Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd do garażu

Recommended Posts

Jaka powinna być różnica poziomów pomiędzy poziomem kostki brukowej a poziomem podłogi w garażu. U mnie wychodzi ,że poziom podłogi w garażu będzie wyżej od poziomu kostki o 7 cm, więc będzie niewielki spadek. Wykonawca twierdzi, że jest to za mało i chce podwyższyć ścianę fundamentową o 2 bloczki.

Co robić. Ja myślę,że te 7 cm będzie ok, on że garaż będzie zalewać woda .

Jaka powinna być różnica poziomów pomiędzy poziomem kostki brukowej a poziomem podłogi w garażu. U mnie wychodzi ,że poziom podłogi w garażu będzie wyżej od poziomu kostki o 7 cm, więc będzie niewielki spadek. Wykonawca twierdzi, że jest to za mało i chce podwyższyć ścianę fundamentową o 2 bloczki.

Co robić. Ja myślę,że te 7 cm będzie ok, on że garaż będzie zalewać woda .

2 bloczki to będzie ze 40 cm.

Jesteś całkiem pewien?!

Moze mylisz poziom 0 z poziomem gotowej podłogi?

Poza tym 7 cm to spory spadek - na dystansie grubości ściany :)

. Poziom gotowej podłogi w garażu wg wyliczeń murarza wychodzi 7 cm nad kostką. Uważa ,że to za mało.

I za każdym razem wjeżdzajac bedziesz taki próg pokonywał? To chyba mało wygodne.

Ja palnuje podjazd dac z 1-2cm niżej niz posadzka garażu. Garaż ma posdzka 45cm nad terenem.

A jak u Ciebie z tym poziomem jest?

Ok 50 m dalej od 10 lat mieszka mój teść, który ma podłogę równo z poziomem podłoża i jeszcze mu się nic nie stało. U mnie gleba to czysty piasek, woda wsiąka jak w gąbkę.

U mnie ta wysokość to nie jest jedyny problem. Gdy podniosę garaż, tak samo będę miał podniesioną część mieszkalną - z tarasu będę miał z 6 schodków z uwagi na spadek terenu. Gdy będę chciał zmniejszyć różnicę między garażem a częścią mieszkalną - pojawiają sie inne problemy np schody będą musiały być o3 schodki wyższe na tej samej długości- teraz i tak są strome.

Nie jest łatwo

Co prawda ja mam różnicę około 30-40 cm ale nie mam jeszcze drogi i nie będe jej miał. Teraz zasadnicze pytanie - czy chodzi Ci o różnicę między drogą czy samym podjazdem. Ja rozumiem, ze tylko podjazdem. Jesli tak to te 7 cm powinno wystarczyć - chyba że spodziewasz się powodzi, ale sam piszesz że podtopień tam nie ma. Pozostaje jeszcze pytanie na jakim dystansie chcesz rozłozyć ten "uskok" - u mnie jest ponad 2 metry i podjeżdza się bez problemu ale nie wiem jak u Ciebie. Kończąc - jesli podjazd i kostke masz powyżej drogi dojazdowej lub conajmniej na równi (ale tu możesz spodziewać się wody z drogi/ulicy) to 7 cm zapewni Ci spokojny i łagodny podjazd rozłozony na niewielkim dystansie (chyba nie chcesz robic progu :wink: ) i uchroni przed wodą z np. topniejacego sniegu.