kretka 14.11.2005 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Mam kuchnię częściowo otwartą na salon. Kuchnia funkcjonalnie podzielona jest na pół. Jedna część (robocza) oddzielona jest od salonu ścianą, a druga (jadalniana) właśnie jest otwarta na salon. W salonie i w części kuchenno-jadalnianej zamierzam położyć drewno egzotyczne (doussie) i zastanawiam się czy nie położyć go też w części kuchenno-roboczej. A może jednak kafle?Boję się że drewno nie zda egzaminu (no sami wiecie( olej, tłuszcz, czerwone wino, itp.). Może ktoś z was ma doświadczenia w tym temacie? Co na ten temat sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszym 18.11.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 połóż kafle a jezeli chcesz troche inaczej to połóż je pasem np 60-80 cm biegnacym przed meblami a reszta moze byc parkietten pas zabezpieczy podloge tam gdzie jest najbardziej narazona na np upadek noza, widelca itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kretka 19.11.2005 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Jak to? Nikt nie ma drewna w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Jutrzenka 23.11.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 połóż kafle a jezeli chcesz troche inaczej to połóż je pasem np 60-80 cm biegnacym przed meblami a reszta moze byc parkiet ten pas zabezpieczy podloge tam gdzie jest najbardziej narazona na np upadek noza, widelca itp. Mimo że zawodowo zajmuję się drewnem, to własnie ten sposób opisany powyżej zastosował bym u Siebie w kuchni. W takich miejscach jak przy zlewie lub przy kuchence, drewno może się bardziej powycierać. Sam polecam takie rozwiązanie, chyba że klienci są samo drewno . pozdrawiam mj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek 24.11.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Mam kuchnie z salonem a w nim mozaike przemysłwą z pasem gresu przy szafkach. Wniosek po pół roku użytkowania z dwójką małych dzieci. W kuchni powinny być kafle najlepiej w kolorze w którym nie widać zabrudzeń inaczej po każdym posiłu trzeba sprzątać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pollyann 24.11.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 a ja mam teak w kuchni i nic a nic nie trzeba sprztac, tzn czasem trzeba, ale zeby az tak to nie... w lazience natomiast na szarym gresie ,a w wiatrolapie mam czarny polerowany i to jest juz dramat...ale to juz inna historia takze egzotyk w kuchni u mnie sprawdza bez zarzutu ,ale faktem jest ,ze nie rzucam talerzami o podloge, nawet jesli mam ochote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 29.11.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Podłoga w kuchni jest najbardziej brudzącym sie miejscem w domu, prawie codziennie trzeba wycierać na mokro, często ją przeszorować . Drewno na początku może to dzielnie znosić ale jestem przekonana, że do czasu. Do kuchni polecam gres i to najgładszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pollyann 29.11.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 jejus, codziennie na mokro i jeszcze PRZESZOROWAC??? D'arek, co Ty w tej kuchni robisz na litosc boska? bo ja dwa razy w tygodniu na mokro, codziennie zamiote, jak cos kapnie to od razu scieram, ale zeby szorowac??? naprawde jest czysto, ale teraz bede sie podejrzliwie przygladac czy nie zarastam brudem:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 29.11.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 jejus, codziennie na mokro i jeszcze PRZESZOROWAC??? D'arek, co Ty w tej kuchni robisz na litosc boska? bo ja dwa razy w tygodniu na mokro, codziennie zamiote, jak cos kapnie to od razu scieram, ale zeby szorowac??? naprawde jest czysto, ale teraz bede sie podejrzliwie przygladac czy nie zarastam brudem:))) , dobre uśmiałam się do łez . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 12.12.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Napisałam, że PRAWIE codziennie. Szorowanie nie w sensie druciakiem jak gary, ale porządne mycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsandra9 05.06.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Czy ktoś z was ma coś takiego na swojej podłodze w kuchni? Czy to drewno nie sprawdzi sie w tym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 05.06.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Raczej się nie sprawdzi - jeden powód zbyt miętkie . W kuchni, w częsci gdzie jest zlew mam płytki, a w tej części jadalnej podłogę drewnianą, sosnową. Wydaje mi się, że ta część kuchni, gdzie się gotuje, myje, najczęsciej używa powinna być zrobiona jednak z solidnego materiału. W nowym domu marzą mi się cegłyi na pozostałej części deski modrzewiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 07.03.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Wnętrze domu...kuchnia otwarta na salon, który łaczy sie z holem......pomysł położenie we wszystkich pomieszczeniach jednakowej podłogi- parkiet dousie olejowany. Czy parkiet sprawdzi się w kuchni?? co o tym sadzicie?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 07.03.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Ja mam w kuchni dechy sosnowe. Po prostu kupiliśmy mieszkanie i tak już było, otwarte częściowo pomieszczenie i wszędzie deski. Nie zmienialiśmy, bo za dużo zachodu. Szczerze mówiąc, nie mam z nimi problemów w kuchni. Wiadomo, że czasami coś kapnie, pobrudzi się więc są często zmywane, ale przez ostatnie 5 lat nic się nie dzieje szczególnego. Aha, skrzypią, ale we wszystkich pomieszczeniach równo No i parkietu ta przypadłość nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 07.03.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Ja będę mieć parkiet przemysłowy dębowy (olej) w kuchni. Znajoma mieszka na wsi, gdzie wejście jest wprost do kuchni z podwórka. Deska dębowa olejowana na podłodze, 3 dzieci, 2 psy (jeden duży), tabuny gości, a od położenia dwa lata temu wygląda super. A jak się fajnie rano kawkę na boso parzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.03.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Wnętrze domu...kuchnia otwarta na salon, który łaczy sie z holem......pomysł położenie we wszystkich pomieszczeniach jednakowej podłogi- parkiet dousie olejowany. Czy parkiet sprawdzi się w kuchni?? co o tym sadzicie? pozdrawiam BDB pomysł doussie jest pięknym twardym i bardzo odpornym gatunkiem to jeden z moich ulubionych a jeszcze pod olejem kiedy się wyciągnie słoje mmm miodzio... zadbaj tylko o dobra izolację przeciwwilgociową w posadce i po sprawie...będziesz się cieszyć długie lata tą podłogą gwarantuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 09.03.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Wnętrze domu...kuchnia otwarta na salon, który łaczy sie z holem......pomysł położenie we wszystkich pomieszczeniach jednakowej podłogi- parkiet dousie olejowany. Czy parkiet sprawdzi się w kuchni?? co o tym sadzicie? pozdrawiam Wydaje mi się, że to niezbyt dobry pomysł - w kuchni czasem pryśnie olej i wtedy wsiąkałby w parkiet pozostawiając ciemne plamki. Tak samo szkodliwa jest woda lub inne płyny, które lubią się rozlać. Uważam, że w kuchni płytki to konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 09.03.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ułożyłem już wiele metrów kwadratowych u klientów w kuchniach masz parawo tak uważać ja ze swej strony napiszę ja powyżej nie ma żadnych niebezpieczeństw tego rodzaju w przypadku doussie i jeszcze olejowanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 09.03.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 ghost34 dzieki za opinie, utwierdziłes mnie w mojej idei jednakowa podłoga we wnetrzu zwłaszcza , ze jest to otwarta przestrzen. Pozatym ja nie znosze płytek, glazury terakoty itp, nie wiem..moze producenci płytek maja skuteczniejszy marketing niz parkieciarze, skoro ludzie kłada juz nawet terakote w duzym pokoju. Ja w mieszkaniu mam gres w czesci kuchennej i przedpokoju łaczony z parkietem i przeklinam to rozwiazanie..bo nie podoba mi sie gres a dałam sie przekonac takim standardowym radom, bo kuchnia czy hol to gres musi byc i gres jasny, problem z fugami....a parkiecik łatwo sie myje ( teraz mam coprawda jesion lakierowany). Kazdy ma swoj gust...ja tylko chciałam potwierdzenia , ze parkiet do kuchni tez jest ok..i ciesze sie, ze paru forumowiczow ma tak i jest zadowolonych.A ten doussie olejowany to faktycznie bajka...zakochalam sie w tym parkiecie - dla mnie miodzio, cudo, cudenko i makabra by było dla mnie burzyć harmownie i ładowac w kuchni płytki. ale tak jak pisze, ja mam swoj guscik i nie chce swoim postem obrazic zwolennikow gresów czy terakoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hwafel 10.03.2008 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Dodam swój głos: parkiet w kuchni bez problemów. Jedyne co mogło by mu zaszkodzić to nadmiar wilgoci w pomieszczeniu, a to, w nowym budownictwie, kiedy kuchnia przeważnie jest otwarta na jadalnię, salon czy hol, się raczej nie zdarza. Są wyciągi, wentylacje. Około 1/3 naszych klientów daje drzewo do kuchni - nie skarżą się, więc chyba jest OK. http://parkietykurtok.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.