Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na jakiej wysokości powinno być wejscie do komina dymowego?

Recommended Posts

Witam

będą mi składać za 3 dni kominy systemowe. Zastanawiam się na jakiej wysokości powinny znajdować wejscia do komina?

Kominy będą 2 jeden do pieca na ekogroszek (wstępnie wybrałem HEFa w którym czopuch jest na wys 108cm) ale nie jestem pewein na 100% że to będzie ten wlasnie piec...

a kominek to całkiem nie wiem jaki będzie...

gdzie dać wejscie do komina żeby potem nie trzeba było tego wszystkiego rozbierać?

co do pieca na ekogroszek sam sobie odpowiem - może się komuś przyda...

dzwoniłem do sprzedawcy który zajmuję się jednocześnie montażem tych kotłów

uzyskałem informację że kocioł 25kW ma czopuch w osi 115,5cm od podłogi i tak mam dać oś trójnika komina.

A możesz powiedzieć jeszcze jakiej średnicy??

średnica czopucha w piecy jest podobno 145mm (ja widzę na jakimś rysunku 140 - ale może dochodzi grubość blachy... ???)

średnica wkładu kominowego to 200mm

podobno łączy się to jakąś redukcją i piec stoi 30cm od ściany

Jakbym dał wejście na złej wysokości to mogłaby się zdarzyć konieczność dawania kolanek i znacznego odsunięcia pieca od ściany a ja nie mam tam miejsca żeby to odsuwać...

Tylko nie wiem co będzie jak kiedyś będę chciał zmienić piec na innej firmy...

Tylko nie wiem co będzie jak kiedyś będę chciał zmienić piec na innej firmy...

Ano dokładnie...

Ja mam akurat dość dużą kotłownie, więc nie powinno być problemu z piecem. Komin robiłem z zapsem na 200 mm. Wejśćie na pałę...bo do tej pory nie mam pieca :-) tylko kominek...

Dlatego sprawdze na jakiej wysokości mam to wejście...

Z redukcjami do kominów nie ma żadnego problemu...

U "Panka" w Michałowicach to robią różne cuda...nawet na zamówienie, więc jak będzie coś u ciebie nie wesoło to u nich można zamówić...

a można dać 2 trójniki?

Jeden dopasowany do pieca (na poziomie 115cm) a drugi pod sufitem zaślepiony? W razie gdybym kiedyś musiał podłączyć inny piec?

Czy tak można? Czym zaślepić górny - nieużywany trójnik?

Pewnie, że można...

W sumie to masz racje...bo jak masz wejście wysoko to każdy piec podłączysz...lepiej dać przedłużkę do góry niż schodzić w dół z kominem...

A z zaślepkami nie ma problemu...ja mam u siebie zaślepione dwa kominy...

u "Panka" mają takie zaślepki w sprzedaży....