Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chrabąszcze majowe - zwalczać czy chronić ?

Recommended Posts

Hmmmmm.... u mnie nad domem lata sporo tych owadów. Denerwuje mnie ich brzęczenie, ale byłam pewna, że są pożyteczne. Czyli co, mam pędraki ich w ziemi? Mrówki to za mało? :shock:

Ja walczę,ale to jest walka z wiatrakami-moi sąsiedzi nie mają trawnika zadbanego, nie mają ogrodów, nie widzą potrzeby zwalczania, bo nie maja nic co mogłyby zjeść.Na mojej ulicy ziemia jest słaba,piasek,kamienie i mało co rośnie, a ja jedna na ulicy wymieniłam ziemię pod ogród i teraz wszystko zlatuje się zewsząd do mojego ogrodu. :evil:

Na wypadek, gdybyś o mnie pisała, informuję, iż mieszkamy od niedawna, i niedługo zabieramy się za ogród ;-)

Absolutnie nie pisałam o Tobie. :)

Mam sąsiadów -większość starsi ludzie i ich rozumiem, nie daja rady,nie lubią itp. Tylko po prostu chrabąszcze to plaga i wg mnie nic tego nie zatrzyma.

Jeszcze troche i będę miała chrabąszczofobię - to jedyne robale których się boję - jest tego mnóstwo - zwłaszcza jak zmierzcha - natrętnie latają przy głowach ludzi - i strasznie bzyczą - fakt że są żarłoczne i zżeraja moje rośliny jeszcze bardziej darmatyzuje sytuację - wolałabym żeby się nie rozmnażały w pobliżu. A może ktoś wie kiedy to nastąpi (skąldanie jaj w ziemi)?Pytam bo sieje trawę?

Witam

Na samym początku jak siałam pierwszą trawę na niedużym poletku to z ziemi wybrałam sporą miednicę tego paskudztwa. Walczę już z tym od trzech lat i niestety najlepiej wybierać ręcznie. Mam pewne efekty bo w tym roku nie obżarły mi specjalnie roślin za to doszczętnie zniszczyły mi kwiaty róż. Dobrze, że to odrasta :) Tylko szkoda, że to walka z wiatrakami. I tak przylecą następne :cry:

pozdrawiam