Pani Koala 14.04.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Od dwóch lat mam jesionowy parkiet przemysłowy (olejowany) w kuchni i salonie. Jak dla mnie rewelacja. Nie ma pod nim podłogówki, a jest cieplutki w dotyku. Myję raz w tygodniu i to wystarcza. Zarówno na salon, jak i na kuchnię. Odkurzam codziennie- mam 3 koty i 2 małych dzieci:). Byłam na święta u teściów z janymi kaflami w kuchni i tam to ze trzy razy dziennie z mopem można by latać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 14.04.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 amen to samo sie tyczy taras drewniany vs taras z plytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 14.04.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Oj, tak. Już się cieszę na drewniany taras. Najchętniej dałabym drewno równiez w łazienkach ale to chyba niezbyt rozsądne przy dwójce małych dzieci. Kiedy się kąpią to więcej wody mam chyba poza kabiną niż w niej Ale jak podrosną to chyba się skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 15.04.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 cieszka na Ciebie zawsze można liczyć dzięki wielkie ghost34 pytanko mam.Jak się zapatrujesz na modrzew na podłogówkę. Obecnie schnie na dworze 2-gi sezon po pierwszym przecięciu.Tyle, że przecięcie jest normalne, teraz trzeba by w poprzek słojów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 15.04.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 hmmm do jakiego elementu chcesz go przyciac jest to nasz europejski czy syberyjski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 15.04.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 hmmm do jakiego elementu chcesz go przyciac jest to nasz europejski czy syberyjski?Pojęcia nie mam, jak go przyciąć. Nie chciałabym spaprać tej zdobyczy.,, dlatego zbieram informacje. To nasz polski modrzew. Parkixxxxawa mi napisał: Modrzew jest bardziej żywiczny niż oleisty. Na podłogówkę nadaję się tylko cięty promieniowo /kurczliwość 3,3 -4,3 %/. Przy cięciu pierścieniowym kurczliwość wynosi odpowiednio od 7,8 do 10,4 %. Zleca się małe i cienkie elementy /do 15mm grubości/. Przy większych elementach należy stosować boczne fazowanie krawędzi. Współczynnik przenikania ciepła drewna modrzewia wynosi ok. 0,13 W/mK. Dla porównania dąb ma korzystniejszy współczynnik tj. ok 0,20 W/mK. Pozdrawiam Na razie są to 4cm na 5m dechy do suszenia. Po roku trochę już podeschł na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.04.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 cieszka na Ciebie zawsze można liczyć dzięki wielkie ghost34 pytanko mam. Jak się zapatrujesz na modrzew na podłogówkę. Obecnie schnie na dworze 2-gi sezon po pierwszym przecięciu. Tyle, że przecięcie jest normalne, teraz trzeba by w poprzek słojów... Twój modrzew schnie już drugi rok na dworze napewno zadaszony i w przeciągu. Więc ma wilgotność rzędu około 18% a musi mieć na ogrzewanie podłogowe 6-8%. Można to zrobić jedynie technicznie w suszarniach. Dlatego wstrzymaj się z przycinaniem, ponieważ najpierw musi zostać wysuszony lub pocięty na fryzy deskowe. Czyli z dużym naddatkiem. Cięcie najkorzystniejsze to promieniowe czyli o słojach stojących lub pół stojących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.04.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 (edytowane) Pojęcia nie mam, jak go przyciąć. Nie chciałabym spaprać tej zdobyczy.,, dlatego zbieram informacje. To nasz polski modrzew. Parkixxxxawa mi napisał: Na razie są to 4cm na 5m dechy do suszenia. Po roku trochę już podeschł na dworze. 4cm grubość tak długiej deski to nie wiele przed suszeniem technicznym. Napewno musi być krótszy około 2,5m. Na parkiet 22mm gruby, szeroki 70mm i długi 400mm daje się przed suszeniem technicznym wyniary 28mm x 82mm x 440mm. Chyba potrzebny będzie fachowiec z suszarnią drewna. Edytowane 17 Kwietnia 2010 przez jarekkur poprawieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts