Moose 22.02.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 U mnie prawie też się skończył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.02.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Ja też o poliwęglanie myślałam, ale zapomniałam nazwy. Słabo naśnieżyli stoki, najwyraźniej. U nas tuż obok Krakowa jeszcze mają śnieg, choć nieco przetarty miejscami, a w górach na pewno jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 23.02.2014 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Ha. Mógłby być zdejmowany (składany) na zimą, bo zima mi niepotrzebne zadaszenie. Markiza raczej nie - za długi taras no i chciałabym coś "trwałego". Poliwęglan jest estetyczniejszy od pleksy? Nie czuję róznicy, musiałabym zobaczyć. U mnie cała konstrukcja drewniana by została (słupy a na nich prostopadłe do ściany domu belki ze spadkiem). na tym teraz leżą dechy. I te dechy myślę na coś zmienić. Tak więc cała konstrukcja drewniana by została (coś jak na fotce powyżej)... Tak sobie myślę, że może faktycznie, jak kombinuje Agduś, w części przy domu dać dechy (tam stałyby meble, które nie chciałabym żeby zmokły...) a reszta z ... czegoś, co nie zabierałoby kuchni swiatła (bo tak de facto to zadaszenie tej części tarasu, "zewnętrznej" jest kluczowe dla światła w kuchni). Łosia a u was jest zadaszenie drewniane, prawda? czy dachówka? Szlag nie mogę sobie przypomnieć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 23.02.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 ja też tematem żywotnie zainteresowana. Od dwóch lata myślimy co z tym zadaszeniem Poliwęglan też rozważaliśmy , ale słabo.. Raz estetycznie słabo , a dwa naczytałam się , że strasznie pod nim gorąco - a my mamy od południowej strony taras.. W zeszłym roku ćwiczyliśmy - na próbę - żagiel przeciwsłoneczny rozpięty na linach pomiędzy drewnianą konstrukcją . I było nieźle - poza wietrzną pogodą , kiedy mieliśmy szansę odlecieć z żaglem i całą chałupą .. Koncepcja do której się przychylamy , to coś w rodzaju selfmade pergotendy - na linkach stalowych , z naciągiem ... W razie potrzeby materiał zwijałby się pod okap dachu. No i co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 23.02.2014 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 No pomysł jest, Zochna Ale juz widzę, że u Was jest inny problem niz u nas. U nas chodzi o zadaszenie, które spowoduje, że będę mogła trzymac na tarasie na stałe (no - w sezonie tarasowym) meble, np z poduszkami i nie martwic sie, że to mi zmoknie., no i że mozna będzie tam sobie siedzieć także w czasie deszczu.. A przede wszystkim nasz jest od strony północnej i nie ma problemu nasłonecznienia, taras jest zacieniony. My chcemy osłonić się przed deszczem, tak więc rozwiązania "materiałowe" nie dla nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 23.02.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Łosia a u was jest zadaszenie drewniane, prawda? czy dachówka? Szlag nie mogę sobie przypomnieć.. Drewniane od spodu a na wierzchu blachodachówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 23.02.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 a, już... juz mam, no tak Sąsiedzi maja nad tarasem i domkiem "ogrodnika"- darń, mech plus trawa. Leży to na dechach i folii. Pięknie uszczelnia, no ale słońca nie przepuszcza. Zdjęcie nawet z okna cyknęłam - ale nie ma efektu zimą. Od wiosny wygląda pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.02.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Ja miałam taki pomysł jeszcze, żeby owszem, poliwęglan albo pleksa (nie odróżniam), ale - najpierw mata trzcinowa albo wiklinowa położona na tych dechach poziomo, a dopiero na nią ten poliwęglan. Można też taką matę dac od góry, wtedy zamaskuje tę pleksę czy co tam.A na samym tarasie też nieżle to wygląda i nie zabiera tak dużo światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 23.02.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Gagata zajrzyj do Rasi, mówię Ci. Ona ma taki składany z poliwęglanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 23.02.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Muszę Andrzejowi temat do myślenia podrzucić, jak by to zrobić, żeby działało. Połowa, ta przy samym domu, stała, blachodachówka na pełnym deskowaniu. Połowa nad dalszą częścią z poliwęglanu jakoś sprytnie wsuwana pod tę blachodachówkę. Bo wersja ze szmatą o tyle mnie nie przekonuje, że w razie wiatru może polecieć, a co najmniej łopotać będzie, jeżeli się jej nie schowa na czas, a w razie deszczu żadnej osłony meblom nie da. Upału pod tym się nie boję, bo taras od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.02.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Czy ktoś mógłby podlinkować jakieś fotki Rasiowego zadaszenia tarasu z poliwęglanu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 24.02.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.02.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Oooo, dziękuję, Gosiek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 24.02.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Rasia nie ma skladanego daszku z poliweglanu My mamy poliweglan komorowy , wyglada to tak http://i704.photobucket.com/albums/ww42/markotomurator/DSC01113.jpg http://i704.photobucket.com/albums/ww42/markotomurator/DSC01114.jpg http://i704.photobucket.com/albums/ww42/markotomurator/DSC01115.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.02.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Oooo, takie coś to dobre jest! Na to położyłabym matę wiklinową/trzcinową na górę, żeby zacienić i żeby nie wyglądało plastikowo i byłoby w sam raz dla mnie! Zapisuję fotki, Martuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 24.02.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 mozna tez od spodu powiesic takie materialowe zaslony co jakis czas naciagajac tunel na linke cos w stylu jak to od Rasi ale po rozlozeniu ( taka roleta rzymska jakby ale nie skladana) a sciagac je jesienia kiedy sie chce wpuscic wiecej slonca- ja to planuje juz jakis czas ale jakos sie nie zebralam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 24.02.2014 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Markoto - o takie cos własnie..! No i jak się sprawuje z czasem? Jak długo go macie? Wymaga jakiegoś zmudnego czyszczenia? Zachowuje tę przejrzystość? Czy ja dobrze widzę, że macie dach prawie bez spadku (minimalny)? Też mam juz własnie tę konstrukcję drewnianą i musze nałozyc na to coś p.deszcz.. DPSia - dobrze kombinujesz z ta matą... mysle, myslę na razie nie mam jeszcze zadowalającej opcji ale myslę myslę... U nas (a i u Ciebie chyba też..) nijak nie pasuje takie rozwiązanie jak w linku Gosiek33... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.02.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 No dokładnie, u Rasi nowoczesny dom, a u nas sama tradycja.Drewniana konstrukcja i na to poliwęglan (albo pleksa, mnie wszystko jedno).Przykryję matą i z głowy.Będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.02.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Chyba takiej płyty użyjemy. Nie muszę mieć poliwęglanu, zresztą nie stać nas na niego. Chciałabym uzyskać efekt nieco podobny do tego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 24.02.2014 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) No - dokładnie Tez mam takie wizje z ukochanych moich gazet hiszpańskich Casa & Campo :yes: Czemu by nie mieć u nas kawałka Hiszpanii??? :cool: Tylko u mnie akurat na TYM tarasie to się nie sprawdzi (tzn wiklina), będzie niepotrzebne, bo jest północny... ale u gości ... tam mają południowe...:rolleyes: Edytowane 24 Lutego 2014 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts