GriszaDG 06.06.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Mieszkańcy ulicy przy ktorej sie buduję, odprowadzaja ścieki do kanału burzowego (wszystko jest legalne). Pech chce, że akurat przy mojej działce jest kratka deszczowa. Od pewnego czasu potwornie z niej śmierdzi.Co poradzicie, co moge zrobić, do kogo się udać??? Nie może byc przecież tak, że jeden ma wygode i ścieki w kanalizacji, a drugi nie może na podworku posiedzieć bo śmierdzi okropnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 06.06.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 JAK MOŻE BYĆ LEGALNE ODPROWADZENIE ŚCIEKÓW DO KANAŁU BURZOWEGO??!!(Specjalnie pisałem dużymi bo w głowie mi sie to nie mieśći) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.06.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 JAK MOŻE BYĆ LEGALNE ODPROWADZENIE ŚCIEKÓW DO KANAŁU BURZOWEGO??!! (Specjalnie pisałem dużymi bo w głowie mi sie to nie mieśći) dobrze, że nie ja zacząłem złamałem tipsa - gdzie mam interweniować? u rodziców, księdza, kochanka, Tubisi? GDZIE?!!!! aha - dodam, że kanaliza jest własnością...., umowy podpisane z..., a właścicielem jest.... po zapachu i organoleptycznie poznaję, że kupa należy do... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 najbardziej razi mnie ta NIESPRAWIEDLIWOŚĆ SPOŁECZNA...... jeden łamie prawo i ma wygode a drugi łamie prawo i mu smierdzi I nie może być tak... leże na podłodze ze smiechu....... Grisza podpowiem Ci: idz do ochrony środowiska albo do Zakładu Kanalizacji i powiedz że smierdzi oni uwierz mi w mig rozwiążą Twoj problem. A potem wyprowadzaj sie z ulicy bo sąsiedzi jajeczkami domek Ci obrzucą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 06.06.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 a czy mozna....kupki rozcienczac burzowka????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 06.06.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 JAK MOŻE BYĆ LEGALNE ODPROWADZENIE ŚCIEKÓW DO KANAŁU BURZOWEGO??!! (Specjalnie pisałem dużymi bo w głowie mi sie to nie mieśći) Nie wiem czy nadal to obowiązuje, ale kiedyś istniało pojęcie "kanalizacja ogólnospławna", znaczy taka, do której można było wrzucić i ścieki i deszczówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 06.06.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 gdzieś na forum pojawił się temat "szamba samospalającego" polega toto na trzech zbiornikach szczelnych i można do kanalizacji burzowej się podłączyć w świetle prawa obowiązującego zgodnie z przepisami. Uwierzyć nie mogłem ale z braku czasu porzuciłem temat. Może tutaj o podobne cuda chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 06.06.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Do czasu.. Firmy wodociągowe masowo zaopatruja się w tzw. zadymiacze. Jest to takie urządzonko które stawia się na studzienkę od kanału i które wtłacza do środka ogromną ilość dymu pod ciśnieniem . Wszystkie lewe połączenia natychmiast są widoczne. Albo dymi się z komina - odpowietrznika pionu, albo spod pokryw szamb. Następnie spisywany jest protokół z dużymi konsekwencjami - także finansowo karnymi. W dużych miastach ten problem jest już prawie zlikwidowany. Zatem to kwestia czasu aż wszystkich takich "cwaniaczków" także z mniejszym miejscowości się wyłapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 moi znajomi mieli tez cos co sie nazywa kamerowaniem instalacji. Pan wpuszcza sprężynke z kamerką i oglada sobie wszystko jak na Big Braderku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.06.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 JAK MOŻE BYĆ LEGALNE ODPROWADZENIE ŚCIEKÓW DO KANAŁU BURZOWEGO??!! (Specjalnie pisałem dużymi bo w głowie mi sie to nie mieśći) no to ja odpowiem - może U mnie była taka sieć poniemiecka gdzie woda z szamb odprowadzana była do sieci burzowej a ta szła kilkaset metrów do osadników w których naturalnie sie oczyszczało. Wybudowali to Niemcy w 1938r. Faktem jest że oststnio jużnikt o te osadniki nie dbał... ale to normalne w Polsce. Dopiero 3 lata temu gmina wykonała kanlizację i od teraz nie można już używać sieci burzowej w ten sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 07.06.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 JAK MOŻE BYĆ LEGALNE ODPROWADZENIE ŚCIEKÓW DO KANAŁU BURZOWEGO??!! (Specjalnie pisałem dużymi bo w głowie mi sie to nie mieśći) no to ja odpowiem - może U mnie była taka sieć poniemiecka gdzie woda z szamb odprowadzana była do sieci burzowej a ta szła kilkaset metrów do osadników w których naturalnie sie oczyszczało. Wybudowali to Niemcy w 1938r. Faktem jest że oststnio jużnikt o te osadniki nie dbał... ale to normalne w Polsce. Dopiero 3 lata temu gmina wykonała kanlizację i od teraz nie można już używać sieci burzowej w ten sposób... To co opisujesz to być może taka prymitywna oczyszczalnia ścieków z przed kilkudziesięciu lat. Od tamtej pory troche sie zmieniło w przepisach nt. ochrony środowiska itd,nie uważasz(uważacie)??!! A dzięki temu że nie wszyscy chcą to przyjąć do wiadomości GriszaDG ma smrodzik pod domem!! Barbossa Ty to masz chyba taki wieczny"Zespół napięcia przedmiesiączkowego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GriszaDG 08.06.2007 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Nie wiem, dlaczego co niektórzy tacy rozbawieni są. Apropo legalności. Kiedyś (a będzie to z 10 lat temu jak mnie pamięć nie myli), przekwalifikowano kanał burzowy na kanał burzowo-sanitarny i pozwolono wpinać odprowadzenia ścieków do tego kanału. Niestety oprócz przekwalifikowania na papierze, nie wprowadzono żadnych zabezpieczeń. Przez ten czas nie było to uciążliwe, i nawet nie śmierdziało za bardzo. No może, jak stanęło się nad studzienką. Ale w tym roku dyfi jak szlag. Już nie trzeba stawać nad studzienka, bo śmierdzi na całej ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.06.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Nie wiem, dlaczego co niektórzy tacy rozbawieni są. Apropo legalności. Kiedyś (a będzie to z 10 lat temu jak mnie pamięć nie myli), przekwalifikowano kanał burzowy na kanał burzowo-sanitarny i pozwolono wpinać odprowadzenia ścieków do tego kanału. Niestety oprócz przekwalifikowania na papierze, nie wprowadzono żadnych zabezpieczeń. Przez ten czas nie było to uciążliwe, i nawet nie śmierdziało za bardzo. No może, jak stanęło się nad studzienką. Ale w tym roku dyfi jak szlag. Już nie trzeba stawać nad studzienka, bo śmierdzi na całej ulicy. a jakie zabezpieczenia masz na myśli? Barbossa Ty to masz chyba taki wieczny"Zespół napięcia przedmiesiączkowego" a myślisz, że przy 160/100 mmHg czego można się spodziewać? czasami irytują mnie posty w takim stylu, nic na to nie poradzę do bańki przychodzi mi jedyny pomysł, z gębą do zarządcy kanału, ale pewnie nic to nie da, a wtedy wykonać w miejscu kratki taki syfon jak w kiblu niestety pewnie na własny koszt, ale za to bez pytania nikogo (po wyczerpaniu formalnych dróg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GriszaDG 08.06.2007 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Nie wiem jakie zabezpieczenie. Ktoś tym zarządza, ktoś bierze za to pieniądze (za te ścieki). Na czyjejś głowie to jest. Ja o swoje ścieki musze dbać, szmbo musze mieć, które nie przecieka i kwity za opróżnianie, że lewizny nie robie. Wyobraźcie sobie, że wszyscy będziemy placić za odprowadzanie ścieków, a scieki będa płynąć ulicami, rynsztokami. Ciekawe czy wtedy wszyscy byliby z tego zadowoleni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.06.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 oj chyba Ci się ulało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GriszaDG 08.06.2007 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts