Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co to za kwiatek?

Recommended Posts

Super, czyli najlepiej zostawic w spokoju i co najwyżej teraz spryskać ludwikiem?

Czy ludwik niszczy mszyce? :o Pierwszy raz o tym słyszę. Napiszcie coś więcej. Ile tego ludwika i jak to stosować.

pozdrawiam

gośka

niszczy ....rozcienczasz plyn z woda (ja robie to na oko :oops: )

czosnek w wydaniu depeesi tez jest niezly (ja podlewam tajka mikstura dodajac jeszcze ziele skrzypu polnego , ale nie wiem czy robie dobrze)

probowalam tez pryskac z niezlym skutkiem rozpuszczonym mydlem szarym

Chyba, że tak... Możesz też 5 dag czosnku zalać wiadrem gorącej wody i tym opryskiwać, jak przestoi 12 godzin. To będzie bardzo ekologicznie, bez chemii. :wink: :D

A jak postoi dłużej niż 12 godzin to jest równie skuteczne. Zrobilam całe wiadro i nie wypsiukałam. Nie wiem wykorzystać czy robić nowe?

Chyba, że tak... Możesz też 5 dag czosnku zalać wiadrem gorącej wody i tym opryskiwać, jak przestoi 12 godzin. To będzie bardzo ekologicznie, bez chemii. :wink: :D

A jak postoi dłużej niż 12 godzin to jest równie skuteczne. Zrobilam całe wiadro i nie wypsiukałam. Nie wiem wykorzystać czy robić nowe?

wykorzystac :D

musisz uzbroic sie w cierpliwosc

wyczytalam rowniez :

Wyciąg z pokrzywy

l kg świeżych pokrzyw lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody, moczyć przez 24 h.

Nie rozcieńczony wyciąg stosować do oprysku roślin przeciw mszycom.

Wyciąg z liści paproci

l kg świeżych liści paproci lub 100 g suszu zalać 10 litrami wody i odstawić na 2 tygodnie.

Stosować w rozcieńczeniu l :2 przeciwko mszycom.

Wyciąg z aksamitki

Pół wiadra suchych roślin zalać 10 litrami wody, pozostawić na dwa dni, następnie przecedzić, dodać 40 g szarego mydła.

Stosować przeciw mszycom, szczególnie w uprawie roślin jagodowych.

Wyciąg z rumianku

3 kg ziela lub l kg suszu zalać 10 litrami ciepłej wody, pozostawić na 12 godzin. Rozcieńczyć wodą w stosunku l :5.

Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, przędziorkom, gąsienicom motyli.

Wyciąg z. naci ziemniaka

Około l kg świeżej naci ziemniaka lub 0,6 kg suchej, zalać 10 litrami wody i odstawić na 4 godziny.

Po przecedzeniu używać do oprysku przeciwko mszycom,. przędziorkom i bielinkom

Wyciąg z łusek cebuli

200 g łusek z cebuli zalać 10 litrami ciepłe) wody Pozostawić na okres 4 - 5 dni.

Wykonywać kilkakrotny oprysk roślin kwitnących przeciwko mszycom i przędziorkom.

Wywar z liści pomidora

l kg świeżych liści pomidora zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny Po ostudzeniu przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku l : 3 i dodać 100 g szarego mydła.

Wywar stosuje się do oprysku przeciwko mszycom, przędziorkom, gąsienicom bielinka, owocówkom i pchełkom.

Wywar z tytoniu

400 g odpadów tytoniowych zalać 10 litrami wody i odstawie na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, odcedzić i dodać 20 g szarego mydła.

Wywarem opryskiwać rośliny przeciwko mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom

Wywar z krwawnika

800 g suszonego krwawnika zebranego na początku kwitnienia zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny, dodać 40 g szarego mydła.

Wywarem opryskiwać rosimy kilkakrotnie przeciwko mszycom. przędziorkom. gąsienicom bielinka i larwom pluskwiaków

Wywar z siana

400 g siana zalać l0 litrami wody i pozostawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, dodać 30 g szarego mydła.

Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.

skrzyp niestety jest przeciwko chorobom grzybowym :roll:

mozna jeszcze sie pobawic :

Ałun

40 g ałunu rozpuścić w małej ilości gorącej wody i uzupełnić do 10 litrów.

Roztwór stosować do oprysku gleby i roślin przeciw ślimakom, mszycom i gąsienicom.

Roztwór szarego mydlą

150 - 300 g szarego mydła rozpuścić w 10 litrach wody.

Roztwór stosować do oprysku roślin przeciw mszycom i roztoczom. Gdy do roztworu szarego mydła dodamy 0,5 l denaturatu, łyżkę wapna i łyżkę soli, roztwór można stosować przeciw gąsienicom.

Serwatka

l litr świeżej serwatki wymieszać z l litrem wody,

stosować raz w tygodniu do oprysku roślin przeciw mszycom.

:roll: duzo tego :D