Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze U GAGATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No toż przyjechaliśmy i wyciągnęliśmy Cię z grożącej deprechy! ;)

Tyrion rzeczywiście bossski gość, ząbkowanie mu dokucza... :rotfl:

I tak śmiesznie łapy mu się jeszcze plączą! :lol2:

Czy ktoś wie jak się pozbyć tego goooowna "Badanie marketingowe" które wyskakuje przy każdej zmianie strony:mad::mad:

Chciałam raz wziąć udział dla spokoju świętego to po trzeciej odpowiedzi napisali, że dziękują, ale mają już dość osób o takim profilu czy jakoś tak (chodzi jak sądzę o panie w średnim wieku..) - BEZCZELNI w sumie:eek:

Po czym lecą od nowa...

No to co ja mam zrobić?

:bash:

Mi też podziękowali, chamy z tego samego powodu. Teraz dla odmiany jakies badanie muzyczne się plącze. Adblock tego nie stopuje, cholera.

Ty wiesz Gagacia, jaki ja miałam wzrok gdy mówiliście o Perle, więc juuz lepiej cicho bądź!!!

A tam wcześniej, powyżej u mnie to było nt. wsi polskiej (jakoś przegapiłam) i DPSia pytała poniekąd czy u niej jest WIEŚ. Prawdziwa w sensie.

No jest, TAK. OCZYWIŚCIE.

Ale to jednak jest wieś DZISIEJSZA.

Bo nawet (!) u DPSi nie ma (już) tej wsi, o której mowa..... do której tęsknimy, o której pisze Relek, która znamy z dzieciństwa, choćby tylko z filmów...

Małe chałupki, małe babinki z małymi chłopkami, zakręcone dróżki, krówki, kurki i koniki, drzewa owocowe a pod nimi trawa a na niej my....... i pszczółki i motylki...ech...

Na takiej wsi nie ma, fantastycznej skądinąd, murowane wędzarni....

A chałupka też raczej drewniana (choć to niekoniecznie), ale nie poniemiecka (jak u nas, czy u DPSiów) - takie klimaty to już nawet nie na wschodzie Polski, to już na wschodzie dalej dalej... może.. nie wiem, nie widziałam..

Jednakowoz miała tamta wieś swoje wady, których dziś nie pamiętamy, pogrążeni w sielskich wspomnieniach.

Gnojownik na środku podwórza.

Wszechgrzebiące i wszechsrające kury.

Ogrody "ozdobne" często gęsto porośnięte pokrzywami i łopianami.

Walące się chałupiny i walące się ogrodzenia, a na podwórkach brud i bałagan.

Latryna i woda ze studni, często niezdatna do picia.

Ubóstwo i brak czystości w domach i w temacie higieny osobistej.

Teraz jest dużo lepiej.

Inaczej, pewnie.

Ale drzewa w sadzie i trawa wciąż ta sama, tylko muchy z gnojownika nie lecą stadami do kuchni. ;)

Proszę bardzo, oto foto w temacie, o którym kiedyś, czyli domki-dziwa, pałace baby jagi, gargamele..

Wspomniany wczesniej Bodzio (od mebli) i jego domostwa.

Udało mi się "zatrzymać w kadrze" (z samochodu) jedno, ale myślę, że wystarczy (jest takich w tym miejscu, niedaleko siebie, chyba z 5...!)

Bodzio.jpg