Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawiamy łazienke

frykow

Recommended Posts

Jak sądzicie, czy poniższe ustawienie jest najlepsze dla tej łazienki? A może wy zrobilibyście to inaczej? Na rysunku nie ma jeszcze pralki - która znajdzie swoje miejsce obok WC. W tym kącie, chyba nad miską ustępową, będzie także wisieć zbiornik 100l na wodę.

http://img511.imageshack.us/img511/4550/lazienka1id8.jpg

http://img102.imageshack.us/img102/5972/lazienka2de1.jpg

Jakie jest wasze zdanie w tym temacie? Szanowne Panie? (Panowie też!) :)

)Wydaje mi sie, ze byloby intymniej podczas kapieli gdyby wanna byla na tej scianie, ktora w tej chwili przeznaczyles na WC. W razie gdy ktos "niechcacy" wejdzie podczas kapieli, nie jestes az tak na widoku :o . Kibelek moze pojsc na druga sciane, bez duzej szkody, bo albo sie na nim siedzi, albo stoi tylem (zalezy od plci :lol: ), wiec nawet jak ktos wejdzie to duzo nie zobaczy. A co do pralki to dodam z doswiadczenia, ze wygodnie jest gdy znajduje sie blisko umywalki, gdy chcemy zaprac jakas plame przed praniem, nie musimy paradowac z taka mokra szmatka przez pol lazienki, tylko wrzucamy do pralki zaraz obok i po bolu. A tak, to szukamy nowej szmatki, coby wytrzec kaluze jaka powstala w czasie drogi :wink: . Ale to tylko sugestia. Pozdrawiam.

ja bym zrobila jeszcze inaczej wanna na ścianie "dolnej"tej dłg 2,7 odwrócona o 90 stopni. kibelek tam gdzie teraz umywalka tylko bliżej granicy 2m, a umywalka po przeciwnej stronie. Wannę można wtedy obudować z taką "półką" na kosmetyki a tam gdzie teraz jest kibelek wstawić jakąś wąską długą szfkę na ręczniki śr. czystości itp. Macie podobny układ do naszego- nie w 100% ale jednak tylko my mamy do ulokowania wanne, wc, bidet i umywalkę 100 cm i w taką wnękę jak u was wstawiliśmy kibelki. Nie mam jeszcze zdjęć, nawet zdjęć projektu. W waszej propozycji nie ma harmonii a każde urządzenie jest sobie i tyle nie stanowiąc całości :) Czekam jak się wątek rozwinie, trzymam kciuki

W waszej propozycji nie ma harmonii a każde urządzenie jest sobie i tyle nie stanowiąc całości

Właśnie, mam podobne odczucia. Wydaje się być funkcjonalnie, dużo przestrzeni wokół każdego z urządzeń, ale nie komponuje się w całość. Jeszcze ta pralka, którą musimy gdzieś postawić właśnie w tej łazience.

Natomiast wstawienie wanny to tej wnęki jest z estetycznego punktu widzenia super - faktycznie robi się bardzo intymne miejsce - zarówno do kąpieli jak i amorów ;) Do tego można zrobić ciekawe oświetlenie. Tylko, że wnęka jest trochę za płytka - wanna 70cm będzie trochę wystawać - szczególnie jakby jeszcze chciało się zrobić półkę między wanną a ścianą. Mogę tą wnękę jeszcze pogłębić, hmm, tak z 10cm powinno się udać.

PS. Co do zapierania w rękach przed praniem - jesteśmy na to za leniwi, ale dzięki :)

PS. Co do zapierania w rękach przed praniem - jesteśmy na to za leniwi, ale dzięki

Dobra, dobra, jak dziecko wroci z przedszkola i jego biala(jeszcze rano) bluzeczka bedzie nosila slady:1-farbek 2-soczku wisniowego z obiadku 3-truskawek na pdwieczorek 4-troszku ziemi i piaseczku z piaskownicy, to mozecie zmienic zdanie. Ale klocic sie nie zamierzam! :D

Tez mi sie wydaje ze ta wanna nabierze w tej wnece intymnosci,Mozna ja jeszcze zaslonic jkims duzym kwiatkiem albo np. fotelikiem rattanowym, zalezy od wystroju calego wnetrza.

Ten kibelek mnie troche meczy, trudno go jakos wygodnie zgrac z umywalka i pralka, pomysle jeszcze o tym. A moze by go dac na tej scianie gdzie umywalka?Wiem, ze to moze bedzie za duzo, ale wtedy ta druga czesc lazienki(od 2-go metra), bedzie taka "wasza", a ta pierwsza "publiczna" :wink: A w tej dugiej bedzie duzo miejsca na jakas ladna szafke, albo fotelik, czy nawet toaletke dla pani domu. Jak cos mi jeszcze wpadnie to sie odezwe.

Projekt pierwszy.... zostaw kibelek i pralke w tej wnece, ani to ani to urzadzenie nie jest atrakcyjne :wink: i wchodzac nie rzuca sie odrazu w oczy.

Za wanna zrobiala bym "murek" na metr szerokosci i wysokosci takiej zeby jeszcze swiatlo z okna dacieralo do umywalki ktora dala bym na tej samej scianie tylko dalej.... murek oblozyla bym identycznymi kaflami jak wanne i przeprowadzila w nim cala instalacje wodna, tak zeby bateria nascienna znalazla tam swoje miejsce. Lezac w wannie mozna byc zwroconym w strone drzwi i podziwiac lazienke.. a ktos wchodzacy nie bedzie widzal lezacego w wannie.

Jak bedziesz mial odprowadzenia itp z drugiej strony, to niestety lezec bedziesz musial w strone okna.. a jakos tak nieprzyjemnie lezec glowa do drzwi i otwartej przestrzeni.