Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki przed druugimi wylewkami

Recommended Posts

niestety musiałem pogonić tynkarzy - robota była do bani

kolejna ekipa dopiero na wrzesień.

mieszkamy już w tym co jest tzn rozprowadzona woda i c.o.

znajomi namawiają mnie abym zrobił już wylewki jednak ja upieram się aby były one dopiero po tynkach.

czy można zatem zrobić wylewki przed tynkami czy lepiej pomęczyć się i poczekać do tego września.

Pewnie, że można - ja tak właśnie robie, hehe!

Nawet jeśli trzeba będzie później troche się pomęczyć, żeby sprzątnąć ten syf po tynkach. Zamierzam całe podłogi pokryć folią.

Ta kolejność wydaje mi się bardziej sensowna z uwagi na kucie w ścianch bruzd pod rurki - nie chaiałbym kuć w tynkach.

Teraz wszystko wykute, rurki rozprowadzone i wylewki.

W tym momencie mam rozłożony styropian z jednocentymetrową warstwą dylatacyjną przy ścianach, na to pójdzie wylewka, później zetnę nadmiar użytego do dylatacji styropianu, a następnie tynk. Więc na styku tynku z wylewką będzie właściwie styropian, a więc dylatacja.

W sobotę wylewki, po skończonej robocie podeśle fotki

Ja najpierw miałam rozprowadzenie wody i co, następnie wylewki, a później tynki gipsowe. Rurki do kaloryferów wychodzą ze ściany (po co z podłogi?), po otynkowaniu zamocowano kaloryfery i nie kuto już ścian. Wokół ścian ułożono styropian 2 cm, później ścięto przed tynkowaniem i pozostała dylatacja jak to opisał "seblo". Przed tynkowaniem wyłożyli całą podłogę cienką papą, którą zwinęliśmy później (po tynkarzach weszli ocieplacze wełną poddasza) po ociepleniu poddasza.

Nie, nie ma problemu. Styropian został przyciety na wysokość wylewki, potem tynk i został mało widoczny styropian, na to przyjdzie podłoga drewniana i nie ma kłopotu. Przy 1 cm mogłoby być za mało. Nie wszędzie wyszedł tynk jednakowej grubości (rózne uwarunkowania) więc 2 cm zabezpieczają wszelkie ewentualności.