Edyta M 30.03.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Gagata musze kiedys koniecznie odwiedzic Twoje Siedlisko ... a na poczatek witam sie u Ciebie http://img27.imageshack.us/img27/7295/wielkanoc2013k.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 03.04.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Wracajcie, psia kostka, zima atakuje!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 03.04.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Wracajcie, psia kostka, zima atakuje!!!! Od kilku miesięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.04.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 wiosna idzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.04.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 wiosna idzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dokąd??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.04.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dokąd??????????????? Czy ja wiem? ponoć w naszym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 03.04.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 to ja ja zapraszam do siebie i opier....ze tak pozno przylazła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 04.04.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Czy ja wiem? ponoć w naszym kierunku U mnie znów napier.ala śnieg... aaaaaa:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2013 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Uważajcie, bo ponoć zima też usłyszała, że wiosna idzie i przyszła to zobaczyć... Oczywiście dałam się nabrać na prognozę pt "wiosna zacznie się zaraz po świętach" i kiedy wracaliśmy we wtorek ze SŁONECZNEGO (błękitne niebo...) i BEZŚNIEŻNEGO (ale przynajmniej było zimno) Eden miałam NADZIEJĘ.. cóż, już przed NRDowem zaczął się pojawiać śnieg.. zalegający, nie padający ale cóż to za pociecha. I tak juz zostało - im bliżej Polski tym więcej tego na ś. Resztę wiecie to co ja będę pisać.......... Przynajmniej goście się cieszą, że mogą sobie popalić w kominku ... To tak w ramach szukania plusów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2013 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Edyta M - witam serdecznie i ZAPRASZAM :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2013 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 No dobra, to ja już wiem gdzie chcę mieszkać. Wieś Rysum. Wschodnia Fryzja, 15 km od Emden, bardzo blisko morza (północnego, cóż). Bajka. Zdjęcia moje (telefonem, bo kupiłam zła kartę do aparatu foto niestety): Widoki z wiatraka ("holenderski" oczywiście) na wieś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2013 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Trochę samej wsi (zabudowa): I, ponieważ my byliśmy ZANIM zrobiło się zielono, to z netu zdjęcia zielonego Rysum: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2013 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Oczywiście one nie oddadzą klimatu miejsca... Tu widać jak ciekawie jest położona i jaki ma układ: A jeśli ktoś zainteresowany to np. tutaj: http://www.greetsiel.de/tourismus/19-krummhoerner-doerfer/unsere-18-warfendoerfer.html można zobaczyć i poczytać więcej o całym regionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2013 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) No coś pięknego... Ech.. Domki nieduże , oczywiście zadbane z ogródkami jak z obrazka.. ja bym osobiście nieco je "rozwichrzyła", są bardzo UPORZĄDKOWANE ale grzechem byłoby narzekać.... Poza tym to Niemcy - cóż. Uliczki biegną promieniście, łagodnymi zakolami, samochody pojedyncze jadą grzecznie wolniutko i nie musisz uważać - to kierowcy uważają. W ogóle w samym Emden dostrzegłam jedną ciekawą rzecz - spacerowaliśmy po mieście, wzdluż, jakby nie bylo, ulic i samochody mi nie przeszkadzały jakoś ... DLACZEGO? Bo oni po prostu naprawdę jeżdżą te 50/godz. A to zupełnie inny efekt niż smigający koło ciebie z piskiem opon (mózgowych??) debil. Czujesz się pełnoprawnym użytkownikiem dróg a nie zbędnym balastem i przeszkodą. Tak też jest na drogach między miejscowościami. I prawie nikt nikogo nie wyprzedza. Nawet Romek przestał a co więcej - nie przeszkadzalo mu to i dobrze sie z tym czuł. No - ale oni jak chcą pojechać dalej albo szybciej - maja autostrady. Wszędzie. I tylko jedno jest nie tak... oni tam mówią po niemiecku........ Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2013 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Ale ale - to nie jest ten znany nam niemiecki. To jest rodzaj "staroniemieckiego".. Popytam jeszcze zięcia, bo on to wszystko wie i napiszę potem więcej, bo to ciekawe! I jeszcze dwa domki z Emden: [ATTACH=CONFIG]181332[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]181333[/ATTACH] I widok na port w Greetsiel: [ATTACH=CONFIG]181334[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2013 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak widać w Greetsiel jest sporo ludzi (to była Wielkanoc) ale to własnie dlatego, mimo, że jest tam ślicznie, nie nadaje sie ono do mieszkania na stałe, bo to miejscowość turystyczna. Jako taka - super! Mnóstwo (!!) wszelkich knajpek, WSZĘDZIE piwo oraz żarcie i desery. Ogródki byly czynne mimo zimna bo było piekne słońce, siedziliśmy w jednym chyba z godzinę i dzięki slońcu (oraz piwku) było super przyjemnie... wakacyjnie chciałoby się powiedziec.. Dlaczego raz widac obrazki a raz nie to ja nie mam pojęcia..... Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 04.04.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 No urokliwe miejsce i bez tego białego g.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 04.04.2013 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Noooooo...........:yes: prawda?? W Polsce (i paru innych poszkodowanych krajach - gdzie by tu wystąpić z reklamacją...??) komuna tak załatwiła architekturę, że ból i żałośc ogrania... Nawet jesli sa ładne domy, nawet jesli iles osób potrafiło i chciało, i miało środki to kawałek dalej - smuuutek... Smuuutek bloków popegeerowskich, smutek domów-kostek, smutek betonowych płotów.... Tak bym chciała mieszkac w miejscu gdzie juz nie będe musiała tego oglądać... Ale się nie zanosi - nie widzę możliwości (z różnych względów). Niemniej przyjemnie jest pobyc trochę w miejscu, gdzie komuna nie zostawiła śladów swoich łap. (Te ślady są też oczywiście w psychice ale to inna bajka, choć tego efekt także widać dokoła.) Białe g...no było jak przyjechalismy (niewiele ale i tak Fryzyjczycy byli w szoku, może dlatego tak mało ich bylo na ulicach - nie wiedzieli co się z tym robi, jak Francuzi, którzy przy -1 nie wychodzą z domu, bo się boja, że to śmiertelne) ale potem wyparowało :D Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.04.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Kochana- miejsce bardzo urokliwe, jak ogromna większość takich starych miejscowości niewielkich z przebrzydłego bloku zachodniego... Świetnie, że odpoczęliście, że naładowaliście akumulatory. Teraz zrób coś z tym, bo wychodzi, że nie przywiozłaś nam wiosny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.04.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Piękna wieś! A dlaczego polskie wsie są tak przeraźliwie brzydkie??? Zabździałe, brudne, zaniedbane, jeżeli już jest coś nowego, to kiczowate musi być...Może nie wszędzie, ale my ostatnio na pograniczu Szkieletczyzny i Częstochowskiego dawnego bywamy. Koszmar! Zupełnie inaczej jest na Opolszczyźnie. Tam już podobniej do tego ze zdjęć, choć nie aż tak ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts