Jagodka 02.07.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Czy ktoś zna bliżej tę rasę, z własnego doświadczenia? Zawsze mi się podobały te 'niedźwiedzie' jednak w dostępnym w sieci opisie rasy podane informacje są suche i lakoniczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2003 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Czy ktoś zna bliżej tę rasę, z własnego doświadczenia? Zawsze mi się podobały te 'niedźwiedzie' jednak w dostępnym w sieci opisie rasy podane informacje są suche i lakoniczne... Są to bardzo miłe stwory , ale wymagają stanowczości i koniecznie należy wykupić OC od posiadania psa w życiu osobistym , mój po roku już pogryzł siatkę ,musiałem założyć dodatkowe ogrodzenie z prętów 14 mm które też potrafił powiginać ( ogrodzenie nie musi być wysokie wystarczy 1,20 ) jest bardzo niewymagający lubi spać na ziemi i w śniegu .Jest psem który chodzi swjimi drogami ,doskonale się czuje na ogrodzie niestety tratuje wszelką roślinność ,ogród należy do niego czyli kopie dziury ,obgryza iglaki itd.nie je dużo ( sucha karma + puszki ) od czasu do czasu kość .Przywitanie z nim jest kłopotliwe gdyż igraszki z 75 kg pieskiem czasami nie są przyjemne . Jeżeli masz czas i siły polecam ale musisz zawsze pamiętać ,że jest to duży pies i niebezpieczny .Przez 8 lat nikogo nie ugryzł ale nigdy jemu nie ufałem i jak bawił się z mojimi dziećmi to nie zostawiałem go samego . W czerwcu musiałem go uśpić -choroba kręgosłupa .Zawsze miło go wspominamy . Teraz kupiliśmy sobie Akitę inu ma 3 miesiące też będzie duży ale moż trochę bardziej bezpieczny . Jeżeli nie zniechęciłem Cię to weź małego do 3 miesięcy bo później będzie trudno i po roku koniecznie szkolenie PIES TOWARZYSZ !! I dużo serca i wyrozumiałości Pozdrawiam Sympatyk kaukazów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.08.2003 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 są to fajne psy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2003 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 14.08.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Pan, który szkoli mojego psa (berneńczyk) stanowczo odradza kupowania owczarków kaukaskich oraz kaukaskopodobnych rodzinom z dziećmi. Są to psy bardzo niezależne i osoba, która się na nie zdecuduje musi być bardzo konsekwenta w ich wychowywaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagodka 30.09.2003 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Gościu, Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Wyjaśniłeś wszystkie nasuwające się mi pytania i wątpliwości co do kupna małego kaukazika. Przemyślałam wszystkie za i przeciw i stwierdziliśmy, że zdecydujemy się na owczarka niemieckiego (jeśli chodzi o tę rasę, to mam już doswiadczenie). Kaukazy sa przepiękne, ale zryty ogród, konieczność pilnowania równocześnie i dzieci i psa oraz żelazna konsekwencja wychowania psa to chyba za dużo na raz... Serdecznie pozdrawiam, J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Owczarki niemieckie też ostatnio troszkę "zagresywniały" dlatego proponuję dobrze wybrać hodowlę,a potem konkretnego pieska (testy) i poczytać o nich troszkę w internecie. Właśnie doczytałam,że masz już doświadczenie z tą rasą-nie powinno być problemu. Pozdrawiam i życzę wiernego i kochanego przyjaciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts