Marek13 02.07.2003 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Jak poradziliście sobie np. z topniejącym śniegiem w garażu? Czy polecacie studzienkę odpływową i odpowiednio wyprofilowaną podłogę?Czy też nie stanowi to problemu i dać sobie spokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2003 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 WYKONAC SPADEK W KIERUNKU BRAMY OK. 1 % NA CAŁEJ DŁ. GARAŻU BEZ KRATKI ŚCIEKOWEJ Jan Zarembahttp://www.zaremba.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2003 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Nie mam kratki w garażu i....W lecie nie ma problemu, nawet jak pada deszcz to ilość wody wwieziona do garażu jest znikoma. W takim przypadku nawet wyprofilowanie na zewnątrz jest raczej bezcelowe, no chyba, że na służyć w razie rozlania czegoś w garażu a to raczej nie czesto występuje.Co do zimy to spadek na zewnątrz jest złym pomysłem. U siebie na w miarę płaskiej posadzce zostają kałuże po stopionym śniegu który przyczepił się do samochodu (raczej błocie śnieżnym). Przy profilu na zewnątrz miałbym albo przymarznięte drzwi albo ślizgawkę na podjeździe. W moim nowym garażu na pewno założę kratkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.07.2003 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 W garażu zawsze robi się spadek do bramy około 1% To za mało aby woda ze stopionego śniegu sama spływała pod bramę, ale wystarczy, żeby łatwo utrzymać garaż w czystości za pomocą np.: myjki. Kratka w garażu jest potrzebna, jeśli się planuje w nim robić jakies mokre prace - np.: mycie samochodu zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 03.07.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Ja mam u siebie zaplanowaną kratkę 50 x 50 cm na środku garażu i chcę tam zamontować taką metalową wycieraczkę, ale chyba będzie problem z zamontowaniem syfonu. Generalnie wszelkie kratki w podłogach w domu mają jedną zasadniczą wadę: jak wyschnie w nich woda, to w pomieszczeniu śmierdzi szambo . Najlepiej zrobić na środku, wzdłuż garażu rynnę odwodnieniową i podłączyć ją do osobnej studzienki wodę opadową. Kratka w garażu przydaje się nie tylko do mycia samochodu (ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie mycia samochodu w garażu), ale głównie do sprzątania i w zimie do odprowadzania wody po śniegu opadającym z samochodu. Kolega ma garaż ok. 80 m2 i w nim dwie małe, plastikowe kratki (takie 15 x 15) w których otwory są na 1/3 powierzchni. To zdecydowanie nie wystarcza do odprowadzania wody z garażu, a o śniegu nie ma co mówić. I jeszcze jedno, jeśli planujecie w garażu położenie płytek, to dobrym pomysłem jest zakończyć je w garażu ok. 15 - 20 cm przed bramą. Na zewnątrz przed i pod bramą garażową powinna być kostka lub beton. W przeciwnym razie, jeśli płytki wychodzą przed bramę, kończy się to ich pękaniem i oddzielaniem się od podłoża (woda i mróz robi swoje). Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 04.07.2003 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2003 Dziękuję wszystkim za porady. Teraz czas na podjęcie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts