Anjazzielonego 03.06.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Czy ktoś z Was skusił się na drewno na podłodze w kuchni? Jakoś mi nie pasuje taki skok wizualny, salon i jadalnia w drewnie, a kuchnia w płytkach, bo kuchnia będzie otwarta.... Myślę o pięknej, drewnianej podłodze wszędzie tam, gdzie są otwarte przestrzenie (salon, jadalnia, kuchnia, korytarz); tylko czy to będzie praktyczne? Jak się sprawdza drewno, przy założeniu, że garnkami czy talerzami nie rzuca się za często:), ale wypadki kuchenne przy gotowaniu trzeba brać pod uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poker 03.06.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Niedawno załozyłem podobny temat http://forum.muratordom.pl/deska-w-kuchni-parkiet-podloga-czy-to-dobry-pomysl,t160805.htmNadal zastanawiam sie nad podłoga z drewna mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 03.06.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Podciagam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 21.07.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Kto z Was ma drewno na podłodze w kuchni? Mam kuchnie otwartą na salon, gdzie będą deski dębowe, lakierowane. Wokół kominka będzie gres. Nie chciałabym włączać kolejnego wzoru na podłogę w kuchni lecz wykorzystać układ z salonu, tzn. pod szafkami dać gres, wychodzący ca. 50 cm z pod szafek, a pośrodku kuchni deski te same co w salonie.Wizualnie mi się to zgadza, ale jak w praktyce sprawdza się drewniana podłoga w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 21.07.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Mam w kuchni parkiet przemysłowy jesionowy, po całości. Olejowany. Sprawuje się super, myję raz w tygodniu. A jak fajnie parzy się rano kawkę stojąc na cieplym dreiwnku... Problem ginacych kapci zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 24.07.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Kto jeszcze cos doradzi, podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.07.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Kto z Was ma drewno na podłodze w kuchni? Mam kuchnie otwartą na salon, gdzie będą deski dębowe, lakierowane. Wokół kominka będzie gres. Nie chciałabym włączać kolejnego wzoru na podłogę w kuchni lecz wykorzystać układ z salonu, tzn. pod szafkami dać gres, wychodzący ca. 50 cm z pod szafek, a pośrodku kuchni deski te same co w salonie. Wizualnie mi się to zgadza, ale jak w praktyce sprawdza się drewniana podłoga w kuchni? Sprawdza się pod warunkiem zastosowania odpowiedniego systemu lakierów lub olejo-lakierowego. No i oczywiście bez przesadnego codziennego mycia podłogi wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 25.07.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Ja mam w salonie wraz z aneksem po całosci deski dębowe olejowane.I jest super.Nie chciałam szatkowac podlogi wstawkami z gresu itd.A z tym ze w kuchni drewno sie nie sprawdzi - bez przesady , kuchnia to nie łazienka , wiadrami woda tam na podłoge sie nie chlapie.Tak naprawde to przeciez wcale sie nie chlapie , czasem cos spadnie na podloge lub kapnie no ale sie bierze i wyciera.Gdyby na podłodze byl gres to przeciez tez by sie wycieralo a nie zostawiało uświnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.07.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Czytajcie Ankę. Cygankę absolutna racja i realne podejście do podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 26.07.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Anka - dzięki za poparcie w moich zamysłach Jarekkur - czy możesz podpowiedzieć jak właściwie zabezpieczyc (jaki lakier), deski dębowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka.Cyganka 26.07.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 A jeszcze wam powiem aby sie nie stresowac ze sie deska zarysowala lub obcasem wgniecenie zrobilam , to kupilam takie deski fabrycznie postarzane , podniszczone. I nawet jakby cos to uszkodzenie nie bezie widoczneBo trudno abym zaraz w hallu buty sciagala , a w zasadzie tylko w szpilkach latam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.07.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Anka - dzięki za poparcie w moich zamysłach Jarekkur - czy możesz podpowiedzieć jak właściwie zabezpieczyc (jaki lakier), deski dębowe? zaleznie od celu jakiemu służy pomieszczenie i otrzymanemu odcieniowi dębu- jasny lub rustykalny stosuje się dla jasnej tonacji drewna lakier podkładowy akrylowy lub akrylowo-poliuretanowy wodorozcieńczalny a na to lakier nawierzchniowy poliuretanowy jednoskładnikowy wodorozcieńczalny dwie warstwy do sypialni trzy warstwy w pozostałych pomieszczeniach. Moze być również dwuskładnikowy wodorozcieńczalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 26.07.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Anka - dzięki za poparcie w moich zamysłach Jarekkur - czy możesz podpowiedzieć jak właściwie zabezpieczyc (jaki lakier), deski dębowe? Lakiery to tak jak Jarekkur ale nie wiem czy w kuchni nie lepszy byłby olej. Dąb jest śliczny w oleju i zawsze go można odświeżyć nawet samemu. Ja swoją dębinkę w salonie będę olejował. (Ambroma jak już zamieszkasz u siebie to z jednej Gminy będziemy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 26.07.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Anka - dzięki za poparcie w moich zamysłach Jarekkur - czy możesz podpowiedzieć jak właściwie zabezpieczyc (jaki lakier), deski dębowe? Lakiery to tak jak Jarekkur ale nie wiem czy w kuchni nie lepszy byłby olej. Dąb jest śliczny w oleju i zawsze go można odświeżyć nawet samemu. Ja swoją dębinkę w salonie będę olejował. (Ambroma jak już zamieszkasz u siebie to z jednej Gminy będziemy) Fredi, aaaaa, to bardzo miło przywitać się z przyszłym sąsiadem Na jakim jesteś etapie? Bo nie śmiem pytać gdzie budujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 26.07.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Anka - dzięki za poparcie w moich zamysłach Jarekkur - czy możesz podpowiedzieć jak właściwie zabezpieczyc (jaki lakier), deski dębowe? zaleznie od celu jakiemu służy pomieszczenie i otrzymanemu odcieniowi dębu- jasny lub rustykalny stosuje się dla jasnej tonacji drewna lakier podkładowy akrylowy lub akrylowo-poliuretanowy wodorozcieńczalny a na to lakier nawierzchniowy poliuretanowy jednoskładnikowy wodorozcieńczalny dwie warstwy do sypialni trzy warstwy w pozostałych pomieszczeniach. Moze być również dwuskładnikowy wodorozcieńczalny. Dzięki bardzo za pomoc W kuchni będzie deska dębowa. Mam nadzieję, że będę mogła pochwalic się efektem. Szkoda, że jeszcze nieprędko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 26.07.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Anka - dzięki za poparcie w moich zamysłach Jarekkur - czy możesz podpowiedzieć jak właściwie zabezpieczyc (jaki lakier), deski dębowe? Lakiery to tak jak Jarekkur ale nie wiem czy w kuchni nie lepszy byłby olej. Dąb jest śliczny w oleju i zawsze go można odświeżyć nawet samemu. Ja swoją dębinkę w salonie będę olejował. (Ambroma jak już zamieszkasz u siebie to z jednej Gminy będziemy) Fredi, aaaaa, to bardzo miło przywitać się z przyszłym sąsiadem Na jakim jesteś etapie? Bo nie śmiem pytać gdzie budujesz Sorry juz doczytałam Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirabela 19.10.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Jaki parkiet przemysłowy wybrać do kuchni? Pomijam tu walory estetyczne, bo o gustach się raczej nie dyskutuje. Interesuje raczej mnie eksploatacja podłogi. Biorę pod uwagę parkiet z teaku i merbau. Po tym co wyczytałam, byłam pewna, że teak jest drewnem wytrzymalszym (bardzo odpornym na wodę i trudne warunki kuchenne). Tymczasem w jednym ze sklepów przekonują mnie, że praktyczniejszy do kuchni byłby merbau. Argumentują to tym, że jest on od teaku twardszy,a tym samym odporniejszy na ewentualne odkształcenia. Czy ktoś z Was ma parkiet przemysłowy z tych gatunków drewna w kuchni? Jakie są Wasze doświadczenia? Jakie wymiary parkietu egzotycznego byłyby optymalne do kuchni? Zasypałam pytaniami. Mam nadzieję, że się ktoś odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulinka58 19.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Jeżeli chodzi o kuchnię to zarówno można położyć Teak jak i Merbau, w żadnym wypadku nie sugerowałbym się twardością gdyż i teak i merbau są gatunkami porównywalnie twardymi , raczej należałoby kierować się odpornością na wilgoć - teak jest drewnem nasączonym dużą ilością olejków przez co jest bardziej odporny na wilgoć natomiast merbau jest drewnem które zabezpieczone olejo-woskami np Osmo tak samo będzie spełniać swoją rolę . Więc proszę się kierować jedynie kwestią gustu czyli kolorystyką .Co do wielkości klepek polecałbym jednak klepki parkietowe/deski na pióro-wpust a ne parkiet przemysłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.10.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Jaki parkiet przemysłowy wybrać do kuchni? Pomijam tu walory estetyczne, bo o gustach się raczej nie dyskutuje. Interesuje raczej mnie eksploatacja podłogi. Biorę pod uwagę parkiet z teaku i merbau. Po tym co wyczytałam, byłam pewna, że teak jest drewnem wytrzymalszym (bardzo odpornym na wodę i trudne warunki kuchenne). Tymczasem w jednym ze sklepów przekonują mnie, że praktyczniejszy do kuchni byłby merbau. Argumentują to tym, że jest on od teaku twardszy,a tym samym odporniejszy na ewentualne odkształcenia. Czy ktoś z Was ma parkiet przemysłowy z tych gatunków drewna w kuchni? Jakie są Wasze doświadczenia? Jakie wymiary parkietu egzotycznego byłyby optymalne do kuchni? Zasypałam pytaniami. Mam nadzieję, że się ktoś odezwie. Do kuchni polecił bym deskę merbau klejoną do podłoża. podłogę pokrył bym Lakierem poliuretanowy 2lub3 warstwy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 09.04.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Czy ktoś użytkuje , parkiet/deski w kuchni ? . Mam zamiar dać zamiast płytek , trochę się uparłam i zaparłam . Wszyscy mi odradzają , ze to niepraktyczne. Ja jestem z tych co uwielbiają biegać na bosaka i muszę mieć pod nogami ciepło . Podłoga będzie w mieszkaniu a nie w domku , dlatego nie planuję ogrzewania podłogowego. Znajdą się jakieś głosy za?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.