Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcielibyśmy zacząć budowę ale niestety nie mamy prądu na działce. Prąd docelowy bedzie za rok lub dwa. Mysle, zeby złożyc wniosek o prąd tymczasowy. Już kiedyś pytałam w ZE o taką możliwość i odpowiedzieli mi, ze to koszt wniosku (150zl) i koszt kabla (u mnie 2,5 tys.). Ale jakie są pozostałe opolaty tego już nie wiem. Czy płaci się jakąś stalą opłatę? czy tyle ile pradu się zużyje?

Kto może podłączyć taki prąd? Czy do takiego podłączenia może być kabel 4 żyłowy (bo akurat taki mam)?

https://forum.murator.pl/topic/80283-pr%C4%85d-tymczasowy/

Duża opłata stała + zużycie

Gdzieś komuś tu na forum wyliczyłem ,że przy rozsądnej mocy przyłączeniowej różnica opłat stałych przy prądzie budowlanym i docelowym wynosiła chyba 15 zł na miesiac. Więc nie wierzmy w mity.

Rodzaj kabla masz w warunkach.

Raczej wątpię. W warunkach znajdziesz jedynie miejsce przyłączenia i wielkość zabezpieczeń. Kabel czy przewód bo prowizorki robi sie jakoo napowietrzne musi określic elektryk który ci to przyłącze wykona. Zapewne ędzie to 4 żyłowy przewód.

Elektryk ten powinien mieć uprawnienia budowlane. (bynajmniej umnie musi je mieć) a nie wiem gdzie ty mieszkasz.

Jeśli nie łączysz tego z przyłączem docelowym to cały koszt przyłącza wynosi tyle ile wynegoc. jujesz z elektrykiem plus ten wniosek.

Kupując zabawki trzeba je tak dobierać aby wiele z nich wykorzystać w następnym etapie elektryfikacji a jak nie ma jak tego wykorzystać to kupować urzywane i tanio lub umawiać się z elektrykiem czy nie chciałby czegoś odkupić od ciebie po wszystkim.

Na pytanie Ile mocy zamówić i jakie przyłącze 1 czy 3 fazowe można odpowiedzieć gdy wie się jakich urządzeń będziesz na budowie urzywać. Niemniej będzie to kilka kW a ne kilkanaście.

https://forum.murator.pl/topic/80283-pr%C4%85d-tymczasowy/#findComment-1816378