Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pogłos w salonie wyłożonym gresem????

Annja

Recommended Posts

W zasadzie to zastanawiałam się gdzie umieścić ten temat - czy w wymianie doświadczeń, czy we wnętrzach ale w końcu tu chyba częściej zaglądają "wykończeni" forumowicze a do takich właśnie moje pytanie:

w salonie mamy podłogówkę, w związku z tym na podłogę zamierzamy położyć gres polerowany. Ostatnio natomiast słyszałam gdzieś, że w salonie wyłożonym jakimikolwiek płytkami jest pogłos jak na dworcu PKP :D

Żeby niwelować ten pogłos to należy w salonie ustawić duże tapicerowane meble, powiesić ciężkie zasłony i rozłożyć dywan. My wypoczynek mamy wprawdzie duży ale skórzany, ciężkie zasłony nie są w moim stylu a dywan na podłogówce to chyba nieporozumienie. I co? Czy jestem skazana na echo w moim salonie jak w kościele? :-?

Może wypowiedzą się w tej kwestii forumowicze z gresowymi salonami, pleeeas???

To nieprawda. Poglos nie zalezy mocno od podlogi gresowej i jedynie od niej, ale od innych czynnikow. Ksztalt pomieszczenia , jego proporcje, konstrukcja budynku, materialy wykończeniowe - zwlaszcza duze, gladkie, sztywne i plaskie powierzchnie. Jesli sufit nie bedzie plaski to juz niemal calkowicie zlikwidujesz echo. Podloga to zaledwie niecale 1/3 powierzchni a poglos uzyskasz nawet przy parkiecie , jesli pomieszczenie bedzie zupelnie puste i ksztaltem sprzyjalo powstawaniu takowego. Wstawienie zaledwie kilku sprzetow powinno zniwelowac ten efekt. Istnieja metody usuwania poglosu, chociaz z pewnoscia nie bedzie to nigdy pokoj do odsluchu muzyki dla audifila. Zanim zaczniesz likwidowac echo sprawdz czy w ogole ono bedzie :D

Nawet jedna sciana z fakturą /niekoniecznie tapicerka :D / poprawic moze akustyke.

Witam

Moj salon razem z jadalnia i korytarzem ma 50m2, wszedzie na podlodze jest polorzony gres, sufit jest wykonczony plytami KG z uskokiem, tj. jedna czesc jest wyzej druga nizej, i zadnego poglosu nie ma, za to w pokoiku gdzie jest parkiet to echo az dudni. Wszystko zalerzy od ukladu pomieszczen a nie od tego co jest polorzone na podlodze.

Poz

• 11 years później...

Chociaż temat dawno nieaktualny, to może jeszcze ktoś wejdzie na wątek szukjąc odpowiedzi. Tak jak ktoś pisał wcześniej, podłoga jest tylko jedną z powierzchni. Jeżeli zadba się, aby pozotałe miały właściwości pochłaniające, warunki akustyczne będą odpowiednie. Najlepiej byłoby zacząć od zbadania warunków pogłosowych, żeby sprawdzić, z jakimi częstotliwościami jest największy problem, a następnie zastanowić się nad rozwiązaniem, W tym przypadku przede wszystkim zastosowałabym sufit pochłaniający, który nie jest sufitem modułowym i po montażu wygląda jak normalny sufit. Do tego, w zależności od rezultatów pomiarów, możnaby dodać elementy ścienne.

Nie do końca wiem, jak na forum wygląda polityka reklamowania produktów, - Reklama na FM jest płatna.

Edytowane przez Greengaz