Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięta ściana fundamentowa... Pomocy!!!

Recommended Posts

Witam. Ponawiam zapytanie odnośnie przesuniętej ściany fundamentowej

na ławie. Tym razem zamieszczam zdjęcie obrazujące problem.

Zaznaczę tylko, że dotyczy to ściany frontowej i tylnej budynku.

Ściany boczne natomiast nie są aż tak bardzo przesunięte. Pozdrawiam Forumowiczów i proszę o fachowe odpowiedzi. Z góry dzięki.

http://images21.fotosik.pl/360/5ec862267f081c59.jpg[/img][/url]

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

ostatnio "płyną" sygnały /na forum/ ze sciany fundamentowe ulegaja wyboczeniu lub odspajaja sie bloczki /pęka zaprawa/ -kiedy gwałtownie wrzuca sie całe samochody piachu do srodka i nastepuje duze parcie gruntu na sciane /po jednej stronie sciany/

w takiej sytuacji widziałbym wieniec lub gdyby sciana fundamentowa była wysoka i wystawała sporo ponad teren

natomiast w Twojej sytuacji (o ile nie masz takiej sciany, ustrzeżesz sie błedów przy zasypywaniu i murujesz na mocnym /normalnym/ cemencie bez dodatków) wieniec bedzie tylko niepotrzebnym balastem

ja zrezygnowałbym z tego balastu

niby jest geodeta ale...

jedni robotnicy traktuja wbity gwóźdź w ławice jako oś sciany inny robotnik odczyta to jako wymiar zewnętrzny, a kierownika budowy /figuranta zazwyczaj/ nie uswiadczy ...

i stąd takie babole ... :-?

Co do przypadków z wyboczeniem i pękaniem ścian to czytałem te posty

i tu masz rację. Natomiast moja obawa jest o to, że sama ściana z bloczków fund. nie jest w osi zbrojenia, które jest zalane w ławie fundamentowej,

a co za tym idzie, kiedy będę murował ściany, a potem więźba i pokrycie dachu, to czy pod takim ciężarem nic się nie stanie z całą konstrukcją domu? Czy ściana fundamentowa z bloczków nie "zesunie się" z ławy?

W kwestii gwoździa dodam, że dokładnie zostało powiedziane wykonawcy fundamentów, że wymiary geodety to obrys zewnętrznych ścian budynku.

sciana sie nie "zsunie" bo wewnątrz bedzie grunt/piach/ i od zewnatrz bedzie dociskana gruntem

cięzar rozłozy za wszystkie ławy /w tym wewnętrzne/

zakładając, ze grunt u Ciebie ma nosnośc 150kg/cm2 i jest jednorodny - zbrojenie nie jest potrzebne /w olbrzymiej wiekszości wypadków nie wynika z obliczeń a jest dawane dla tzw "świetego spokoju"

budujesz parterówke z poddaszem /lekki budynek/ a nie trzypietrowa kamienica

dlatego myśle, ze bład ten nie poniesie za soba innych skutków

Trochę mnie uspokoiłeś. Co do gruntu to jest jednorodny (piach). Mam tylko nadzieję, że jeśli zdecyduję się na tę opaskę ze zbrojonego betonu to nie obciąży ona znacząco ławy i cały budynek nie osiądzie. Ciężar takiej opaski w porównaniu z jedną warstwą bloczków fundamentowych nie jest taki wielki???

W tym przypadku wieniec nie da nic. Poza złudzeniem ze sie naprawiło bład.

Jeżeli nośnosc gruntu i wiekośc ławy jest dobrana na styk ( mało prawdopodobne) to czy z wiencem czy bez może osiadac nierównowmiernie budynek.

Inna sparawa jest ze ja ani sobie ani nikomu znajomemu nie poleciłbym i nie polciłem ściany fundamntowej z bloczka bez wieńca i mało tego bez rdzeni żelbetowych. Ale moje stanowsiko jest mało tu popularne.

Nie zgodzę sie również z brzozą ze te zrobrojenia sa dawane na wyrost. Tego typu zbrojnia dawane sa w celu "ujednolicenia" osiadania oraz związania całosci budynku dołem aby sie nie rozjechał.

Co więc według Ciebie jajmar mam zrobić? Z jednej strony piszesz, że w moim przypadku taka opaska nic nie da, a z drugiej zwięczenie ściany fundamentowej takim wieńcem to podstawa każdej budowy. czy mozna zatem coś poradzić w tym przypadku? :(

Uważam ze wieneic w przypadku bloczków jest praktycznie zawsze konieczny.

Co do Twojej sytuacji masz wg mnie dwa wyjścia ,

1 nie przejmowac sie tym i budowac dalej

2 dac to konstruktorowi zeby zebrłą obciązenia na kazda sciane i sprawdzil poszczegolne ławy (masz spore szanse ze jest ok) i potem budowac dalej.

ja tez mam przesunieta sciane - celowo, zeby bloczek ytong 40 cm mial odpowiednie podparcie i katalogowy nawis (1/3 jego szerokosci)

co prawda moje przesuniecie jest mniejsze (3 cm), ale smialo moge powiedziec, ze nic sie nie dzieje

strzemiona maja identyczny rozstaw (30x25)

acha - na sciance fundamentowej dalem wieniec - strzemiona 10x10 cm

Zastanawiam się właśnie nad wieńcem na ściance fundamentowej

Ile masz poziom zero nad terenem? To jest decydujący wymiar o wieńcu. Nie mimośród na fundamncie.

A jaką masz szerokość ławy fundamentowej?

Szerokosc ławy to wypadkowa obciązenia, i rodzaju gruntu (nośności). Dla kazej praktycznie ściany w domu można dobrać inną szerokosć. Po co Ci info jaka jest u kolegi ? Ja u siebie mam 40cm tylko nie wiem w czym to rozwiąze Twoje wątpliwosci.