Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Strop teriva nova.

Jak policzyć ilość potrzebnego betonu na zalanie stropu? Czy da się policzyć ilość betonu potrzebnego na schody?

Mój majster powiedział że średnio przyjmuje się 1kubik na 10m2 stropu i oszacował że będzie potrzeba 2 kubiki na schody.

Macie jakieś pomysły?

https://forum.murator.pl/topic/80378-jak-policzy%C4%87-ilo%C5%9B%C4%87-potrzebnego-betonu-na-strop/

a najlepiej wyślij projekt stropu, wytwórnia się tym przejmie i policzy...

producent stropu podaje ile potrzeba m3/m2

ja bym policzył

sprawa prosta - przekrój typowej belki terivy x ilość+wieńce+nadbeton i to razy 1.1 + miejsce do wbudowania ilości nadprogramowych bo róznie bywa

Strop teriva nova.

Jak policzyć ilość potrzebnego betonu na zalanie stropu? Czy da się policzyć ilość betonu potrzebnego na schody?

Mój majster powiedział że średnio przyjmuje się 1kubik na 10m2 stropu i oszacował że będzie potrzeba 2 kubiki na schody.

Macie jakieś pomysły?

Zdaj się na wyliczenia majstra!

gdybym ja tam był majstrem, nie dał bym wiary

Przelicz, 10 cm grubości na m2 przy terivie, chyba w normie!? A o schodach to porozmawiamy jak zobaczymy projekt! A w ogóle to pytanie nie na miejsccu?! :p Masz projekt to policz!!!

Macie jakieś pomysły?

Weź i wylicz. I tak wejdzie więcej.

(Spróbuj się bawić w aptekę trzymając rurę pompy rzygającą betonem na zbrojenia po których stąpasz w za dużych gumiakach...)

Miałem mieć 15 cm, a mam 15 do 20. I co - mam skuwać?

Pozdrawiam

Witam. Nie wiem czy Teriva Nova i Teriva to to samo, ale według strony budokruszu na 1 m2 stropu potrzeba 6,7 szt pustaków, 1,67 mb belki i 0,047 m3 betonu przy grubości nadbetonu równej 3 cm. Oczywiście te wyliczenia bez wieńców i nadproży itd.

Pozdro

Dawid

Strop teriva nova.

Macie jakieś pomysły?

Policzyć objętośc schodów to można przecież dosyć prosto...

Na schody mój kierbud przyjął 1,5 kubika i było dobrze.

A policzyć objętość schodów wcale nie jest łatwo gdy są stopnie zabiegowe.

Łatwo,łatwo. NIe załąmujecie mnie :D

Na schody mój kierbud przyjął 1,5 kubika i było dobrze.

I do tego trzeba być conajmniej kierbudem ;-)

Policzyć jest niełatwo. Oszacować pewnie łatwiej.

Niepisz że nielatwo...

8 klasa dawnej podstawówki dawała takie umiejętności. Możesz napisać że niechce sie ale że niełatwo...

Mając np. takie ułatwienia

http://www.poolicz.pl/

Policzyć jest niełatwo. Oszacować pewnie łatwiej.

Niełatwo to kiedyś było policzyć bilans mas ziemnych na odcinku 50 km planowanej drogi.

Do schodów wystarczy podstawówka. :)

Nie no kurczę, sam się zaczynam zastanawiać za co te mocne 4 z matmy dostawałem. Wkoło same harpagony liczące wszystko w chwilunię.

To wyobraź sobie np. ile kosztorysant ma liczenia a nie narzekasz na jedne ,biedne schody. :D

Nie no kurczę, sam się zaczynam zastanawiać za co te mocne 4 z matmy dostawałem. Wkoło same harpagony liczące wszystko w chwilunię.

To wyobraź sobie np. ile kosztorysant ma liczenia a nie narzekasz na jedne ,biedne schody. :D

Miałem 2 kosztorysy na mój dom i były różnice dochodzące do 30%.

Dach wyceniałem w 3 hurtowniach i w każdej mi policzyli inną powierzchnię a nie był zbyt skomplikowany.

Domyślasz się już pewnie mojego dania na temat kosztorysantów...