale mięsa surowego nie tknie! Tylko że my mamy jeszcze dwie bardziej normalne kocice...Zresztą na razie jakoś nie mam ochoty schabu produkować. Braza, a Ty gościnnego nie możesz zamknąć przed kotami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6293361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 22.01.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Może i może ale wcale na produkcję ochoty nie ma... Ja zresztą też... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6293541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 23.01.2014 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) kot starego mięsa nie rusza , musi mnieć świeżonkę a pies zje i cuchnące ....tak się zastanawiam na ile ten schab na Brazowej szafie i pręcie jest zepsuty , na ile ususzony ..... i poszłam tropem i dowiedziałam się ,że robią tak schab , karkówkę, szynkę , kiełbasę palcówkę ......suszyli na suszarce do naczyń koło kuchenki , pod okapem nad kuchenką , w sieni , na strychu , latem przy otwartym oknie, karnisz w kuchni .... ...temperatura wskazana na 18- 20 stopni , temperatura pokojowa.........suszyli w podkolanówce , w dwóch podkolanówkach , pończosze , w gazie , w siatce od wędlin , w jednorazowej skarpetce (? ) .......... u Milorda dowiedziałam się ...."trzeci krok w jej przygotowaniu trwa niestety najdłużej. Szynka powinna powisieć w ciepłym i przewiewnym miejscu minimum 4 tygodnie a najlepiej i ze 3 miesiące. W sieci zapewne znajdziecie masę przepisów, które podają, ze wystarcza od kilku dni do 2 tygodni. Może i tak, jeśli tylko lubicie niemal zupełnie lub na wpół surowe mięso. Ja nie przepadam, wolę żeby przesuszyła się na wskroś. Jest wtedy o 178491387,034 razy lepsza i niech nikt mi nie wmawia, że czas suszenia nie jest istotny, bo nie na darmo w Parmie szynki wiszą po kilkanaście miesięcy! " no to nie zrobię a jeszcze się dowiedziałam ,że pleśnią nie trzeba sie przeimać no to idę spać Edytowane 23 Stycznia 2014 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6293599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.01.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Fakt, ja mam przepis, który mówi, że ma wisieć co najmniej 3 tygodnie. I pleśń się pokazała, jak robiliśmy, więc wyrzuciłam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6293640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 23.01.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Mnie wyszedł za słony, ale małżonek dał radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80236-komentarze-u-gagaty/page/183/#findComment-6293787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.