Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mgr inz prawdziwe znaczenie ;)

gogo5660

Recommended Posts

Zdaje się, że niektórzy po prostu nie rozumieją, że studia powinny polegać w głównej mierze na samokształceniu i tym się właśnie od liceum różnią. Tylko niektórzy studencie nie dorośli do tego.

JoShi mnie np. nikt tego nie powiedzial - moze dlatego, ze nie chodzilem do liceum? Zrozumialem to dopiero w trakcie studiow, na pewne rzeczy bylo juz za pozno.

Prosba do Ciebie: moze na zajeciach powinnas to uswiadamiac swoim studentom? Jestem przykladem, ze nie wszystko jest tak oczywiste.

P.S. Dodam jeszcze, ze na pierwszych zajeciach wykladowca mowil od razu o warunkach zaliczenia i terminach kolokwiow. Zrozumialem o co chodzi dopiero w okolicach sesji poprawkowej :x .

JoShi mnie np. nikt tego nie powiedzial - moze dlatego, ze nie chodzilem do liceum? Zrozumialem to dopiero w trakcie studiow, na pewne rzeczy bylo juz za pozno.

No cóż. Ja zawsze mówię to swoim studentom, żeby w przyszłości uniknąć tekstów w stylu: "a tego typu zadań to nie robiliśmy na zajęciach". Mogę wtedy zawsze odpowiedzieć: "Ale był w podręcznikach zaproponowanych jako literatura do wykładu". Tyle, że może inni wykładowcy wierzą w to iż ludzie zajrzą do słownika i sprawdzą znaczenie słowa 'studiować'.

No cóż. Ja zawsze mówię to swoim studentom, żeby w przyszłości uniknąć tekstów w stylu: "a tego typu zadań to nie robiliśmy na zajęciach". Mogę wtedy zawsze odpowiedzieć: "Ale był w podręcznikach zaproponowanych jako literatura do wykładu". Tyle, że może inni wykładowcy wierzą w to iż ludzie zajrzą do słownika i sprawdzą znaczenie słowa 'studiować'.

A widzisz. O to chodzi. W moim przypadku braklo tego elementu dydaktycznego, ktory powiedzialby "sprawdz w slowniku, chlopie, co to znaczy studiowac, bo od tej pory bedziesz musial tak postepowac".

Tak się zastanawiam, czy w przemyśle to wyższe wykształcenie jest potrzebne. Te wszystkie procesy technologiczne są tak wysoko zautomatyzowane a przede wszystkim tak to wszystko ubrane jest w procedury, że nie ma w zasadzie miejsca na samodzielne myślenie kombinacyjne.

Laboratoria doświadczalne, architekt, projektant owszem trzeba coś więcej mieć w głowie także medycyna ale przemysł hmm ...znam inżynierów, którzy pracują na stanowiskach gdzie moim zdaniem się marnują - nie wydaje mi się żeby potrzebne było tyle lat nauki aby obsługiwać odcinek, na którym swobodnie dał by sobie radę pracownik po technikum, liceum a nawet myślący po zawodówce. Te procesy są codziennie takie same ...

Nic do inżynierów nie mam - absolutnie.

Pozdrawiam

Tak się zastanawiam, czy w przemyśle to wyższe wykształcenie jest potrzebne. Te wszystkie procesy technologiczne są tak wysoko zautomatyzowane a przede wszystkim tak to wszystko ubrane jest w procedury, że nie ma w zasadzie miejsca na samodzielne myślenie kombinacyjne.

Jest miejsce. Oczywiście mam na myśli rozwijanie technologii i wdrażanie nowych procedur... A poza tym masz rację.

Jest miejsce. Oczywiście mam na myśli rozwijanie technologii i wdrażanie nowych procedur... A poza tym masz rację.

Czasmi jest taki proces ze trzeba tylko wcisnac guzik i po ptokach

Blondynka i malpa polecialy w kosmos... Malpa otwiera koperte z instrukcja... wcisnac przycisk i zrobic badania... Blondi otwiera koperte z instrukcja... Nakarmic malpe

Nawet gdy procesy produkcyjne są wysoko zautomatyzowane, urządzenia chronione szeregiem blokad i zabezpieczeń to tak zdarzają się sytuacje niestandardowe gdzie człowiek i jego wiedza są niezastąpione. Nie zawsze wiedza i umiejętności idą w parze z wykształceniem to fakt, ale zazwyczaj wiedza teoretyczna zdobyta na uczelni pomaga w pracy. miło jak pracownik wie dlaczego naciska ten guzik i jakie są tego konsekwencje

Musisz sobie wytatuować na klacie zakaz tykania dla niedoswiadczonych lekarzy na wypadek (odpukać w drewno niemalowane, kurna wszedzie płyta, o jest ołówek :) ) kolizji drogowej lub innej mało przyjemnej sytuacji.

Częst jest tak, że studiuje sie politologię a pracuje na budowie i tu faktycznie trudno to pogodzić.

• 2 weeks później...
wiedza teoretyczna zdobyta na uczelni pomaga w pracy

Ze co?! Nie znam czlowieka ktory sie nauczyl czego na uczelni a potem to w pracy praktykuje. Po studiach uczysz sie wszystkiego od nowa...

no i tutaj się z tobą nie zgodzę, ja dużo się w czasie studiów nauczyłąm i od razu po studiach mogłam z tej wiedzy korzystać. Jestem architektem :wink:

wiedza teoretyczna zdobyta na uczelni pomaga w pracy

Ze co?! Nie znam czlowieka ktory sie nauczyl czego na uczelni a potem to w pracy praktykuje. Po studiach uczysz sie wszystkiego od nowa...

no i tutaj się z tobą nie zgodzę, ja dużo się w czasie studiów nauczyłąm i od razu po studiach mogłam z tej wiedzy korzystać. Jestem architektem :wink:

To masz fajnie bo ja po chemii wsio od nowa sie uczylem ale to kwestia tego ze pracowalismy na uczelni na gratach a jak poszedlem do pracy to same nowosci byly i od nowa wsio :roll: