Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich :]

Ktos mi mowil ze mozna zlozyc podanie do Samorzadowego Kolegium Odwolawczego o przyspieszenie postepowania, ale nigdzie nie moge znalezc odpowiedniego wzoru dokumentu, a nauczony doswiadczeniem (czekam na warunki zabudowy od poczatku lutego 2007) wiem ze lepiej to zrobic na podstawie wzorca niz pisac samemu. Czy ktos z Panstwa pisal cos podobnego, lub wie jak powinno takie pismo wygladac ?

Pozdrawiam

Krzys

https://forum.murator.pl/topic/80331-wniosek-do-sko/

Mam nadzieje, że ktoś ci wybił z głowy ten idiotyczny pomysł. Złożenie wniosku do SKO napewno nie przyspieszy sprawy a tylko ją przeciągnie. Urząd po otrzymaniu wniosku ( pismo do SKO składasz za pośrednictwem Urządu wydającego decyzję) przesyła cały komplet twoich dokumentów do SKO i powiadamia wszystkie strony, tam maja też odpowiednio dużo czasu na rozpatrzenie sprawy. Jedynie co mozesz uzyskać do dodatkowe tygodnie czekania.
https://forum.murator.pl/topic/80331-wniosek-do-sko/#findComment-1823297

Problem w tym ze nie mam wyjscia :[ Sprawa wyglada tak, ze:

znalazlem sobie dzialke, ktora oczywiscie chce kupic na kredyt. Zlozylem wniosek o warunki zabudowy. Niestety sasiad robi problemy, ale nie do moich warunkow tylko ogolnie robi problemy wlascicielom dzialki, ktorzy podzielili kiedys swoje ilus-tam hektarowe pole. Facet jak zreszta inni sasiedzi dostali wezwanie na podzial tego pola (bo podobno musza dostac), ale gosc sie nie zjawil. Wszyscy inni sasiedzi sie zjawili. Gmina ma potwierdzenie ze gosc nie odebral z poczty pisma, a facet twierdzi ze pisma nie dostal i teraz ma ciagle pretensje o ten podzial. No i teraz po pol roku czekania mam dostac warunki zabudowy, ktore sasiad oczywiscie juz oprotestowal, zgodnie z strategia oprotestowywania wszystkiego co dotyczy dzialek wlascicieli dzielonego pola. Sprawa 3 tygodnie temu poszla do SKO a w gminie mi powiedzieli ze owszem moga mi wystawic te warunki nawet dzisiaj ale co z tego jak ten sasiad znow je oprotestuje. Powiedzieli mi ze jedynym wyjsciem jest czekac na decyzje z SKO, gdyz jak twierdzi gmina facet nie ma zadnych podstaw prawnych zeby robic takie szopki i na pewno sprawe przegra.

Jak sie ktos na tym zna to pomozcie bo ja nierozumiem jak jakis sasiad moze miec cos do tego co ktos robi ze swoja ziemia :o Pozatym czy takie warunki z protestem sasiada cos zmieniaja - przeciez i tak dostaje od gminy decyzje pozytywna, chodzi mi tutaj o sposob zachowania sie bankow w takiej sytuacji. Moj doradca kredytowy powiedzial ze zaden bank mi z takimi warunkami kredytu nie da - ale moze to nieprawda. Prosze tylko nie radzcie mi zebym poszukal innej dzialki bo raz: kobiecie sie tam podoba na zaboj (a chyba bym predzej przekonal tego sasiada co problemy robi niz ja) - mowi ze to ta i koniec, po drugie dzialki szukalem pol roku i kolejne pol roku czekalem na decyzje - jak mialbym przechodzic to po raz drugi to biorac pod uwage postepujace ceny dzialek juz nie mowiac o budowie, to wogule moge sobie dac spokoj, kupic jakis ladny namiocik i rozbic gdzies na zielonej trawce.

Pozdrawiam

Krzys

https://forum.murator.pl/topic/80331-wniosek-do-sko/#findComment-1824572

Skoro już czekałeś tyle, poczekaj jeszcze trochę.

Z tego co piszesz, sąsiad nie ma zbytnio rzeczywistej podstawy żeby sie odwołać.

Jeżeli urząd nie popelnił żadnego błędu proceduralnego, SKO odrzuci protest sąsiada.

Potrwa to pewnie chwilę (miesiąc lub nieco dluzej), ale pozystywne dla Ciebie roztrzygnięcie zostanei wydane.

a pisanie do SKO w takim momencie raczej nic nie da.

https://forum.murator.pl/topic/80331-wniosek-do-sko/#findComment-1824740