aresior 06.06.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 witam,temat był już wałkowany ale każdy przypadek jest inny więc uogólnienia magą zaburzyc włąściwą ocenę kosztów robót.stan obecny:budynek jednorodzinny parterowy z poddaszem użytkowym.na dole:kuchnia - zlew i zmywarka/ brak grzejnikasalon - dwa grzejnikipokój I - jeden grzejnikpokój II - jeden grzejnikłazienka - jeden grzejnik/prysznic, pralka, umywalka, wc, wannadodatkowo w kuchni, przedsionku i łazience ogrzewanie podłogowe (łącznie 18 m2) poddasze:pokój I - jeden grzejnik,pokój II - jeden grzejnik,łazienka - jeden grzejnik, prysznic, umywalka, wc wszystko w miedzi. kocioł ze sterowaniem pogodowym na paliwo stałe ekologiczne - montaż kotła. oczywiście z zawieszeniem grzejników, montażem filtra za wodomierzem.bez montażu białego. wykonawcy ale tak obiektywnie bez zaniżania i zawyżania - ile za taka robotę kompleksowo brutto z VAT? Wykonawca trochę zmienił taktykę i nie bardzo mi to odpowiada bo inaczej miało byc. Jeszcze kwestia przyłączenia do budynku wody z zamontowanej już nawiertki, kanalizy i burzówki. odległość od źródeł około 15 mb. materiał mój w całości. interesowałaby mnie cena za samą robociznę. pozdrawiam serdecznie a sprawa jak to na forum jak zwykle bardzo pilna. aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 06.06.2007 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 zapomniałem napisać że powierzchnia parteru to około 80 m2 a poddasza około 50 m2. dodam, że chodzi o wykonanie kotłowni też: montaż bojlera i wszytskich innych elementów składowych kotłowni. pozdro aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 09.06.2007 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 chyba wszyscy instalatorzy na budowach zarabiają w pocie czoła na ZUS itp. może w weekend ktoś "z grubsza lub z chudsza" określiłby cenę za taką robotę. z tym, że zakładamy kompleksowość usługi. ja nic nie kuję, nic nie ciągnę instalator robi wszystko sam. kosztorysy od innych lokalnych wykonawców niż ten "mój wybraniec" są niższe o 38%. nie wiem co mnie podkusiło, żeby skorzystac z jego usług. jeszcze raz przestrzegam: podpisujcie umowy z wykonawcą. wtedy jest jasno i wyraźnie czy cena z Vat czy bez, jaki jest zakładany rozmiar robót itd. forumowicze - instalatorzy - pomóżcie. aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts