Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dla kotłów stojących można "przykręcić" mocy

Recommended Posts

Niedawno spotkałem sie z jednym z instalatorów junkersa, który twierdził, że pomimo tego, że kotły stojące mają palnik jednostopniowy to można im "przykręcić" mocy (tzn jak kupię 24KW a chwilowo będę potrzebował jedynie np 18 KW to instalator może mu tę moc zmniejszyć).

Do tej pory wydawało mi sie, że taką możliwość posiadają jedynie kotły wiszące z modulowaną mocą palnika i jak do tej pory ze względu na to byłem zdecydowany jedynie na kocioł wiszące.

Bałem się kupić kocioł stojący, ze wględu na możliwość popełnienia błędu w doborze zapotrzebowania na energię tzn. gdyby okazało się, że kocioł ma za dużą moc to w przypadku

- kotłów stojących mój dom będzie stale przegrzewany,

- w przypadku kotłów wiszących zmniejszyłbym odpowiednio moc palnika.

Jak jest naprawdę????

Moc "przykręcić" możesz zawsze tylko pamiętaj że wraz ze zmniejszeniem mocy poniżej nominału zmniejszasz sprawność kotła i to drastycznie .

Tak wię zamiast zmniejszać moc lepiej kupić kocioł o mniejszych parametrach albo pomyśleć o możliwości szybkiego odbioru uzyskanego ciepła

W kotłach stojących Junkersa nieda się zmniejszyć mocy(chyba że zatkamy dysze) ale to może doprowadzić do nierównomiernego nagrzania bloku i pęknięcia. A co do sprawności to co znaczy drastycznie. Dla kotła wiszącego Eurostar (moc zmienna w zakresie 8 24 kW) maksymalna sprawność ok 91 % a min ok 89 %. Więc jeżeli 3 pkt procentowe można nazwać drastycznym spadkiem to OK. Podobne parametry osiągają kotły innych producentów