Bubelek 06.06.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 CHcemy sami zrobić gładź na dużych i małych powierzchniach. Bardzo proszę o rady jak to robić, na co uważać itd, będę wdzięczna każdą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 06.06.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Jak robić? Robić dobrze. Nie spieszyć się Gładzie to nie jest taka prosta sprawa, odpowiedź na pytanie "jak robić" zależy od wielu czynników. Może postępuj wg wskazań producenta umieszczonych na opakowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubelek 07.06.2007 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 kakaowy, dzięki za pierwszą radę. Czekam na inne. Może jakieś kruczki których trzeba uniknąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrnn 09.06.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Jeżeli nigdy nie układałem gładzi to poleCAM ZLECIC TO FACHOWCOM BO GŁADZ NIESTETY NIE JEST PROSTO UŁOŻYC....I uwierz mi ze cięzko tutaj napisac krok po kroku abys mógł samodzielnie zrobic to porzadnie bez zadnego doswiadczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_81 10.06.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 A macie jakieś sposoby, żeby ściana była idealnie równa. Ja sprawdzam zwykłą poziomicą i ścieram tam, gdzie wg mnie jest za grubo. Ale ta metoda nie do końca mnie satysfakcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 20.06.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Ja się bawiłem w gładź i naprawdę nie jest to prostę zadanie ale pozwala oszczędzić trochę pieniedzy. Czasem też można trafić na pseudo fachowca, który weźmie od metra kasy i zawali sprawę totalnie.Ale udzielę Tobie trochę praktycznych porad. Po 1 gdzie ma być gładź : w pokoju czy na zewnatrz - od tego zależy wybór gładzi - ogólnie nie polecam najtańszych gładzi z marketu lepiej dołożyć parę PLN i kupić cos lepszego. Po 2 przygotowanie ściany - najlepiej jest ścianę oczyścić z farby jesli była wcześniej jakaś położona - delikatnie zeskrobać ją szpachelką żeby nie narobić za dużo dziur w ścianie - robiąc ten ruch zabezpieczasz się przed póxniejszym odstawanie farby ze ściany i co za tym idzie położonej na nią gładzi. Po 3 trzeba przygotować towar czy gładź plus woda cieżko jest podać jakieś proporcje może na opakowaniu coś będzie napisane ale ja robię tak mieszam gładź z wodą kłade trochę na ściane i wtedy spod pacy - mówiąc żargonem widać czy jest za gęsta czy za rzadka - to już pozostawiam do własnej oceny Po 4 potrzebna będzie paca najlepsza jest paca bez ząbków ze względu na to że tye ząbki służa do układania glazury i trochę utrudniają pracę. Po 5 Bierzemy jakiś UNIGRUNT czy cios takiego i smarujemy ścianę żeby zagruntować scianę - podobno pomaga.... Po 6 nakładany gładź na ściane nakładaj warstwy po ok 2-3 mm nie żałuj bo przy następnym ruchu dowiesz się dlaczego od dołu do gory - najlepiej jest zacząć od położenia gładzi na sufit oczywiście- kąty w ścianach są wyzwaniem na początek wtedy nakładasz na pacę większą ilość towaru i poprostu wciskasz to w róg- niestarj się uzyskać od razu idealnego efektu - gdyż pozostaw to na przycieranie możesz na bierząco uzupełnia jakies luki pozostawione ale rób to szybko bo jeśli to zarobisz za jakiś czas to wtedy poprzednia warstwa gipsu będzie się wałkować i odchodzić od ściany. Po 7 jak już położona została gładź popatrz czy gdzię nie ma większych ubytków wtedy można trochę towaru dołożyć ale ja nigdy nie dokładam chyba że to wyglada rażaco Po 8 bierzemy packe z gumą - siatkę lub papier ścierny i jedziemy z przycieraniem na pierwszą przycierkę można wziąść grubszy papier lub grubszą siatkę - w sklapie doradzą to jest koszt ok 2 zł/sztukę więc lepiej iść do normalnego sklepu tam dadzą odpowiednie grubość Po 9 jesli podczas przycierania wyjdą gdzięs dziurki należy je przytrzeć jeśli to nie pomaga zostawić na koniec. Po 10 po przycieraniu odkurzyć ścianę z pyłu i teraz jeśli zauważysz dziurku lub niedokładności bierzesz gips i nakładasz w to miejsce gdzie są te niedokładności lub można - ja tak robię- jade do marketu po najtańsza farbę jaka jest i po oczyszczeniu ścian maluje wtedy kurz - czy pył który został wychodzi i widac niedokładności co wtedy otóż wtedy bierzemy gips mieszamy z woda i odrobiną farby i uzupełniamy nie dokładności potem przycierka i ocena jeśli wszystko już jest wg nas wporządku to można ścianę zagruntować i malować Mam nadzieję, że w miarę czytelnie przedstawiłem problem - najlepiej jest to pokazać ale od czegoś trzeba zaczać jua uczyłem się na najtańszym materiale w pomieszczeniu do którego nie zaprasza się gości;) i tak małymi krokami odnowiłem 4 pokoje jak będą jeszcze jakies problemy tio pisz a jak nie to życzę pwodzenia i sukcesów UWAGA nie należy się stresować, ze po nałożeniu gipsu na ścianę coś nei wyszło czy jest tu grubo tam dołek - papierem ściernym lub siatką można to wyprowadzić jeśłi się nie uda to w to miejsce należy dołożyc towaru. NAJWAŻNIEJSZE TO JEST TO ABY PO NAŁOŻENIU GIPSU JESLI CHCEMY DOŁOŻYĆ NALEŻY POCZEKAĆ DO CĄŁKOWITEGO WYSCHNIĘCIA POPRZEDNIEJ WARTWY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiszu 20.06.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witam Tez bede kladl gladz ( ale to jest robota - jak za kare ) Mam pytanie co zrobic jak sciany sa juz pomalowane emulsja 2 krotnie czy skrobac czy mozna klasc gladz od razy po wczesniejszym zagruntowaniu np unigruntem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiszu 20.06.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 i jeszcze jedno co mi przychodzi na mysl jesli mam tynki kategori III i sciany sa rowne a tylko faktura jest chropowata to wystarczy polozyc cienko gips ?? czy rowniez nalezy polozyc warstwe okolo 2-3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 21.06.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Powiem szczerze, że skrobać wszystko czyli cały pokój mija się z celem - można się zdrowo....narobić nie wiem a jaką porowatośc ścian ci chodzi jeśli są to drobne dziurki to ja tak czy inaczej kładłbym 2-3mm a nawet więcej bo przy docieraniu może być sytuacja następująca, że dotrzesz gips i zostana Tobie punkty kropki z tego tynku bo dottrzesz do wyrównania dziur. Możesz zrobić tak, że 1 warstwa delikatna tak żeby podrównać ściany czyli zalepić krótko mówiąc dziury a potem jeszcze raz gładź. Chyba, że wolisz malować to później kilka razy żeby nie było widać kropek. A co do farby to jeśli ona jeszcze nie odstaje to nie trzeba jej ruszać. Najwyżej odtsanie za pare lat razem z gładzią ale zanim to nastąpi u mnie farbą poodstawała po 10 latach ale była to kiepska farba nie przysowana do warunków - dodam że to było na zewnątrz domu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiszu 21.06.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 no to chyba zanosi sie na duzo roboty mieszkanie jest nowe sciany sa rowne zadnych dziur ale sa chropowate i niedawno pomalowane 2 razy emulsja wiec mysle ze chyb anie odejdzie ??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts