Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BIOBUDOWNICTWO

Recommended Posts

Może przejdźmy na wyższy poziom intelektualny rozmowy i piszmy konkretnie nie zaśmiecając forum

Kolega JerzyBw, zwrócił już uwagę, ja poprosiłem o wybaczenie,

Ty nie musisz powtarzać, bo to też dobrze o Tobie nie świadczy

niniejszym przejdźmy na ten wyższy poziom

podałeś pare linków i co dalej? o jakie konkrety Ci chodzi, bo publikując same linki, też się nie wysiliłeś intelektualnie

W/g budownictwo jak każde. Ma swoje cechy które trzeba znać. Idealny i bez ograniczeń nie jest. Znane i sparwdzone od wieków w miejscach gdzie z drewnem było słabo.

No i cytat ze strony

"Następną, choć może nie wadą ale trudnością jest to, że w kraju nie ma praktycznie firm budowlanych które znają się na tej technologii (choć jest bardzo prosta) bo tego jeszcze nie robiły. Dlatego większość prac trzeba wykonać we własnym zakresie, albo skorzystać ze szkoleń i pomocy oferowanej przez nasze Stowarzyszenie i Fundację Earh Hands and Houses - www.earthhandsandhouses.org"

"Następną, choć może nie wadą ale trudnością jest to, że w kraju nie ma praktycznie firm budowlanych które znają się na tej technologii (choć jest bardzo prosta) bo tego jeszcze nie robiły. Dlatego większość prac trzeba wykonać we własnym zakresie, albo skorzystać ze szkoleń i pomocy oferowanej przez nasze Stowarzyszenie i Fundację Earh Hands and Houses - www.earthhandsandhouses.org"

no właśnie paradoks, firmy budowlane nie znają a technologia b.prosta, ba mgr filozofii jest team leaderem na stronie z pierwszego linku

no a jak ktoś chce potaplać się w glinie ,niech wykupi agrowczasy w FEH&H

działalność w stylu ruchów hipisowskich, gdzie bogate społeczeństwa (i ludzie) chcą mieć kontakt z naturą, tą typu RAW, u nas na razie to gównie wyścig szczurów i pogoń za kasą;

pierwsze objawy bogacenia i powrotu do natury można zaobserwować wśród fanów indian, życia plemion słowiańskich itp.,

póki jest to folklor to ma rację bytu, na masową skalę nie wzbudzi zainteresowania

sama technologia do niedawna stosowana np. w mniej dostępnych rejonach Rumunii, ale i tam dotarła cywilizacja i chęć budowania z porządniejszych materiałów

dodam jeszcze, że "gdybym był bogaty, jabydybydyby dam" to pewnie jako któraś z kolei chałupek letnich, na którejś z kolei działeczek pewnie bym się skusił

aha - pisząc "krowie łajno" nie miałem nic zdrożnego na myśli, ani nie miało to być formą zdezawuowania tematu postu

I cóż tu jeszcze dodać? Do kompletu brakuje tylko ziemianki.

Technologie i stare i sprawdzone i ciepłe!

Atawizm słowian dysponujących drewnem i kamieniem jest jednak bardzo mocny.

Fakt, że jest to eko i tanie. Drogie staje się wtedy, jak zlecimy taką budowę. Ale wtedy wszystko jest drogie.

No cóż. Jak mnie już tak przyciśnie, że nawet na trociny nie starczy (planuję trocinobeton) to poważnie rozważę. Głupie nie jest. Tylko ten atawizm....

We mnie też drzemie. :lol:

Adam M.

Jak słyszę o domach budowanych "na pokolenia" to zawsze mam przed oczami http://www.naszekaszuby.pl/modules/myalbum/photo.php?lid=1900 :D

Słomogliniak to jest to. Można pomieszkać drobne 100 lat, a potem nawet przejechać spychaczem, przerobić na kompost i zbudować nowy.

I nie ma żadnych odpadów. I super, że ściana ze słomy spełnia parametry domu pasywnego.

Jak słyszę o domach budowanych "na pokolenia" to zawsze mam przed oczami http://www.naszekaszuby.pl/modules/myalbum/photo.php?lid=1900 :D

Słomogliniak to jest to. Można pomieszkać drobne 100 lat, a potem nawet przejechać spychaczem, przerobić na kompost i zbudować nowy.

I nie ma żadnych odpadów. I super, że ściana ze słomy spełnia parametry domu pasywnego.

Dla porównania z tej samej strony:

http://www.naszekaszuby.pl/modules/myalbum/photo.php?lid=2082

Dom powinien być dostępny zarówno dla bogatych, którzy mogą sobie budować pałce jak w Twoim przykładzie, jak małe domy ja na zdjeciu którego przykład podałem. Jednak nawet przy tam małym domu, może okazać się, że koszty utrzymania domu przerosły właściciela :( (chociaż może po prostu przeniósł się w inne lepsze miejsce :)).

• 2 months później...

Ten gliniano słomiany jest ok, ale ale na jaką literę te bloczki tzn. te białe prostokątne zamiast podmurówki z np kamienia? I jeszcze folia nic w zastępstwie???

Zamiast blachy jak w tych "niepolskich" domkach - proponuję trzcinę, wiklinę, kiczki ze słomy i tego typu materiały ogólnodostępne

• 1 month później...

Ja tam nic nie mówię, ale na początek chcę postawić swój dom z okrągłego bala drewnianego (z kolegą - pasjonatem biobudownictwa), a następnie jak dobrze pójdzie na wiosną akcja warsztaty stawiania słomoglinodomku i zaczynamy budowę jego.

Dam znać jak to pójdzie.