Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - deski, parkiet, drewno na podłodze w kuchni


kretka

Recommended Posts

Mam kuchnię częściowo otwartą na salon. Kuchnia funkcjonalnie podzielona jest na pół. Jedna część (robocza) oddzielona jest od salonu ścianą, a druga (jadalniana) właśnie jest otwarta na salon. W salonie i w części kuchenno-jadalnianej zamierzam położyć drewno egzotyczne (doussie) i zastanawiam się czy nie położyć go też w części kuchenno-roboczej. A może jednak kafle?Boję się że drewno nie zda egzaminu (no sami wiecie( olej, tłuszcz, czerwone wino, itp.). Może ktoś z was ma doświadczenia w tym temacie? Co na ten temat sądzicie?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

połóż kafle a jezeli chcesz troche inaczej to połóż je pasem np 60-80 cm biegnacym przed meblami a reszta moze byc parkiet

ten pas zabezpieczy podloge tam gdzie jest najbardziej narazona na np upadek noza, widelca itp.

 

Mimo że zawodowo zajmuję się drewnem, to własnie ten sposób opisany powyżej zastosował bym u Siebie w kuchni.

W takich miejscach jak przy zlewie lub przy kuchence, drewno może się bardziej powycierać.

Sam polecam takie rozwiązanie, chyba że klienci są samo drewno :) .

 

pozdrawiam

 

mj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja mam teak w kuchni i nic a nic nie trzeba sprztac, tzn czasem trzeba, ale zeby az tak to nie... w lazience natomiast na szarym gresie ,a w wiatrolapie mam czarny polerowany i to jest juz dramat...ale to juz inna historia

 

takze egzotyk w kuchni u mnie sprawdza bez zarzutu ,ale faktem jest ,ze nie rzucam talerzami o podloge, nawet jesli mam ochote :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jejus, codziennie na mokro i jeszcze PRZESZOROWAC??? :-? D'arek, co Ty w tej kuchni robisz na litosc boska? :wink: bo ja dwa razy w tygodniu na mokro, codziennie zamiote, jak cos kapnie to od razu scieram, ale zeby szorowac??? naprawde jest czysto, ale teraz bede sie podejrzliwie przygladac czy nie zarastam brudem:))) :roll: :oops:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jejus, codziennie na mokro i jeszcze PRZESZOROWAC??? :-? D'arek, co Ty w tej kuchni robisz na litosc boska? :wink: bo ja dwa razy w tygodniu na mokro, codziennie zamiote, jak cos kapnie to od razu scieram, ale zeby szorowac??? naprawde jest czysto, ale teraz bede sie podejrzliwie przygladac czy nie zarastam brudem:))) :roll: :oops:

 

 

:D :D :D ,

 

dobre uśmiałam się do łez :wink: :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 1 year później...

Raczej się nie sprawdzi - jeden powód zbyt miętkie :).

 

W kuchni, w częsci gdzie jest zlew mam płytki, a w tej części jadalnej podłogę drewnianą, sosnową. Wydaje mi się, że ta część kuchni, gdzie się gotuje, myje, najczęsciej używa powinna być zrobiona jednak z solidnego materiału. W nowym domu marzą mi się cegłyi na pozostałej części deski modrzewiowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...
Ja mam w kuchni dechy sosnowe. Po prostu kupiliśmy mieszkanie i tak już było, otwarte częściowo pomieszczenie i wszędzie deski. Nie zmienialiśmy, bo za dużo zachodu. Szczerze mówiąc, nie mam z nimi problemów w kuchni. Wiadomo, że czasami coś kapnie, pobrudzi się więc są często zmywane, ale przez ostatnie 5 lat nic się nie dzieje szczególnego. Aha, skrzypią, ale we wszystkich pomieszczeniach równo :D No i parkietu ta przypadłość nie dotyczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja będę mieć parkiet przemysłowy dębowy (olej) w kuchni. Znajoma mieszka na wsi, gdzie wejście jest wprost do kuchni z podwórka. Deska dębowa olejowana na podłodze, 3 dzieci, 2 psy (jeden duży), tabuny gości, a od położenia dwa lata temu wygląda super. A jak się fajnie rano kawkę na boso parzy...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wnętrze domu...kuchnia otwarta na salon, który łaczy sie z holem......pomysł położenie we wszystkich pomieszczeniach jednakowej podłogi- parkiet dousie olejowany. Czy parkiet sprawdzi się w kuchni?? co o tym sadzicie?

pozdrawiam

 

BDB pomysł doussie jest pięknym twardym i bardzo odpornym gatunkiem to jeden z moich ulubionych a jeszcze pod olejem kiedy się wyciągnie słoje mmm miodzio...

zadbaj tylko o dobra izolację przeciwwilgociową w posadce i po sprawie...będziesz się cieszyć długie lata tą podłogą gwarantuję...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wnętrze domu...kuchnia otwarta na salon, który łaczy sie z holem......pomysł położenie we wszystkich pomieszczeniach jednakowej podłogi- parkiet dousie olejowany. Czy parkiet sprawdzi się w kuchni?? co o tym sadzicie?

pozdrawiam

 

Wydaje mi się, że to niezbyt dobry pomysł - w kuchni czasem pryśnie olej i wtedy wsiąkałby w parkiet pozostawiając ciemne plamki. Tak samo szkodliwa jest woda lub inne płyny, które lubią się rozlać.

Uważam, że w kuchni płytki to konieczność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ghost34 dzieki za opinie, utwierdziłes mnie w mojej idei jednakowa podłoga we wnetrzu zwłaszcza , ze jest to otwarta przestrzen. Pozatym ja nie znosze płytek, glazury terakoty itp, nie wiem..moze producenci płytek maja skuteczniejszy marketing niz parkieciarze, skoro ludzie kłada juz nawet terakote w duzym pokoju.

Ja w mieszkaniu mam gres w czesci kuchennej i przedpokoju łaczony z parkietem i przeklinam to rozwiazanie..bo nie podoba mi sie gres a dałam sie przekonac takim standardowym radom, bo kuchnia czy hol to gres musi byc i gres jasny, problem z fugami....a parkiecik łatwo sie myje ( teraz mam coprawda jesion lakierowany). Kazdy ma swoj gust...ja tylko chciałam potwierdzenia , ze parkiet do kuchni tez jest ok..i ciesze sie, ze paru forumowiczow ma tak i jest zadowolonych.

A ten doussie olejowany to faktycznie bajka...zakochalam sie w tym parkiecie - dla mnie miodzio, cudo, cudenko i makabra by było dla mnie burzyć harmownie i ładowac w kuchni płytki. ale tak jak pisze, ja mam swoj guscik i nie chce swoim postem obrazic zwolennikow gresów czy terakoty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam swój głos: parkiet w kuchni bez problemów.

 

Jedyne co mogło by mu zaszkodzić to nadmiar wilgoci w pomieszczeniu, a to, w nowym budownictwie, kiedy kuchnia przeważnie jest otwarta na jadalnię, salon czy hol, się raczej nie zdarza. Są wyciągi, wentylacje. Około 1/3 naszych klientów daje drzewo do kuchni - nie skarżą się, więc chyba jest OK.

 

 

 

http://parkietykurtok.eu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...