Agduś 24.01.2015 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Wiem, że uogólnienia i, kupując Emi, zdawałam sobie sprawę z tego, że łagodność leonbergerów to także uogólnienie. Zawsze, nawet kupując psa z dobrej hodowli, ryzykujemy, że ten akurat egzemplarz będzie niedokładnie odpowiadał wzorcowi rasy. Jeżeli wyglądam - to pikuś dla mnie, bo nie myślałam o wystawach i hodowli (znaczy przemknęła mi taka myśl, kiedy już Emi mieliśmy, ale szybko sobie poszła), jeżeli charakterem, to gorzej. Dlatego między innymi odradzam znajomym kupowanie psów modnych ras, bo masowa "produkcja" skutkuje psuciem rasy. Jednak jeżeli zdecydowaliśmy się na psa, który powinien być łagodny, nieagresywny, ale kochający właścicieli i gotowy stawać w ich obronie, to mam większe szanse na to, że taki będzie, niż gdybym kupiła amstafa albo pitbula licząc na to, że trafi mi się wyjątkowo łagodny egzemplarz. I nikt mnie nie przekona, że lepiej próbować wychować psa rasy hodowanej do walki na spokojnego towarzysza zabaw dziecięcych niż kupić labradora (pomijając kwestię mody na tę rasę). Wiem, że pasjonat kupi sobie czołg i przerobi go na samochód terenowy, ale po cholerę??? Nie lepiej od razu kupić samochód???Natomiast jeżeli chodzi o rasy o silnym charakterze i dużej potrzebie dominacji, ale bez chorej agresji wpisanej w geny, nad którą trzeba panować, to nie mam nic przeciwko. Pod warunkiem, że trafiają w ręce mądrych, odpowiedzialnych ludzi, którzy wiedzą, jak postępować, żeby pies stał się szczęśliwym i bezpiecznym towarzyszem dla nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 24.01.2015 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Ano. Nic dodać nic ująć. Znam ludzi, którzy chwalą cc jako towarzyszy dla małych dzieci. Ja nie wiem... nie mam takich doświadczeń. Ale na pewno trzeba mieć odpowiedzialne podejście do "posiadania psa" biorąc dużego psa i mając małe dzieci jednoczesnie. Natomiast niepomiernie wkurza mnie postawa typu (niestety - częsta) - "..w zasadzie to ja nie chcę psa i nie przepadam za psami ale takiego yorka do noszenia w torebce to mogłabym mieć.." (słowa mojej znajomej:eek:) Przecież YORKI to TERIERY! Do polowań! łapania szczurów! Te psy mają CHARAKTERY! To nie maskotki dla paniuś, tylko dlatego, że są malutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 24.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Ech... na ten temat mogłabym długo... ale szkoda ozora strzępić... Jak świat światem, wszędzie idioci się zdarzają i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 25.01.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Niestety, Osiczka rację ma: idiotów nie sieją, rodzą się sami!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 25.01.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 To już nie idiotyzm, to już bezmyślne okrucieństwo, żeby traktować żywe stworzenie jak maskotkę dla zaspokojenia kaprysu. Jakim prawem?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 07.02.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Gagata przeginasz!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 08.02.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Wyłaź zarazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 08.02.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Wasze uprzejme prośby przekonały mnie do zamachania rączką :bye: Jestem, żyję i czekam wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 08.02.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 My zawsze jesteśmy uprzejme ! A do wiosny jeszcze kawałek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 08.02.2015 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 ZAWSZE. U P R Z E J M E. Ha. ha. ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 08.02.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 A co...? Masz jakieś wątpliwości...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.02.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Pozwolę sobie uprzejmie dołączyć do towarzystwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 08.02.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 09.02.2015 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Uprzejmie dołączyć do Uprzejmego Towarzystwa :cool: ... zaraz zwariuję..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 09.02.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 A teraz dobre wieści dla wszystkich zainteresowanych losem małego Błękitka CC po przejściach, zwanego też Jelitkiem. Otóż Jelitek zamieszka (po długich poszukiwania i sprawdzaniach nowych właścicieli...) w Gdyni, za kompankę będzie miał 10 letnią sukę CC. Będzie mieszkał w wielkim apartamencie 5 minut od plaży i lasu. I to się nazywa Happy End Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 09.02.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Super!!! Uprzejmie donosze, że bardzo się ciesze szczęściem Jelitka!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 09.02.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Mam tylko nadzieję, że będzie miał jednak inaczej na imię...Uprzejmie mam uprzejmą nadzieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 09.02.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Super!!! Cieszę się bardzo Uprzejmie się przychylę do Agdusiowych uprzejmości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 10.02.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Chyba nie przystaję do tego towarzystwa... bo aż taka przeuprzejma nie zawsze jestem:sick: ale cieszę się Happy Endem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 10.02.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 A my Arctica przeuprzejmie przyjmujemy do wiadomości i żądamy: zostan z nami, będziemy uprzejme za Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts