Gość Rafał Ży 02.07.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Dwa lata temu dociepliłem klatkę schodową w domu jednorodzinnym. Ze względów finansowych docieplenie całego domu chciałem podzielić na dwa etapy.Podczas ostatniej zimy miało miejsce bardzo mocne oszronienie dwóch ścian na których pojawiły się wszystkie łączenia płyt styropianowych oraz miejsca po kołkach. Na następny dzień ślady zanikły. Klatka zbudowana jest w systemie ściany jednowarstwowej (pustak MAX) + 10cm styropianu , tynk akrylowy. Zastanawiam sie co mogło być przyczyną powyższego zdarzenia i w jaki sposób mogę ten problem usunąć. W tym roku zamierzam docieplić pozostałą część domu. Z góry dziękuję ze pomoc w rozwiązaniu problemu Rafał PS. na wskazany adres e-mailowy mogę wysłać zdjęcia (naprawdę ciekawe). Mój adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość snake 02.07.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Problem z jakim się Pan zetknął występuje często podczas podzielenia prac dociepleniowych na parę okresów.Cały system docieplenia pracuje a części nieogrzewane są tzw. mostkami termicznymi a co za tym idzie stykają się ze sobą dwie strefy :ocieplona i nieocieplona.Problem powinien zniknąć po ociepleniu całości budynku.Może być też inna przyczyna związana z użytymi materiałami oraz klejem pod styropian.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts