kragg 05.06.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Planuję w mieszkaniu zamontować półki(rampy) oświetleniowe, coś mniej-więcej podobnego do zdjęć w wątku: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=41896 Czyli ok 15-20 cm od sufitu umieszczona zostaje półka o głębokości ok 20-25 cm, na której montuje lampy oświetlające pomieszczenie światłem odbitym od właściwego sufitu. Technologia: jedyne co mi przychodzi do głowy to płyty g-k. Dostrzegam w tym momencie takie potencjalne problemy: - montaż górnej płyty g-k - stabilność: niektóre półki będą zamontowane a ścianach o długości ok 4-5 m - wykończenie brzegu półek: powinno zasłaniać lampy tak aby same świetlówki/żarówki nie były widoczne Planuję także w kuchni trochę inną wersję półki: oświetlenie będą zapewniały halogeny świecące bezpośrednio w dół a przestrzeń nad półką chciałbym wykorzystać na zamknięte szafki. Ponieważ będą używane raczej rzadko, chciałbym aby były jak najmniej widoczne. Jak przystosować tą półkę do pewnego obciążenia i montażu zamknięcia(drzwiczek)? Byłbym wdzięczny za opis jak ja mam się za to zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 05.06.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Planuję w mieszkaniu zamontować półki(rampy) oświetleniowe, coś mniej-więcej podobnego do zdjęć w wątku: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=41896 Czyli ok 15-20 cm od sufitu umieszczona zostaje półka o głębokości ok 20-25 cm, na której montuje lampy oświetlające pomieszczenie światłem odbitym od właściwego sufitu. Technologia: jedyne co mi przychodzi do głowy to płyty g-k. Dostrzegam w tym momencie takie potencjalne problemy: - montaż górnej płyty g-k - stabilność: niektóre półki będą zamontowane a ścianach o długości ok 4-5 m - wykończenie brzegu półek: powinno zasłaniać lampy tak aby same świetlówki/żarówki nie były widoczne Planuję także w kuchni trochę inną wersję półki: oświetlenie będą zapewniały halogeny świecące bezpośrednio w dół a przestrzeń nad półką chciałbym wykorzystać na zamknięte szafki. Ponieważ będą używane raczej rzadko, chciałbym aby były jak najmniej widoczne. Jak przystosować tą półkę do pewnego obciążenia i montażu zamknięcia(drzwiczek)? Byłbym wdzięczny za opis jak ja mam się za to zabrać? nasz kandydat na glazurnika zaprosił nas ostatnio do domu który własnie wykańcza. Ja tez chce takie "połki". Pokazał mi gotowe elementy które sawycinane przez jakąs fabrykę zgodnie z życzeniem klienta (w tym domu akurat te półki były takie półokrągłe). powiedział że to kosztuje 15 zł za m2 a z płyt g-k to on bierze 35 -50 zł. Wiec bardziej kalkuluje się zamówic gotowe. Zapytam go co to za fabryka i napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 03.03.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Może ktoś już takie coś ma i pochwali się opisem samej konstrukcji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaitomek 04.03.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy ktos się zastanawiał, że takie półki to siedlisko kurzu, pajęczyn..., których to nie można sprzątnąć od ręki...np. co sobotę podczas cotygodniowych porządków... A jak już się raz na rok dotrze tam do góry, to jak to posprzątać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 04.03.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy ktos się zastanawiał, że takie półki to siedlisko kurzu, pajęczyn..., których to nie można sprzątnąć od ręki...np. co sobotę podczas cotygodniowych porządków... A jak już się raz na rok dotrze tam do góry, to jak to posprzątać? po 2 latach nie ma zbyt dużo kurzu, żadnych pajęczy jak to zrobic rysunki i foty były publikowane i to sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts