Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio poprosilem o przygotowanie oferty na stolarke okienna w Oknoplascie. Profil Awans. Uzyskane dokumenty zawieraja tez informacje o wspolczynniku przenikalnosci okna jako calosci i tutaj pojawily sie niespodziewane dla mnie dane:

Dla okna 565*565 U=1.59 (wybralem najgorszy przypadek z oferty, gdzie stolarka zajmuje najwieksza powierzchnie w stosunku do szyby).

No i teraz zastanawia mnie jak sie ten wspolczynnik liczy. Bo jesli szyba posiada U=1.0, stolarka U=1.4 (profil Awans), to skad wzial sie wspolczynnik 1.59? (logicznie rzecz biorac powinna byc wartosc pomiedzy 1.0 a 1.4)?

Dochodze do wniosku, ze albo trzeba jakies elementy jeszcze uwzglednic, albo wspolczynnik stolarki jest znacznie wyzszy niz 1.4.

Zakladam wiec ze 1.4 to nie jest usredniony dla stolarki wspolczynnik jak sadzilem, tylko najlepsza wartosc, pewnie dla ramy. Zgaduje, ze skrzydlo ma znacznie gorszy wspolczynnik przenikalnosci. A moze wytlumaczenie tkwi gdzies indziej?

https://forum.murator.pl/topic/80329-obliczanie-wspolczynnika-przenikalnosci-okna-jako-calosci/

1. Nie wiem czy współczynnik 1,4, który podałeś jest dla całego setu sama/skrzydło wraz ze wzmocnieniem

2. Współczynnik przenikania ciepła dla szyby (1,0) podaje się dla centralnego punktu modelowej szyby a nie uśredniony dla całej

3. Wyliczając wartość Uw dla całego okna uwzględnia się współczynnik "psi", który właśnie jest tą stratą na krawędziach szyby

I stąd takie "dziwne" wyniki.