wpe 02.07.2003 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 No właśnie, szukam informacji na temat promieniotwórczości naturalnej betonu zwykłego klas B15, B20 przede wszystkim (jeśli ma to znaczenie). Najlepiej z cementem portlandzkim. Wiem, że promieniotwórczość ta jest większa od promieniotwórczości betonu komórkowego, ale nie wiem o ile, jakie są konkretne wartości. Jeśli ktoś wie gdzie mogę znaleźć takie informacje - proszę o linka. Przeszukałem różne strony www i nigdzie nie znalazłem. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2003 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Takie informacje powinien posiadać Instytut Techniki Budowlanej. Z tego co pamiętam , to poziom jest podobny do cegły ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wpe 02.07.2003 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Dzięki. Sprawdzałem w ITB i nie znalazłem (na www). Może zadzwonię zatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Zależy jakie domieszki były w cemencie (żużlowy, popiołowy), jakie kruszywo (różna promieniotwórczość różnych minerałów, ciekawe że największą promieniotwórczość, przekraczającą szary beton komorkowy mają bazalty i granity) i jakie dodatkowe domieszki (popioły itp) stosowane przy produkcji betonu. Są normy określające dopuszczalny poziom promieniowania mat. budowlanych, ale różne próbki betnu mogą się różnić nawet kilkakrotnie. SW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wpe 03.07.2003 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Dzięki. No właśnie chyba trudno określić promieniotwórczość betonu, bo co producent - to inna promieniotwórczość. No nic - poszukam w normach. Może coś znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 03.07.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Zbyt wiele jest tych "to zalezy". Promieniowanie jonizujace i stezenie radonu najlepiej po prostu zmierzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Szczegółowe dane publikowały przed dwoma laty MATERIAŁY BUDOWLANEWartości bezwzględnych nie pamiętam,ale okazało się, że beton wypada dobrze w porównaniu z innymi materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wpe 04.07.2003 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Dzięki. Sprawdzę też tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts