Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGLANA NIEOTYNKOWANA śCIANA W POKOJU

sebamar

Recommended Posts

Witam,

Ja mam u siebie dwie takie ściany. Jedną w salonie a drugą w przedpokoju. Narazie dom jest w trakcie prac wykończeniowych. Ściana taka wymaga przede wszystkim dokładnego wykonania i pielęgnacji w postaci preparatu właśnie do cegły. Ściany ceglane w moim domy wykonane są z tzw. cegły carskiej pochodzącej z rozbiórki. W sklepach z chemią budowlaną można zakupić preparaty do jej impregnacji. Jeżeli ściana podczas murowania zosanie pobrudzona zaprawą i ta zaprawa zaschnie najlepiej usunąć ją sczotką drucianą zakładaną na wiertarkę. Takie czyszczenie a potem impregnowanie daje efekt "żywszych" kolorów cegły.

POZDR

witam

A my poprostu kochamy cegłę!u nas będzie "goła"cegła w salonie - jedna ściana, w holu - 1 ściana, w kuchni ściana na której będą wisieć meble, zabezpieczona będzie taflami szkła, no i 1 sciana w łazience, wiatrołap oczywiście też ceglany nieotynkowany,pomalowany na biało.

kupujesz cegłę np. ręcznie robiony klinkier francuski postarzany,

każesz wyciąc z nich 2 centymetrowe płytki( przód i tył); nie murujesz ściany z cegieł, tylko przyklejasz jak płytkę łazienkową czy kuchenną do ściany z pustaków

jest taniej, bo kupujesz połowę mniej cegieł, możesz zrobić takie ściany w bloku, na poddaszu nie tracąc powierzchni i nie obciązając stropu

a efekt jest przepiękny:)

my niestety jesteśmy na etapie wykańczania domu, ściany ceglane już stoją ale jeszcze nie są zabezpieczone. Są specjalne impregnaty do nietynkowanych ścian, które po zastosowaniu sprawiają ,że ściana sie nie "pyli", można ją odkurzać no i jest matowa. Odnośnie szyby to ja wiem o 2 sposobach, mocuje się je na specjalnych chromowanych śrubach,na powierzchni widać tylko nie zbyt duże estetyczne dekilki przykrywające.drugi sposób to mocowanie na specjalnum kleju, wtedy nic nie widać , jedynie tafle szkła. W obu przypadkach można użyć bezbarwnego silikonu, do zamknięcia szczeliny pomiędzy szkłem a ścianą (mam tu na myśli górną krawędz). Widziałam kilka tego typu rozwiązań, niestety nie w Polsce, więc mam pewne obawy jak to będzie z wykonaniem tego w kraju ale będe ryzykować , może uda się znależć wykonawcę :wink:

Jak tylko bede miała juz tą ścianę to na pewno sie pochwalę zjęciami.ten chrom nie jest taki zły.Przykładowo tafla szkła 3m długości mocowana jest 4 śrubami, po jednej w każdym rogu, te nakładki nie wyglądają naprawdę żle, są średnicy ok. 1cm i są dość estetyczne.

Moi znajomi maja mieszkanie na Powiślu w powojennej kamienicy (odbudowana praktycznie w całości tuż po wojnie) i też chceli tak zrobić - ale to co zobaczyli po skuciu części tynku sprawiło, że zrezygnowali. Ńiby sciany grube, takze te wewnetrzne, ale widac było, że budowano wtedy z tego to co było: część cegieł wygladała jak z odzysku (i pewnie były z odzysku), poobtłukiwane, częśc cegieł to jakieś kawałki (połówki cegieł albo jakieś większe ich części), zaprawa w jednym miejscu grubo w innym cienko, finał taki, że kazali polozyć tynk z powrotem na tę odsłoniętą część (a tynku na ścianach też było sporo). Jeśli mieszkają w przedwojennej kamienicy to niech próbują (widziałam w jakiejś gazecie takie odsłonięte cegły - na zdjęciu wyglądalo fajnie), jak w powojennej to niech postawią lepiej obok drugą ceglaną ściankę, bo inaczej mogą sie zdziwić co tam mają pod tynkiem.

eee a co masz na mysli mowiac o dwoch plytkach z cegly?

mam pytanie, my bedziemy pewnie budowac z siporeksu, albo z wielkich pustakow. ta sciana, ktora chcialabym miec nieotynkowana jest nosna- wiec raczej z tych pustakow bedzie

czy mam sobie obok niej ustawic scianke? jak to zrobic?

my mamy dom z Ytonga 36,5, scianka ktora zbudowalismy z cegiel zastapila scianke 24 - nie wiem o jakiej grubosci scian mowisz majac na mysli siporex - ale cegla jest jak najbardziej odpowiednia - nie jest krucha jak beton komorkowy...

nasza sciana

http://img361.imageshack.us/img361/7052/img3092sf7.jpg

http://img238.imageshack.us/img238/929/img3095ob9.jpg