Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

półki oświetleniowe pod sufitem

kragg

Recommended Posts

Planuję w mieszkaniu zamontować półki(rampy) oświetleniowe, coś mniej-więcej podobnego do zdjęć w wątku: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=41896

Czyli ok 15-20 cm od sufitu umieszczona zostaje półka o głębokości ok 20-25 cm, na której montuje lampy oświetlające pomieszczenie światłem odbitym od właściwego sufitu. Technologia: jedyne co mi przychodzi do głowy to płyty g-k.

Dostrzegam w tym momencie takie potencjalne problemy:

- montaż górnej płyty g-k

- stabilność: niektóre półki będą zamontowane a ścianach o długości ok 4-5 m

- wykończenie brzegu półek: powinno zasłaniać lampy tak aby same świetlówki/żarówki nie były widoczne

Planuję także w kuchni trochę inną wersję półki: oświetlenie będą zapewniały halogeny świecące bezpośrednio w dół a przestrzeń nad półką chciałbym wykorzystać na zamknięte szafki. Ponieważ będą używane raczej rzadko, chciałbym aby były jak najmniej widoczne.

Jak przystosować tą półkę do pewnego obciążenia i montażu zamknięcia(drzwiczek)?

Byłbym wdzięczny za opis jak ja mam się za to zabrać? ;)

Planuję w mieszkaniu zamontować półki(rampy) oświetleniowe, coś mniej-więcej podobnego do zdjęć w wątku: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=41896

Czyli ok 15-20 cm od sufitu umieszczona zostaje półka o głębokości ok 20-25 cm, na której montuje lampy oświetlające pomieszczenie światłem odbitym od właściwego sufitu. Technologia: jedyne co mi przychodzi do głowy to płyty g-k.

Dostrzegam w tym momencie takie potencjalne problemy:

- montaż górnej płyty g-k

- stabilność: niektóre półki będą zamontowane a ścianach o długości ok 4-5 m

- wykończenie brzegu półek: powinno zasłaniać lampy tak aby same świetlówki/żarówki nie były widoczne

Planuję także w kuchni trochę inną wersję półki: oświetlenie będą zapewniały halogeny świecące bezpośrednio w dół a przestrzeń nad półką chciałbym wykorzystać na zamknięte szafki. Ponieważ będą używane raczej rzadko, chciałbym aby były jak najmniej widoczne.

Jak przystosować tą półkę do pewnego obciążenia i montażu zamknięcia(drzwiczek)?

Byłbym wdzięczny za opis jak ja mam się za to zabrać? ;)

nasz kandydat na glazurnika zaprosił nas ostatnio do domu który własnie wykańcza. Ja tez chce takie "połki". Pokazał mi gotowe elementy które sawycinane przez jakąs fabrykę zgodnie z życzeniem klienta (w tym domu akurat te półki były takie półokrągłe). powiedział że to kosztuje 15 zł za m2 a z płyt g-k to on bierze 35 -50 zł. Wiec bardziej kalkuluje się zamówic gotowe. Zapytam go co to za fabryka i napiszę.

• 1 year później...
Czy ktos się zastanawiał, że takie półki to siedlisko kurzu, pajęczyn..., których to nie można sprzątnąć od ręki...np. co sobotę podczas cotygodniowych porządków... A jak już się raz na rok dotrze tam do góry, to jak to posprzątać?

po 2 latach nie ma zbyt dużo kurzu, żadnych pajęczy

jak to zrobic rysunki i foty były publikowane i to sporo