Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze U GAGATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, wieśniary! :D

U nas też wczoraj burza była taka "po byku".

A podlało, że ho, ho, z czego my się cieszyliśmy bardzo, Goście (nie wiedzieć czemu :lol: ) - w ogóle!

Ani chybi dzisiaj czeka mnie wyjście na grządki i walka z chwastami... :roll:

Witam cię, odważna Gagato i chylę czoła za pomysłowość w remontach twej przepięknej posiadłości! Śledzę już od jakiegoś czasu ten wątek i jestem pod wrażeniem. Przyznaję, że będę małpować od ciebie parę pomysłów ,choćby na te ceglane ściany. Możesz mi powiedzieć, czy to są orginalne mury i jak to doczyściliście? Ja spełniłam marzenie i kupiłam stary dom ,lecz tynki się w nim ledwo trzymają i zastanawiam się czy jak go skuję do cegły to wyjdzie mi jak u ciebie? I mam prośbę; napisz mi na priw gdzie się mieści twoje agro,bo DPS już nagrodziłam "ochami" i "achami" i kiedyś planuję tam się wybrać. Pozdrawiam serdecznie z wiochy i cieszę się,że stwarzacie tu świetną atmosferę. Aż chce się wracać!

Cóż Brazunia, niektórzy tak mają... :roll:

Niektórych NOSI, co zrobić ... :wink:

Teraz miotaliśmy sie po Kotlinie Kłodzkiej w związku z zawodowymi sprawami Romka, dla odmiany.. Bardzo, ale to BARDZO lubię tamte tereny! Gdyby nie zima przez dwie trzecie roku i pod górkę do sklepu (albo z powrotem) to właśnie tam bym zamieszkała.

JAGODOWO_MI_123 witaj Kobieto Ze Wsi :D

Co do cegieł to część ścian, które wyglądały nieźle po skucie tynków - oczyściliśmy szczotką drucianą lub, kiedy to nie pomagało, metoda jest też brutalne starcie wierzchniej powierzchni cegieł gumówką(jedno z bardziej traumatycznych wspomnień - wygląd pomieszczenia w wszystkiego w nim oraz w jego pobliżu, po takim zabiegu.. :o )

Inne ściany po prostu stawialiśmy od nowa ale ze starych cegieł z rozbiórki innych ścian.

Trzeba pamietać, że starcie wierzchniej warstwy spowoduje że cegły będą całe czerwone, bez sladów "użytkowania" typu białe resztki tynku, a to i dobrze i źle. Zależy jaki efekt chcemy uzyskać.

Zaraz pokaże przykłady.

Tu widać cegły nie oczyszczone - ma to swój klimat.

http://images38.fotosik.pl/131/c584e2cf39eafe70m.jpg

Tu są czyszczone z resztek zaprawy itp (mają tylko różny odcień, bo to różne cegły) - mam nadzieję, że widać dość wyraźnie ?

http://images41.fotosik.pl/131/da84ff88850bc0d3m.jpg

No i zdecydownie radzę skuć odpadające tynki!

Aaaa widzisz :D Rozumiemy się!

Co tu duzo gadać - jest pięknie.

PIĘKNIE.

Byliśmy i w okolicach bardziej wiejskich (a jakże ;-)) czyli np w moim ukochanym Złotnie (moje kolonie! wspomnienia!), Szczytnej ale także oczywiście w np. Polanicy Zdr, która po popowodziowych remontach wypiękniała nie do poznania!

No i Góry Stołowe - ! To są klimaty.

Muszę tu napisać, że to dzięki moim fantastycznym agro-sąsiadom możemy sobie na takie wyjazdy we dwoje pozwalać - oni w tym czasie są na ewentualne wezwania naszych gości, przekazują i przyjmują klucze. W czasie naszego dwuletniego remontu ja nie mogłam sobie pozwolić na ŻADNE wyjazdy i bardzo szybko zaczęło mi tego ogromnie brakować...Ale cóż - zawsze coś za coś (..i już wyłazi ze mnie filozof, już.. :roll: )

Hi,

Aaaa widzisz :D Rozumiemy się!

Co tu duzo gadać - jest pięknie.

PIĘKNIE.

byliśmy tam kilka lat temu ze znajomymi na super wakacjach ... naprawdę było pięknie...... i wesoło ...

...kolega przez moment udawał żebraka i zbierał "do kapelusza" :oops: ...

...a ja uczepiłem się jedną ręką wysokiej gałęzi ... zawisłem ... i udawałem małpę ... :oops: :oops:

nasze dzieci i żony miały ubaw ...

... przechodnie reagowali różnie ....

PS. byliśmy w 100 % trzeźwi ... to kotlina Kłodzka tak zadziałała