Anisia3 06.06.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Uchował mi sie pod siatką taki oto kwiatuszek. Jakimś cudem nie zniszczyła go koparka. Czy wiecie co to jest? I niestety, lubią to mszyce. http://images11.fotosik.pl/67/1d09c96a4789d1bf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.06.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Naparstnica purpurowa/Digitalis purpurea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 06.06.2007 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Dzięki. A rozmnażać to z kłącza czy z nasion? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.06.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 To roślina dwuletnia rozmnażać z nasion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 06.06.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Anisia3,jak nie będziesz naparstnicy przeszkadzać to sama się rozmnoży wokoło, a później wiosną będziesz mogła je przesadzić na nowe miejsce. Naparstnica nie korzeni się zbyt głęboko, więc łatwo się przesadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 06.06.2007 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Super, czyli najlepiej zostawic w spokoju i co najwyżej teraz spryskać ludwikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Nie pryskaj, sama sobie poradzi. To dzika roślinka, sama o siebie dba, mszyce jej nie zrobią dużej krzywdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 07.06.2007 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Jej może nie zrobią krzywdy, ale mnie wkurzają. I przełażą na drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Chyba, że tak... Możesz też 5 dag czosnku zalać wiadrem gorącej wody i tym opryskiwać, jak przestoi 12 godzin. To będzie bardzo ekologicznie, bez chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 07.06.2007 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 A zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 07.06.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Jeszcze jak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 07.06.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Super, czyli najlepiej zostawic w spokoju i co najwyżej teraz spryskać ludwikiem? Czy ludwik niszczy mszyce? Pierwszy raz o tym słyszę. Napiszcie coś więcej. Ile tego ludwika i jak to stosować. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 07.06.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Super, czyli najlepiej zostawic w spokoju i co najwyżej teraz spryskać ludwikiem? Czy ludwik niszczy mszyce? Pierwszy raz o tym słyszę. Napiszcie coś więcej. Ile tego ludwika i jak to stosować. pozdrawiam gośka niszczy ....rozcienczasz plyn z woda (ja robie to na oko ) czosnek w wydaniu depeesi tez jest niezly (ja podlewam tajka mikstura dodajac jeszcze ziele skrzypu polnego , ale nie wiem czy robie dobrze) probowalam tez pryskac z niezlym skutkiem rozpuszczonym mydlem szarym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.06.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Chyba, że tak... Możesz też 5 dag czosnku zalać wiadrem gorącej wody i tym opryskiwać, jak przestoi 12 godzin. To będzie bardzo ekologicznie, bez chemii. A jak postoi dłużej niż 12 godzin to jest równie skuteczne. Zrobilam całe wiadro i nie wypsiukałam. Nie wiem wykorzystać czy robić nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 07.06.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Chyba, że tak... Możesz też 5 dag czosnku zalać wiadrem gorącej wody i tym opryskiwać, jak przestoi 12 godzin. To będzie bardzo ekologicznie, bez chemii. A jak postoi dłużej niż 12 godzin to jest równie skuteczne. Zrobilam całe wiadro i nie wypsiukałam. Nie wiem wykorzystać czy robić nowe? wykorzystac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.06.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Wczoraj wieczorem pryskałam wiśnię ale jakoś te mszyce nie pospadały Na szczęście biedronki działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 07.06.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 musisz uzbroic sie w cierpliwosc wyczytalam rowniez : Wyciąg z pokrzywy l kg świeżych pokrzyw lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody, moczyć przez 24 h. Nie rozcieńczony wyciąg stosować do oprysku roślin przeciw mszycom. Wyciąg z liści paproci l kg świeżych liści paproci lub 100 g suszu zalać 10 litrami wody i odstawić na 2 tygodnie. Stosować w rozcieńczeniu l :2 przeciwko mszycom. Wyciąg z aksamitki Pół wiadra suchych roślin zalać 10 litrami wody, pozostawić na dwa dni, następnie przecedzić, dodać 40 g szarego mydła. Stosować przeciw mszycom, szczególnie w uprawie roślin jagodowych. Wyciąg z rumianku 3 kg ziela lub l kg suszu zalać 10 litrami ciepłej wody, pozostawić na 12 godzin. Rozcieńczyć wodą w stosunku l :5. Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, przędziorkom, gąsienicom motyli. Wyciąg z. naci ziemniaka Około l kg świeżej naci ziemniaka lub 0,6 kg suchej, zalać 10 litrami wody i odstawić na 4 godziny. Po przecedzeniu używać do oprysku przeciwko mszycom,. przędziorkom i bielinkom Wyciąg z łusek cebuli 200 g łusek z cebuli zalać 10 litrami ciepłe) wody Pozostawić na okres 4 - 5 dni. Wykonywać kilkakrotny oprysk roślin kwitnących przeciwko mszycom i przędziorkom. Wywar z liści pomidora l kg świeżych liści pomidora zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny Po ostudzeniu przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku l : 3 i dodać 100 g szarego mydła. Wywar stosuje się do oprysku przeciwko mszycom, przędziorkom, gąsienicom bielinka, owocówkom i pchełkom. Wywar z tytoniu 400 g odpadów tytoniowych zalać 10 litrami wody i odstawie na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, odcedzić i dodać 20 g szarego mydła. Wywarem opryskiwać rośliny przeciwko mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom Wywar z krwawnika 800 g suszonego krwawnika zebranego na początku kwitnienia zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny, dodać 40 g szarego mydła. Wywarem opryskiwać rosimy kilkakrotnie przeciwko mszycom. przędziorkom. gąsienicom bielinka i larwom pluskwiaków Wywar z siana 400 g siana zalać l0 litrami wody i pozostawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, dodać 30 g szarego mydła. Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom. skrzyp niestety jest przeciwko chorobom grzybowym mozna jeszcze sie pobawic : Ałun 40 g ałunu rozpuścić w małej ilości gorącej wody i uzupełnić do 10 litrów. Roztwór stosować do oprysku gleby i roślin przeciw ślimakom, mszycom i gąsienicom. Roztwór szarego mydlą 150 - 300 g szarego mydła rozpuścić w 10 litrach wody. Roztwór stosować do oprysku roślin przeciw mszycom i roztoczom. Gdy do roztworu szarego mydła dodamy 0,5 l denaturatu, łyżkę wapna i łyżkę soli, roztwór można stosować przeciw gąsienicom. Serwatka l litr świeżej serwatki wymieszać z l litrem wody, stosować raz w tygodniu do oprysku roślin przeciw mszycom. duzo tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.06.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 A możesz to wstawić tu:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=101323 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 07.06.2007 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Frosch troche tych przepisów sie naszukałaś. A wiecie co się stało z moją naparstnicą? Chyba mszyce ją złamały na czubku. Nie wiem jak to możliwe, ale czubek dzisiaj był oklapnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 07.06.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Na pewno te przepisy się przydadzą , frosch wielkie dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts