sebamar 05.06.2007 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Ostatnio modne jest, aby nie tynkować części lub całej ceglanej ściany w pokoju. Jednak czy efekt taki osiąga się poprzez tylko nieotynkowanie ściany? Czy z cegieł nie będzie sypał się pył? Czy należy taką ścianę pokryć jakąś bezbarwną substancją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAPCIO 05.06.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witam, Ja mam u siebie dwie takie ściany. Jedną w salonie a drugą w przedpokoju. Narazie dom jest w trakcie prac wykończeniowych. Ściana taka wymaga przede wszystkim dokładnego wykonania i pielęgnacji w postaci preparatu właśnie do cegły. Ściany ceglane w moim domy wykonane są z tzw. cegły carskiej pochodzącej z rozbiórki. W sklepach z chemią budowlaną można zakupić preparaty do jej impregnacji. Jeżeli ściana podczas murowania zosanie pobrudzona zaprawą i ta zaprawa zaschnie najlepiej usunąć ją sczotką drucianą zakładaną na wiertarkę. Takie czyszczenie a potem impregnowanie daje efekt "żywszych" kolorów cegły. POZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 07.06.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 W ostatnim numerze Muratora jest taka ściana z cegieł, jako tło dla kacika telewizyjnego. Wygląda bardzo ładnie Niestety mojemu małżonkowi to się nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 07.06.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 witamA my poprostu kochamy cegłę!u nas będzie "goła"cegła w salonie - jedna ściana, w holu - 1 ściana, w kuchni ściana na której będą wisieć meble, zabezpieczona będzie taflami szkła, no i 1 sciana w łazience, wiatrołap oczywiście też ceglany nieotynkowany,pomalowany na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 08.06.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 impregnacja:) zwłaszcza w kuchnidobrym pomysłem jest zrobienie dwóch płytek z cegły - będzie taniej i można to zastosować na samym końcunie wybierajcie tylko zbyt ciemnej cegły, robi świetne wrażenie, ale na zewnątrz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 08.06.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 eee a co masz na mysli mowiac o dwoch plytkach z cegly? mam pytanie, my bedziemy pewnie budowac z siporeksu, albo z wielkich pustakow. ta sciana, ktora chcialabym miec nieotynkowana jest nosna- wiec raczej z tych pustakow bedzie czy mam sobie obok niej ustawic scianke? jak to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 08.06.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 kupujesz cegłę np. ręcznie robiony klinkier francuski postarzany, każesz wyciąc z nich 2 centymetrowe płytki( przód i tył); nie murujesz ściany z cegieł, tylko przyklejasz jak płytkę łazienkową czy kuchenną do ściany z pustakówjest taniej, bo kupujesz połowę mniej cegieł, możesz zrobić takie ściany w bloku, na poddaszu nie tracąc powierzchni i nie obciązając stropua efekt jest przepiękny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigger 09.06.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 ... w kuchni ściana na której będą wisieć meble, zabezpieczona będzie taflami szkła ... no właśnie, jak to wykonać ??? jak zamontować szybę ? wydaje mi się że to powino być "demontowalne" rozwiązanie (czyszczenie szyby itp) ale nie mam pojęcia jak to rozwiązać. nigg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 10.06.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 mozecie sie pochwalic, jak te sciany Wam wyszly? wklejcie fotki, jesli macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 10.06.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 my niestety jesteśmy na etapie wykańczania domu, ściany ceglane już stoją ale jeszcze nie są zabezpieczone. Są specjalne impregnaty do nietynkowanych ścian, które po zastosowaniu sprawiają ,że ściana sie nie "pyli", można ją odkurzać no i jest matowa. Odnośnie szyby to ja wiem o 2 sposobach, mocuje się je na specjalnych chromowanych śrubach,na powierzchni widać tylko nie zbyt duże estetyczne dekilki przykrywające.drugi sposób to mocowanie na specjalnum kleju, wtedy nic nie widać , jedynie tafle szkła. W obu przypadkach można użyć bezbarwnego silikonu, do zamknięcia szczeliny pomiędzy szkłem a ścianą (mam tu na myśli górną krawędz). Widziałam kilka tego typu rozwiązań, niestety nie w Polsce, więc mam pewne obawy jak to będzie z wykonaniem tego w kraju ale będe ryzykować , może uda się znależć wykonawcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
novi_ana 11.06.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 też jestem ciekawa szyby, jeszcze nie widziałam szyby po prostu naklejonej, a te chromowane elementy zamocowania lekko odstraszają.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 11.06.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Jak tylko bede miała juz tą ścianę to na pewno sie pochwalę zjęciami.ten chrom nie jest taki zły.Przykładowo tafla szkła 3m długości mocowana jest 4 śrubami, po jednej w każdym rogu, te nakładki nie wyglądają naprawdę żle, są średnicy ok. 1cm i są dość estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 11.06.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Można kupić specjalne "impregnaty" do cegieł fajna rzecz poniewaz wygląd powłoki jest zachowany a sama cegła ma dodoatkowa cieniutką warstę powłoki chroniącą jąprzed wodą lub uderzeniami, sprawdzę jutro w pracy nazwę tego produktu i dam znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mephisto 12.06.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Witam! Można taką ścianę zaimpregnować olejem do klinkieru. Na pewno robi taki olej Sopro, ale też są innych firm. My robilismy olejem Sopro i kończyliśmy jakimś innym, bo pierwszego zabrakło. Efekt super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta s 12.06.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 mephisto a czy Wasza ściana po takim olejowaniu jest matowa?bo do ręcznie formowanej cegły to olej chyba nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 12.06.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Moi przyjaciele są posiadaczami starej kamienicy i chcieliby skuć tynk aby uzyskać taką właśnie ścianę. Czy macie jakieś doświadczenia w tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 13.06.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Moi znajomi maja mieszkanie na Powiślu w powojennej kamienicy (odbudowana praktycznie w całości tuż po wojnie) i też chceli tak zrobić - ale to co zobaczyli po skuciu części tynku sprawiło, że zrezygnowali. Ńiby sciany grube, takze te wewnetrzne, ale widac było, że budowano wtedy z tego to co było: część cegieł wygladała jak z odzysku (i pewnie były z odzysku), poobtłukiwane, częśc cegieł to jakieś kawałki (połówki cegieł albo jakieś większe ich części), zaprawa w jednym miejscu grubo w innym cienko, finał taki, że kazali polozyć tynk z powrotem na tę odsłoniętą część (a tynku na ścianach też było sporo). Jeśli mieszkają w przedwojennej kamienicy to niech próbują (widziałam w jakiejś gazecie takie odsłonięte cegły - na zdjęciu wyglądalo fajnie), jak w powojennej to niech postawią lepiej obok drugą ceglaną ściankę, bo inaczej mogą sie zdziwić co tam mają pod tynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 13.06.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 juka11 bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 13.06.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 eee a co masz na mysli mowiac o dwoch plytkach z cegly? mam pytanie, my bedziemy pewnie budowac z siporeksu, albo z wielkich pustakow. ta sciana, ktora chcialabym miec nieotynkowana jest nosna- wiec raczej z tych pustakow bedzie czy mam sobie obok niej ustawic scianke? jak to zrobic? my mamy dom z Ytonga 36,5, scianka ktora zbudowalismy z cegiel zastapila scianke 24 - nie wiem o jakiej grubosci scian mowisz majac na mysli siporex - ale cegla jest jak najbardziej odpowiednia - nie jest krucha jak beton komorkowy... nasza sciana http://img361.imageshack.us/img361/7052/img3092sf7.jpg http://img238.imageshack.us/img238/929/img3095ob9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1210 13.06.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 achh sliczna ta Wasza sciankamuszze posprawdzac jak to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts