Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - deski, parkiet, drewno na podłodze w kuchni

kretka

Recommended Posts

Od dwóch lat mam jesionowy parkiet przemysłowy (olejowany) w kuchni i salonie. Jak dla mnie rewelacja. Nie ma pod nim podłogówki, a jest cieplutki w dotyku. Myję raz w tygodniu i to wystarcza. Zarówno na salon, jak i na kuchnię. Odkurzam codziennie- mam 3 koty i 2 małych dzieci:). Byłam na święta u teściów z janymi kaflami w kuchni i tam to ze trzy razy dziennie z mopem można by latać.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmmm do jakiego elementu chcesz go przyciac jest to nasz europejski czy syberyjski?
Pojęcia nie mam, jak go przyciąć. Nie chciałabym spaprać tej zdobyczy.,, dlatego zbieram informacje. To nasz polski modrzew.

Parkixxxxawa mi napisał:

Modrzew jest bardziej żywiczny niż oleisty. Na podłogówkę nadaję się tylko cięty promieniowo /kurczliwość 3,3 -4,3 %/. Przy cięciu pierścieniowym kurczliwość wynosi odpowiednio od 7,8 do 10,4 %. Zleca się małe i cienkie elementy /do 15mm grubości/. Przy większych elementach należy stosować boczne fazowanie krawędzi. Współczynnik przenikania ciepła drewna modrzewia wynosi ok. 0,13 W/mK. Dla porównania dąb ma korzystniejszy współczynnik tj. ok 0,20 W/mK. Pozdrawiam

Na razie są to 4cm na 5m dechy do suszenia. Po roku trochę już podeschł na dworze.

cieszka na Ciebie zawsze można liczyć dzięki wielkie

ghost34 pytanko mam.

Jak się zapatrujesz na modrzew na podłogówkę. Obecnie schnie na dworze 2-gi sezon po pierwszym przecięciu.

Tyle, że przecięcie jest normalne, teraz trzeba by w poprzek słojów...

Twój modrzew schnie już drugi rok na dworze napewno zadaszony i w przeciągu. Więc ma wilgotność rzędu około 18% a musi mieć na ogrzewanie podłogowe 6-8%.

Można to zrobić jedynie technicznie w suszarniach. Dlatego wstrzymaj się z przycinaniem, ponieważ najpierw musi zostać wysuszony lub pocięty na fryzy deskowe. Czyli z dużym naddatkiem. Cięcie najkorzystniejsze to promieniowe czyli o słojach stojących lub pół stojących.

Pojęcia nie mam, jak go przyciąć. Nie chciałabym spaprać tej zdobyczy.,, dlatego zbieram informacje. To nasz polski modrzew.

Parkixxxxawa mi napisał:

Na razie są to 4cm na 5m dechy do suszenia. Po roku trochę już podeschł na dworze.

4cm grubość tak długiej deski to nie wiele przed suszeniem technicznym. Napewno musi być krótszy około 2,5m.

Na parkiet 22mm gruby, szeroki 70mm i długi 400mm daje się przed suszeniem technicznym wyniary 28mm x 82mm x 440mm.

Chyba potrzebny będzie fachowiec z suszarnią drewna.

Edytowane przez jarekkur
poprawieni