Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja gazowa za płytami GK

kachus

Recommended Posts

Majster w trakcie remontu mieszkania mi podpowiedzial, ze rury gazowe moga isc w tzw. suchej zabudowie. Poniewaz kładłam płyty gk z wełna pod spodem to rury poszły pod płytami. W miejscu gdzie sa łączenia rury, na kolankach, mam wyciete i zaslepione otwory w płytach. Płyty do tego sa tak polozone ze w razie nie daj boze problemów wyłamuje tylko paski pod którymi sa rury. Pan ze spoldzielni kazał mi rozebrac cała konstrukcje twierdzac, ze rażaco naruszyłam prawo budowlane i naraziłam na niebezpieczeństwo wszystkich wkoło. Czy on ma racje?

Przypuszczam, że rury od gazu powinny być na wierzchu żebyś czuła smrodek w razie nieszczelności a jak rury są zakryte to może ten gaz się tam gromadzić a później buuum. To są moje sugestie a co na to prawo budowlane to niech jakis fachowiec sie wypowie. :)

Pozdrawiam

PB Art. 165 ust. 2

Przewody instalacji gazowej w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian, natomiast na innych kondygnacjach dopuszcza się prowadzenie ich w bruzdach osłoniętych nie uszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, nie powodującą korozji przewodów. Wypełnienie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych jest zabronione.

Dlatego mowie, że facet ze spoldzielni sie czepia bo ja mam 3 rewizje ( srednicy 4cm w kazdym miejscu łączeń rury gazowej)

Poza tym wg rozporządzenia o którym pisał Kakaowy to ja te rury mogę zatynkowac nawet. A sprawdzic to je sprawdzilam dla swojego swiętego spokoju.