Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

raczka

Witam, no wlasnie najbardziej chodzi mi o takie szczegoly (w ktorych jak wiadomo tkwi diabel :-) ). Ogolna koncepcje mam, zrobilem sobie nawet model wiezby z listewek modelarskich. Ale "na zywo" niekoniecznie wszystko musi ze soba grac jak nalezy. Kwestie podpierania belek, krokwie skosne przy lukarnie, zacinanie - zwlaszcza to nieprostopadle - to są szczegoly, ktore maja spore znaczenie w calej konstrukcji. Czy jetki laczyc srubami czy zlaczami ciesielskimi - tu juz klania sie doswiadczenie i praktyka. Dla zawodowca to pestka.

Jak bede mial juz budowe przygotowana na dach to bede szukal jakichs ciesli na innych budowach w okolicy. Teraz nowo budowanych domkow naprawde nie brakuje.

https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1815682

Witam,

ceny materialow i robocizny jakie są kazdy wie. Zdzierstwo w bialy dzien i w zywe oczy - jak kto woli. Dlatego czlowiek z ograniczonymi zasobami szuka jak najbardziej korzystnych rozwiazan. Fundamenty, mury, strop naszego domku stawiamy praktycznie sami - moj Tata, ja i pomocnik. Jest tanio, solidnie i dokladnie.

Problem pojawia sie gdy pomysle o wiezbie :-?

Powierzenie wykonania wiezby ekipie pochloneloby kupe kasy (jezeli policzyc stawke za m2). Ja natomiast posiadam wszystko co jest do tego konieczne - narzedzia, rusztowania, kilku chłopa ;). Brakuje mi tylko "know-how" - choc moze nie tak calkiem bo materialy mozna zdobyc. Ale co doswiadczenie to doswiadczenie. Dach mam prosty, dwuspadowy, rozpietosc 9 m, dlugosc 15 m i to co mi sprawia najwiekszy problem to duza lukarna (szerokosc ponad 5 m).

Nie chce do dachu zatrudniac ekipy, bo wszystko mam pod nosem, tylko wiedzy nie mam. Mysle, zeby wziac jednego ciesle, zaplacic mu powiedzmy 250 zl za dzien, zeby razem te wizbe postawic. Z tego co czytam ludzie robia proste wiezby w 2, 3 dni. Niechby moja i 4 dni trwala to 1000 zl. Co Wy na to? Moze ktos z Was tak robil? Za 250 zl to chyba mozna dzien przepracowac i to dobra stawka nawet jak na dzisiejsze realia. Obiad mu dam jeszcze :D i piwo na koniec, flaszkę nawet. Na budowe go podwioze i nocleg tez zapewnie. Realne???

PS. Sorry za rozpisywanie sie, ale nie lubie tak po macoszemu :-)

Hmmm szukasz samego wykonawcy więźby a to chyba błąd przy więźbie tradycyjnej. Najczęściej robi się tak, że ekipa, która robi więźbę robi też pokrycie, w przeciwnym razie nie pilnują by wszystko było cacy :)

Jesli nie znasz się zbyt dobrze na tej robocie to odradzam takie rozwiązanie - chyba, że masz już ekipę do położenia dachówki i nie lubisz ich zbytnio :)

https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1815724

JerzyBw

no wlasnie - ksiazki.

Jest taka ksiazka "Technologia - ciesielstwo" W. Lenkiewicz, nawet na allegro chyba i jest "Poradnik majstra budowlanego" - wiecie cos o tych tytulach???

Znajde tam cos przydatnego. Moze ktos ma? Moze są jakies przydatne obrazki??

Caly pic tkwi w tym, ze jak ekipa zaspiewa czlowiekowi za dach (robocizna) 20k PLN to czlowiek placi bo "to tyle widocznie kosztuje". Jak zaspiewa 10k za wylanie fundamentow - tez czlowiek placi "bo takie są ceny" itp itd. Go..no prawda - ceny sa takie jakie jestesmy gotowi zaplacic. I wszedzie czlowieka wycisną jak sie czlowiek na czyms nie zna i boi sie czegos dotknac.A prawda jest taka, ze nie swieci garnki lepia i wszystko robia ludzie - tylko dlaczego tak łoją innych??? - wlasciwe dla wszystkich branz.

przyklad z zycia z branzy moto (mi bliskiej) - Kolezanka blondynka, bardzo ladna ale myli sie ten, kto mysli, ze glupia :-). Samochod ford fiesta, w miare swiezy, przebieg chyba kolo 60 tkm. Zagotowal sie w korku, odstawila do serwisu, autoryzowanego, bo chciala dbac o autko, chuchac dmuchac te sprawy. Diagnoza - padl wentylator. Wycena z robocizna 1200 zl. Dzwonila spytac sie czy nie da rady taniej. W innym serwisie autoryzowanym wycena tego samego ok 700 zl - chociaz awaria wentylatora w takim aucie wydala mi sie prawie niemozliwa. Pojechala odebrac auto z tego pierwszego - kazali sobie zaplacic 200 zl za diagnoze, narobila awantury i nie zaplacila. Pojechala do zwyklego przydroznego mechanika (jakiegos tam poleconego) - diagnoza: wiatrak sprawny, poszedl chyba czujnik lub termostat. Wycena czesci z robocizną ponizej 300 zl. Czyli jak by nie patrzec wykazujac odrobine zainteresowania zarobila 900 zl. MOzna? Mozna! Znam wiele takich sytuacji, ze za wtykniecie wysunietego kabelka liczy sie ludziom 400 zl a CI zadowoleni odbieraja auto z serwisu, ze tak szybko zrobili.

I tak samo jest teraz na rynku budowlanym, jest ogromne ssanie wiec ludziom sie wydaje, ze jak ktos rzuca zaj..istą cene, to "to tyle widocznie kosztuje".

https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1815731

Acha, jako uzupełnienie dopiszę, że skoro masz dach dwuspadowy, więźba na murłatach, proponuję zwykłą krokwiowo-jętkową, którą wykonasz sam troszeczkę myśląc.

Ja miałem więźbę prefabrykowaną (koszt niecałe 12 000) więc nie miałem tego typu zmartwienia - pokrycie będę wykonywał samodzielnie.

Pomysł z majstrem jest dość dobry - jeśli masz problem ze znalezieniem ekipy wystarczy przejechać sie po budowach, które są na tym etapie - na 100% kogoś znajdziesz.

https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1815738

JerzyBw

no wlasnie - ksiazki.

Jest taka ksiazka "Technologia - ciesielstwo" W. Lenkiewicz, nawet na allegro chyba i jest "Poradnik majstra budowlanego" - wiecie cos o tych tytulach???

Znajde tam cos przydatnego. Moze ktos ma? Moze są jakies przydatne obrazki??

norma konstrukcje drewniane to jest almanach wykonania więźby

poradnik majstra... jest ale nie wiele

a, że blisko warszafka to księgarnia techniczna na jerozolimskich lub pkn

https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1815741

Sądzę ,że mając projekt zamierzonej więźby należałoby takie newralgiczne miejsca wypunktować jeszcze przed wykonaniem i zastanowić się nad ich wykonaniem. Fachowiec zapewne kwestię typu połączeń rozwiąże z marszu, w trakcie pracy, robiąc samemu lepiej nie ryzykować sytuacji,że w połowie pracy zatrzymam się z powodu niemożności wykonanania zamka ciesielskiego.Czytałem też iż obecnie technik wykonania połączeń w przypadku więźby jest tyle ilu fachowców z przewagą rozwiązań typu łączenie na blachy i gwoździe z oczywistego powodu jakim jest oszczędność czasu i pieniędzy.Łączenie elementów na przy pomocy dębowych kołków i skomplikowanych zamków wymaga wiedzy wspartej wieloletnim doświadczeniem , blaszki nie są tak wymagające a przeważają na większości budów jakie miewam okazję czasami widywać .Mieżąc siły na zamiary raczej nie porwałbym się na zamki ciesielskie (te bardziej skkomplikowane typu oparcie krokwi na murłacie) ale wykonał je przy pomocy owych blaszek-szybko i łatwo chociaż niezbyt pięknie. Rosną koszty , bo trzeba zakupić blachy ale zamki ciesielskie wykonane ręką fachowca są droższe. Co do wytrzymałości w przypadku blaszek to kwestia dokładności przycięcia drewna , czyli sprawa podstawowa czegobyśmy z drewna nie robili jednoczesnie nie wymagająca wiele od wykonawcy.Sądzę więc ,że stojąc przed decyzją śruby czy zamki wybieram to z czym sobie poradzę , drewno ma być dobrze połączone, jak to już indywidualna kwestia da się zrobić i tak i tak
https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1815768

sądzę że cieśla będzie chciał więcej niż 250zł /dzień bo pomocnik cieśli bierze około 200zł /dzień

stacz przy betoniarce bierze 150zł/dzień

wszystko to na czarno na rączkę

u mnie stacz przy betoniarce pracujac 9 godzin dziennie zarobi 54 zeta i nie narzeka

do tego wozi, nosi, kopie i robi wszystko oprocz murowania bo do tego majster go nie dopuszcza

tak samo z wiezba

mozna kupic za 600 zeta/metr a mozna i za 1000 - pewnie tak samo bedzie z ciesla

za robienie wiezby biora majstry od 20 zeta za metr - tak slyszalem lecz mi bedzie robil ciesla-wujek wiec dokladnie nie mam pojecia

https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1815781

RadzejS

Dachy. Geometria i konstrukcja

Autor: Repelewicz Aleksandra, Regulska Katarzyna

Wydawnictwo PCz

ta książka powinna wyjaśnić Tobie dużo spraw na temat lukarń. Nie mam jej, bo jest narazie niedostępna w moim sklepie netowym. Myślę, że znajdziesz tam wiele pomysłów. Natknąłem się na nią, bo jestem zainteresowany technologią domów z bali-płazów. Kupiłem za to książkę: Konstrukcje drewniane w budownictwie tradycyjnym, autora Janusz Kotwica i tam jest też dosyć sporo wiadomości o drewnie. Nie ma co oszczędzać kasy na książki. Im więcej bedziesz wiedział tym lepiej dla ciebie. 8)

Te ksiązki o których wspomniałeś to nie znam. Muszę się nim przyjrzeć.

https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1815782

u mnie miesiąc temu dwóch cieśli zrobiło więźbę i wzieli 1100zł (tysiąc sto). domek 11mx11m, więźba była dosyć prosta, wszystkie sciany i strop robiłem sam, ale na więźbach się nie znam i musiałem kogoś wziąść. ustaliłem z nimi taką cenę ale musiałem im pomagać ( robiłem za przynieś-wynieś-pozamiataj ).

uważam ze zrobili przyzwoicie.

https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1822498

Witam

Nie chce do dachu zatrudniac ekipy, bo wszystko mam pod nosem, tylko wiedzy nie mam. Mysle, zeby wziac jednego ciesle, zaplacic mu powiedzmy 250 zl za dzien, zeby razem te wizbe postawic. Z tego co czytam ludzie robia proste wiezby w 2, 3 dni. Niechby moja i 4 dni trwala to 1000 zl. Co Wy na to? Moze ktos z Was tak robil? Za 250 zl to chyba mozna dzien przepracowac i to dobra stawka nawet jak na dzisiejsze realia. Obiad mu dam jeszcze i piwo na koniec, flaszkę nawet. Na budowe go podwioze i nocleg tez zapewnie. Realne???

Ja widzę problem w jednym, otóż fakt że zatrudnisz majstra i dasz mu np. 4 chłopa do pomocy wcale nie przyspieszy pracy, bo ten majster będzie musiał i tak wszystko sam mierzyć, liczyć, każdemu z osobna pokazywać co on ma robić i w efekcie postęp pracy będzie taki sam jakby robił tylko majster z jednym pomocnikiem. Ostatnio brat mi robił więźbe a ja mu pomagałem i prawde mówiąc jako pomocnik to byłem tylko do przynieś, podaj i przybij gwoździa ale tu już musiał pokazać palcem w które miejsce, tak samo wycinanie zamków w murłacie to musiał najpier kilka sam zrobić a dopiero ja mogłem korzystać ze wzoru. Sam mówił, że najlepiej to robić w cztery osoby gdzie 2 wie o co chodzi i mogą robić równolegle różne prace. Nawet głupie pomierzenie czy połać jest prosta to musiał mi pokazać w którym miejscu mam przyłożyć sznurek i dlatego zajeło to nam 1,5 tygodnia (tak bez pośpiechu, dach 220m2 kopertowy).

https://forum.murator.pl/topic/80285-wi%C4%99%C5%BAba-tanio/page/2/#findComment-1822527