Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzaje p?yt OSB - BARDZO PILNE

Recommended Posts

Dzięki a jakie jest Pana zdanie na zastosowanie tych płyt do wykończenia wnętrz, czy to dobry pomysł?

Nie chciałbym mieć rodziny na sumieniu

Jeżeli chcesz płyty, ale boisz się ich pękania, to proponuje płyty Fermacell - płyty włóknowo-gipsowe. Muszą je jednak ułożyć fachowcy. Płyt tych się nie gipsuje, a jedynie skleja specjalnym klejem, który po wyschnięciu jest trwalszy od płyty.

Poza tym można zrobić drewnianą, ładną boazerię. Ale wówczas pod boazerię, ze względów p.poż. proponuję ułożyć płytę gipsową.

emems,

oto odpowiedź jaką dostałem z Kronopolu -

To o co Pan pyta zapisane jest w Ateście Higienicznym nr B-909/97 dotyczącym płyt Kronopol OSB:

"W przypadku stosowania płyt wewnątrz pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi ogólna powierzchnia płyt kontaktująca się z wewnętrznym powietrzem nie powinna przekraczać proporcji 1m2 płyty w stosunku do 1 m3 kubatury pomieszczenia"

Ja się pytam, bo mój projektant od ogrzewania chce mi zrobić ogrzewanie powietrzno-pdołogowe z podwójną podłogą (w środku powietrze). Górna wartswa to na klockach betonowych (wys. ok 10 cm, rozmieszczonych mniej więcej co 50 cm) ma być położona płyta OSB, i na tym zbrojona wylewka (około 5 cm).

Ciepłe powietrze byłoby tłoczone między dwoma podłogami, i przy ścianie wychodziło kratkami do pomieszczenia. W sumie, wychodziłoby, że miałbym mniej więcej 1 m2 OSB (tylko podłoga) na 2,5 m3 kubatury.

Niby się nie zatruję, ale i tak bym wolał tę płytę OSB czymś inny,m zastąpić, tylko nie wiem czym