Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jezu, jak się cieszę ;-)

Capricorn

Recommended Posts

a ja powiem tak: mam dość mieszkania w pobliżu kościoła- choć jestem wierząca i praktykująca. mieszkam w tym samym miejscu od 9 lat. Miesiąc temu założyli dzwon. Bije na każdą mszę po jakieś 2,3 minuty. W niedzielę od 5.30 rano :evil: :evil: :evil: , bo na 6 jest msza.Bije o 12, bo południe i o 12.30, bo o 13 msza...nie można dobrze położyć dziecka w ciągu dnia spać, bo non stop hałas. W Boże Ciało biły jednym tchem chyba przez 15 minut. Idzie zwariować!!! I tego powinni zabronić!

no popatrz...a jak szukałam działki to czesto czytałam: "Atrakcyjna lokalizacja; blisko sklep, szkoła, KOŚCIÓŁ" :wink:

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kiedyś, dawno temu, zdarzyło się, że nocowałem obok kościoła w którym proboszcz zainstalował napędzane elektrycznie dzwony. :evil:

Dobrze, że to była tylko jedna noc.

Ja też mam sentyment do tego typu świąt, nie chcę aby zanikały.

Pamietam jak będąc dzieckiem chodziłam z kuzynkami pod kapliczkę Matki Boskiej na "majowe". Śpiewałyśmy pieśni tak głośno, że gardło bolało.

Albo jak robiło się wianki na "sobótkę"- wigilię św. Jana i puszczało na rzece.

Zielone Świątki, odpusty............

To jest nasza tradycja, nasza kultura.......

8) 8) 8) 8)

O tak 8) 8)

Człowiek będąc dzieckiem nie zdaje sobie sprawy ż to jest taka duża wartość ale potem po latach dojżewa do tego i wie ile to znaczy 8)

A co do mieszkania blisko kościoła to fakt meczące jest to bardzo :-? :-? :-?

a ja powiem tak: mam dość mieszkania w pobliżu kościoła- choć jestem wierząca i praktykująca. mieszkam w tym samym miejscu od 9 lat. Miesiąc temu założyli dzwon. Bije na każdą mszę po jakieś 2,3 minuty. W niedzielę od 5.30 rano :evil: :evil: :evil: , bo na 6 jest msza.Bije o 12, bo południe i o 12.30, bo o 13 msza...nie można dobrze położyć dziecka w ciągu dnia spać, bo non stop hałas. W Boże Ciało biły jednym tchem chyba przez 15 minut. Idzie zwariować!!! I tego powinni zabronić!

Darmowy zegarek a Ty wybrzydzasz? :roll: :lol:

To dzwonienie o 12:30 bym zlikwidowal :evil:

A jak sie przeprowadzisz, i bedziesz miala nowe, szczelne okna, to zatesknisz jeszcze za tym dzwonieniem. Kiedy w miescie slyszalem poranne tramwaje, to byl znak, ze najwyzszy czas isc spac :)

Sypiam czasem w domu pod kosciolem. Zazwyczaj pierwszego dnia budza mnie dzwony. A potem sie przyzwyczajam.

na szczęście pozostało jeszcze tylko ok.3 tygodni :lol: i ucieczka na wieś.....

tylko uważaj bo na wsi gnój na pole rozrzycają i raz w roku śmierdzi.....

A nawet dwa, a przez większość roku ptaki tupią po dachu i straszny hałas robią. Aha i psy szczekają cały rok na okrągło a najgłośniej nocą.

na szczęście pozostało jeszcze tylko ok.3 tygodni :lol: i ucieczka na wieś.....

A nawet dwa, a przez większość roku ptaki tupią po dachu i straszny hałas robią. Aha i psy szczekają cały rok na okrągło a najgłośniej nocą.

...no ....i krowy ryczą............

... a i myszy sa. Dlatego kot - niezbedny, za straszaka bedzie robil (tylko ze miauczy, cholera mala). I tak mozemy dlugo i namietnie. Wiecie, ja rozumiem Capricorn. Odnosze wrazenie, ze dla wielu ludzi obecnosc na procesji w Boze Cialo to uciszenie sumienia. Znam kilku takich - swolocze I-a klasa, ale w tym dniu wala w pierwszych szeregach z minami, jakich by sie nawet świety Piotr nie powstydzil :wink: Moja śp. Mama mowila o takich "Modli sie pod figura a diabla ma skora" - i cos w tym jest.

jakoś mi ten gnój nie przeszkadza. Z całą świadomościa wyprowadzam się na wieś wiedząc jakie "zapachy natury" tam na mnie czekają.

Trochę dziwny komentarz z Twojej strony :-?

Najbardziej śmieszą mnie pseudo-katolicy (np. sąsiedzi z mojego bloku), którzy latają dzień w dzień do kościoła, ale na boku narzekają, że te dzwony są nie do zniesienia. Na moja propozycję, żeby iść porozmawiać z księdzem oburzają się, że przecież tak nie można :o ale za plecami gadać to można, co?

jakoś mi ten gnój nie przeszkadza. Z całą świadomościa wyprowadzam się na wieś wiedząc jakie "zapachy natury" tam na mnie czekają.

Trochę dziwny komentarz z Twojej strony :-?

Najbardziej śmieszą mnie pseudo-katolicy (np. sąsiedzi z mojego bloku), którzy latają dzień w dzień do kościoła, ale na boku narzekają, że te dzwony są nie do zniesienia. Na moja propozycję, żeby iść porozmawiać z księdzem oburzają się, że przecież tak nie można :o ale za plecami gadać to można, co?

Widzisz komentarz jest taki jakie wypowiedzi ....

jest taka grupa osób które zawsze mają dzazgę w d...... . A to im dzwony przeszkadzają ,a to neon ..bo mruga a to ludzie ,że ich dużo chodzi i może jeszcze jakąś imprezę urządzają .A jak się wyprowadzą na wieś to im przeszkadza bo gnój na polu śmierdzi albo krowa nasra przy płocie. Parę takich wątków już było .

Każde miejsce ma swoją specyfikę i decydując się na zamieszkanie trzeba się liczyś z pewnymi konsekwencjami .Jak się mieszka przy kościele to są śluby , pogrzeby ,komunie , procesje i odpusty i nikt nie będzie zmieniał wiekowej tradycji z tego powodu ,że ciebie zaczęło coś uwierać