Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z dociepleniem

Gość Rafał Ż

Recommended Posts

Gość Rafał Ż

Dwa lata temu dociepliłem klatkę schodową w domu jednorodzinnym.

Ze względów finansowych docieplenie całego domu chciałem podzielić na dwa etapy.

Podczas ostatniej zimy miało miejsce bardzo mocne oszronienie dwóch ścian na których pojawiły się wszystkie łączenia płyt styropianowych oraz miejsca po kołkach. Na następny dzień ślady zanikły. Klatka zbudowana jest w systemie ściany jednowarstwowej (pustak MAX) + 10cm styropianu , tynk akrylowy. Zastanawiam sie co mogło być przyczyną powyższego zdarzenia i w jaki sposób mogę ten problem usunąć. W tym roku zamierzam docieplić pozostałą część domu.

Z góry dziękuję ze pomoc w rozwiązaniu problemu

Rafał

PS. na wskazany adres e-mailowy mogę wysłać zdjęcia (naprawdę ciekawe)

Szron pojawia się na wychłodzonej powierzchni przy dużej wilgotności powietrza. To, że pojawił się rysunek połaczeń wynika pewnie z tego, że w miejscach kołków i połaczeń płyt tynk i klej ma nieco większą grubość, a więc i wiekszą pojemność cieplną w porównaniu z pozostałą częścią ściany. Niekoniecznie musi się to wiazać z dużo gorszą izolacyjnością ściany.

Jeśli chcesz przyślij te rysunki na mój e-mail [email protected] , może po obejrzeniu postawię inną diagnozę 8) .