kachus 06.06.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Majster w trakcie remontu mieszkania mi podpowiedzial, ze rury gazowe moga isc w tzw. suchej zabudowie. Poniewaz kładłam płyty gk z wełna pod spodem to rury poszły pod płytami. W miejscu gdzie sa łączenia rury, na kolankach, mam wyciete i zaslepione otwory w płytach. Płyty do tego sa tak polozone ze w razie nie daj boze problemów wyłamuje tylko paski pod którymi sa rury. Pan ze spoldzielni kazał mi rozebrac cała konstrukcje twierdzac, ze rażaco naruszyłam prawo budowlane i naraziłam na niebezpieczeństwo wszystkich wkoło. Czy on ma racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 06.06.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Przypuszczam, że rury od gazu powinny być na wierzchu żebyś czuła smrodek w razie nieszczelności a jak rury są zakryte to może ten gaz się tam gromadzić a później buuum. To są moje sugestie a co na to prawo budowlane to niech jakis fachowiec sie wypowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 06.06.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 PB Art. 165 ust. 2 Przewody instalacji gazowej w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian, natomiast na innych kondygnacjach dopuszcza się prowadzenie ich w bruzdach osłoniętych nie uszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, nie powodującą korozji przewodów. Wypełnienie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych jest zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachus 08.06.2007 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Dokładnie o to mi chodziło Bardzo dziekuje Tylko gdzie moge dokładna tresc poszukac bo w przepisach prawa budowlanego artykuły kończa sie na 108 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 08.06.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Przepraszam To nie jest z prawa budowlanego. To jest "Rozporządzenie min. infrastruktury ws. warunków technicznych jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie" (Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachus 10.06.2007 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Nie przepraszaj - jestem bardzo wdzięczna za informacje Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 13.06.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 ja mam za suchą zabudową rury miedziane. gość z gazowni nie miał żadnych ale. dostęp do rury jest przez rewizję pod piecem CO więc da się sprawdzić czy gaz się nie ulatnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachus 13.06.2007 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Dlatego mowie, że facet ze spoldzielni sie czepia bo ja mam 3 rewizje ( srednicy 4cm w kazdym miejscu łączeń rury gazowej)Poza tym wg rozporządzenia o którym pisał Kakaowy to ja te rury mogę zatynkowac nawet. A sprawdzic to je sprawdzilam dla swojego swiętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts