Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Owczarki kaukaskie

Jagodka

Recommended Posts

• 1 month później...
Czy ktoś zna bliżej tę rasę, z własnego doświadczenia?

Zawsze mi się podobały te 'niedźwiedzie' jednak w dostępnym w sieci opisie rasy podane informacje są suche i lakoniczne...

Są to bardzo miłe stwory , ale wymagają stanowczości i koniecznie należy wykupić OC od posiadania psa w życiu osobistym , mój po roku już pogryzł siatkę ,musiałem założyć dodatkowe ogrodzenie z prętów 14 mm które też potrafił powiginać ( ogrodzenie nie musi być wysokie wystarczy 1,20 ) jest bardzo niewymagający lubi spać na ziemi i w śniegu .Jest psem który chodzi swjimi drogami ,doskonale się czuje na ogrodzie niestety tratuje wszelką roślinność ,ogród należy do niego czyli kopie dziury ,obgryza iglaki itd.nie je dużo ( sucha karma + puszki ) od czasu do czasu kość .Przywitanie z nim jest kłopotliwe gdyż igraszki z 75 kg pieskiem czasami nie są przyjemne . Jeżeli masz czas i siły polecam ale musisz zawsze pamiętać ,że jest to duży pies i niebezpieczny .Przez 8 lat nikogo nie ugryzł ale nigdy jemu nie ufałem i jak bawił się z mojimi dziećmi to nie zostawiałem go samego . W czerwcu musiałem go uśpić -choroba kręgosłupa .Zawsze miło go wspominamy .

Teraz kupiliśmy sobie Akitę inu ma 3 miesiące też będzie duży ale moż trochę bardziej bezpieczny .

Jeżeli nie zniechęciłem Cię to weź małego do 3 miesięcy bo później będzie trudno i po roku koniecznie szkolenie PIES TOWARZYSZ !!

I dużo serca i wyrozumiałości

Pozdrawiam

Sympatyk kaukazów :wink: :wink: :wink:

• 1 month później...

Gościu,

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. :D Wyjaśniłeś wszystkie nasuwające się mi pytania i wątpliwości co do kupna małego kaukazika.

Przemyślałam wszystkie za i przeciw i stwierdziliśmy, że zdecydujemy się na owczarka niemieckiego (jeśli chodzi o tę rasę, to mam już doswiadczenie). Kaukazy sa przepiękne, ale zryty ogród, konieczność pilnowania równocześnie i dzieci i psa oraz żelazna konsekwencja wychowania psa to chyba za dużo na raz...

Serdecznie pozdrawiam,

J.

Owczarki niemieckie też ostatnio troszkę "zagresywniały" dlatego proponuję dobrze wybrać hodowlę,a potem konkretnego pieska (testy) i poczytać o nich troszkę w internecie.

Właśnie doczytałam,że masz już doświadczenie z tą rasą-nie powinno być problemu.:D

Pozdrawiam i życzę wiernego i kochanego przyjaciela.

:D