Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chce postawic murek - ale jak ?

Recommended Posts

Mam juz dosc wynajmowania ekipy do wszystkich robot i chcialbym sam sprobowac wlasnych sil w murarce. Mam troche wolnego czasu i chcialem postawic murek. nIgdy tego nie robilem wiec licze na pomoc szanownych forumowiczow. Mam cement, piasek, bloczki i wode. Wiem ze na posadzki do wylewek dawali stosunek 3:1 piasku do cementu i "na oko" wody. Czy do murowania tez sie tak daje ? No i czy musze jeszcze cos umiec czy tylko postawic bloczek na bloczku a miedzy to rzucic tej zaprawy ? No i jesli ktos bylby laskaw powiedziec mi jeszcze jak to potem otynkowac ? Slyszalem ze do tynkow trzeba inny piasek (zolty) i jakies wapno budowlane ... ale czy to prawda ?

Czekam na Wasze rady i zabieram sie do murarki :)

Wapno powoduje przede wszystkim spowolnienie procesu twardnięcia zaprawy. Czyli nie musisz się aż tak śpieszyć z murowaniem jak z np. betonowaniem :p . Wapno można także zastąpić butelkowanym środkiem chemicznym w płynie. Nie stosowałem go nigdy i dlatego nie pamiętam jego nazwy. Osoby które ten środek stosowały chwaliły go sobie ze względu na brak podrażnień skóry które powoduje wapno.

Wapno można także zastąpić butelkowanym środkiem chemicznym w płynie. Nie stosowałem go nigdy i dlatego nie pamiętam jego nazwy. Osoby które ten środek stosowały chwaliły go sobie ze względu na brak podrażnień skóry które powoduje wapno.

Moi budowlancy uzywali plastyfikatora o nazwie Cemplast. Moze o to chodzilo? Jest w plynie lub w proszku (malutkie saszetki).

:D

i do murowania i do tynkowania wapno:

w płynie: CEMPLAS, CEMAPLAST, wapno angielskie (100-250 ml/50kg cementu) albo saszetki np. FebMix 1 na 50 kg cementu. Do kupienia praktycznie w każdej hurtowni budowlanej, składach PSB.

A do murowania wystarczą proporcje 1:5 , cement z domieszkami.

Do tynków piach przesiewany, cement moze być czysty(42,5)

do zaprawy warto też przesiać piasek tak by nie miał grudek gliny i większych kamieni.

Murując należy starannie ułożyć pierwszą warstwę, używając poziomicy i sznurka.

Nakładamy zaprawę na podłoże ( tyle, by fugi miały ok 2 cm.), pobijamy młotkiem sprawdzając poziom. Fugi pionowe zarzucamy po ułożeniu bloczków.

Powodzenia. Napisz jak wyszło.