Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowy wnęk

Jerrys

Recommended Posts

Właśnie skończyłem zabudowywać wnęki - ta z lustrami dała mi trochę w kość, no ale efekt chyba nie jest najgorszy...

zresztą oceńcie sami

:wink:

http://img485.imageshack.us/img485/9086/zabudowa1nr4.jpg

http://img485.imageshack.us/img485/2871/zabudowa2aj0.jpg

http://img485.imageshack.us/img485/928/zabudowa3bg9.jpg

Trzeba zdecydować się na jakiś system okuć, ja wybralem Sevrolla, bo znajomi chwalili, łopatologiczna i bardzo dokładna instrukcja składania no i cena na jedną wnekę komplet okuć Viktoria to okolo 220 złociszy, do tego plyta wiórowa (znów decyzja na temat koloru - zleciłem żonie). Narzędzia typu pilarka el, wiertarka i pomocna okazała się frezarka i szlifierka taśmowa - szczególnie do dokładnego dopasowania półek wewnątrz wnęki.

Drzwi chciałem mieć do samego sufitu więc trzeba było poszukać płyty w tym większym wymiarze (arkusz 5,78 m kw) w hurtowni, gdzie mieli dobrą cenę - 135 zł brutto za arkusz kolor wiśnia oxfort niestety nie cięli, więc trochę stresu jak dowieść płytę płasko na przyczepce samochodowej - ok 40 km. No a potem to już tylko dokładnie zmierzyć wnęki, sprawdzić kąty i realizować punkty z instrukcji.

Problem miałem z lustrami, bo lustro 4mm + płyta 12mm a profil ma 18 ale i na to jest sposób. Ciężko było założyć te profile bo części drzwi sie rozjeżdżały - wystarczyło ścisnąć je pasem - takim z napinaczem. Najtrudniejsze było nałożenie rączek na część z lustrem - trochę się wykruszało - pomogło sfazowanie (krążek ścierny na kątówce i płyn do naczyń coby zapewnić poślizg).

Ustawianie drzwi koniecznie w dwie osoby, a efekt jak na zdjątkach.

Z ciekawości odwiedziłem Komandora, Elmir i i jeszcze jakąś firmę wykonującą zabudowy podałem wymiar wnęki i poprosiłem o cenę drzwi bez montażu no i usłyszalem od 2,4 tys w górę i miesiąc oczekiwania - humor poprawił mi się zdecydowanie...

pozdrawiam :)

Trzeba zdecydować się na jakiś system okuć, ja wybralem Sevrolla, bo znajomi chwalili, łopatologiczna i bardzo dokładna instrukcja składania no i cena na jedną wnekę komplet okuć Viktoria to okolo 220 złociszy, do tego plyta wiórowa (znów decyzja na temat koloru - zleciłem żonie). Narzędzia typu pilarka el, wiertarka i pomocna okazała się frezarka i szlifierka taśmowa - szczególnie do dokładnego dopasowania półek wewnątrz wnęki.

Drzwi chciałem mieć do samego sufitu więc trzeba było poszukać płyty w tym większym wymiarze (arkusz 5,78 m kw) w hurtowni, gdzie mieli dobrą cenę - 135 zł brutto za arkusz kolor wiśnia oxfort niestety nie cięli, więc trochę stresu jak dowieść płytę płasko na przyczepce samochodowej - ok 40 km. No a potem to już tylko dokładnie zmierzyć wnęki, sprawdzić kąty i realizować punkty z instrukcji.

Problem miałem z lustrami, bo lustro 4mm + płyta 12mm a profil ma 18 ale i na to jest sposób. Ciężko było założyć te profile bo części drzwi sie rozjeżdżały - wystarczyło ścisnąć je pasem - takim z napinaczem. Najtrudniejsze było nałożenie rączek na część z lustrem - trochę się wykruszało - pomogło sfazowanie (krążek ścierny na kątówce i płyn do naczyń coby zapewnić poślizg).

Ustawianie drzwi koniecznie w dwie osoby, a efekt jak na zdjątkach.

Z ciekawości odwiedziłem Komandora, Elmir i i jeszcze jakąś firmę wykonującą zabudowy podałem wymiar wnęki i poprosiłem o cenę drzwi bez montażu no i usłyszalem od 2,4 tys w górę i miesiąc oczekiwania - humor poprawił mi się zdecydowanie...

pozdrawiam :)

Jestem pod wrażeniem. Tylko jak namówić mężą aby zabral się za taką wnękę, zresztą mam ich kilka.Więc bylaby totalna obniżka :D

Coraz częściej łapię się na tym, że wybieram kompa zamiast roboty w domu i przy domu, te upały jakoś mnie ogłupiają, wiec zszedłem do podziemi (piwnica) i walczę z drewnianym regalikiem na książki - miejsce pod skosem już czeka (obecnie jest na etapie lakierowania)...

pozdrawiam :wink:

Ale Twoja żona ma skarb w domu :lol: Takiej to dobrze, szafa, półki na książki, hmmm ciekawe co jeszcze tam wymyślisz :)

U mnie złotej rączki w domu brak, chociaż mój mąż odgraża się, że ogrodzenie wokół domu zrobi sam :wink: No ciekawa jestem czy to do ogrodzenia będzie podobne :wink: :wink: :wink: Ale niech próbuje nie będę zabraniać :roll:

gogo5660 nie trafiłeś, wymyślam sam a żona czasami "motywuje" mnie do szybszej realizacji pomysłów no i czasami Jej uwagi i spostrzeżenia wnoszą wiele nowego (stawiają pomysł na głowie). Regalik wygląda jakoś tak:

http://img403.imageshack.us/img403/4223/polkams7.jpg

przy okazji wykonałem też rame do lustra:

http://img403.imageshack.us/img403/4760/lustroxh8.jpg

:wink:

Witam

Zabudowa obu wnęk kosztowała mnie 872 zł - łącznie z całością płyt meblowych (również półki wewnątrz), obrzeżami, wkrętami, lustrami, drążkami i innymi duperelkami.

Koszty transportu to praktycznie koszt paliwa bo płyty i wszystko inne przywiozłem sam swoim samochodem z przyczepką.

Robiłem to pierwszy raz i zajęło mi to z 6 popołudni i wieczorów (raz do godz 0). Najbardziej czasochłonne było pasowanie półek we wnęki - przymiarka doszlifowanie przymiarka i tak do skutku....

Czasami przestój w pracy wynikał z tego, że potrzebna była druga osoba i musiałem poczekać, aż żona wróci z pracy, no i nikt mnie nie gonił więc specjalnie się nie śpieszyłem stawiając na "perfekcję" wykonania :wink:

Wydaje mi się, że teraz zrobiłbym te zabudowy w dwa - trzy popołudnia :wink:

pozdrawiam

Jerrys wiem jak to jest coś pasować - można tak się...zmęczyc ostro ale w sumie 872 to sporo powiem szczerze, że spodziewałem sie trochę mniejszych kosztów ciekawe ile wziąłby za taką robotę jakis szpec orientowałeś się może?

Dużo?? :o Nie żartuj. Spróbuj zamówić taką szafę w salonie szaf przesuwanych. Tam dopiero będzie sporo. 872 zł to drobne przy cenach sklepowych. Szafa sztuk 1 zamawiana na wymiar kosztuje ok 1500 zł. (strzelam, bo nie znam dokładnych cen). I to zależy z jakiego materiału chcesz wykonać szafe. Także kwota, którą wydał Jerrys za dwie szafy to uwazam dobra cena.

Jednym sowem zapraszam do mnie, czekają dwie wnęki i duża szafa. Co Ty na to?? :D :D

Dzięki za zaproszenie, ale nie skorzystam - trochę daleko, a ja z robotą u siebie się nie wyrabiam...

Natomiast namawiam na samodzielną walkę z wnękami - po wykonaniu zabudowy satysfakcji co niemiara, a i trochę kasy zostaje w portfelu.

Lataren o kosztach szaf wykonanych przez firmy pisałem wyżej - przynajmniej w Białymstoku, zaś jeśli chodzi o zejście z kosztów to można dać cieńszą płytę - 12mm, nie dawać luster (ewentualnie nakleić) i profile wybrać w kolorze aluminium a nie barwione (deczko taniej) może też dałoby sie znaleźć jakiś tańszy system okuć? to tyle co mi przychodzi do głowy..

Tu muszę się przyznać zwracałem uwagę na opinie osób, które mają dany system już jakiś czas, a nie tylko na cenę.

Jeśli chodzi o tzw. rzemieślników to powiem szczerze nawet się nie orientowałem bo mam alergię na takowych (może miałem pecha tylko takich alergizujących spotkać), a może ci przez duże RZ już wyjechali... :-?

• 2 months później...