Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hey

Krótko mowiac w projekcie mialem garaz zaprojektowany z BK18, poniewaz jest problem z zakupem w/w zdecydowalem ze na garaz kupie porotherm(unipor) o grubosci 17.5 lub 18.8.Rzecz jednak polega na tym, że sciany garazu musza byc wystawione na wysokosc 2.40,a 10x23.8=2.38 plus spoina to wyjdzie w sumie okolo 2.5 metra.Pytanie moje czy mozna zrobic tak wyjechac sciane na 9 pustakow to bedzie jakies 2.16+spoina=2.25 i np. wylac cos na kształt belki wienczacej do wysokosci 2.4 i na tym dopiero oprzec strop ewentualnie wylac to razem ze stropem tzn. zrobic szalunki na scianach do odpowiedniej wysokoscii szalowac strop,wtedy bedzie jedna calosc.

Z gazobetonem nie byloby problemu piła i moment przyciete jak potrzeba, a obawiam sie z ceramika to nie przejdzie.

Bede wdzieczny za wszystkie porady.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/80362-obr%C3%B3bka-porothermu-taki-sobie-problem/

a masz juz zrobiony chudziak na podłodze?? szczerze powiedziawszy to twoje rozwiązanie zrealizowałbym na końcu... bo jest strasznie pracochłonne..

jesli nie da sie tych 10 cm ...uzupełnić np. podsypką pod chudziak... bo juz jest zrobiony.. to moze lepiej przeciąć te jedna warstwe porothermu.... zwłaszcza ze masz go nie bardzo grubego... ja przecinałem PTH 30 i używajac dużej kątówki z duża tarczą.. i jest to do zrobienia...

uprzedzam ze robienie takiej belki na pth wiąże sie z zastosowaniem sciągów lub podpór... gdyż zamocowanie desek gwoździami lub kołkami zdecydowanie odpada..

https://forum.murator.pl/topic/80362-obr%C3%B3bka-porothermu-taki-sobie-problem/#findComment-1816696