magdakarnas 07.06.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Pewnie dla niektorych z Was bedzie to idiotyczne pytanie. Przymierzamy sie do budowy w okolicach Wroclawia. Moj sasiad, ktory twierdzi, ze buduje domy powiedzial, ze aby wybudowac dom w srednim standardzie 160m2 potrzebuje 1 000 000 (milion zlotych). My planujemy 240m2. Czy ktos moze mi powiedziec mniej wiecej ile Was wyniesie budowa Waszego domu oraz co myslicie na temat tego miliona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 07.06.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Dom 160 m2 da sie postawic "pod klucz" za polowe tych pieniedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 07.06.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Pewnie dla niektorych z Was bedzie to idiotyczne pytanie. Przymierzamy sie do budowy w okolicach Wroclawia. Moj sasiad, ktory twierdzi, ze buduje domy powiedzial, ze aby wybudowac dom w srednim standardzie 160m2 potrzebuje 1 000 000 (milion zlotych). My planujemy 240m2. Czy ktos moze mi powiedziec mniej wiecej ile Was wyniesie budowa Waszego domu oraz co myslicie na temat tego miliona? Witam No i ma racje .Dasz mu milion on wybuduje ci dom i 600 tys zostanie mu w kieszeni pozdrawiam i radzę nie słuchać sąsiada ...idioty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 07.06.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Myślę, że min. 500 tys. za dom 160m2 w okolicach Wrocławia trzeba przyjąć - za budowę rozpoczynaną w tej chwili. Do tego dodać trzeba koszty niezbędnego zagospodarowania terenu (bruk itp.), doprowadzenia mediów ( są, czy trzeba budować np. wodociąg w drodze + przyłącze na działce). Ceny we Wrocławiu galopują jak oszalałe. Na początku kwietnia kupowałam cement pod wylewki za ok. 390/tona a dwa dni temu na wylewki na taras - 660/tona. Ostateczna cena to jedna wielka niewiadoma.Buduję dom ok. 145m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 08.06.2007 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 niedawno zacząłem budowę uważam że cena 1 mln zł jest z kosmosu - szczególnie dla 160 m domu.Za 0,5 mln napewno zbudujesz ale np o ogrodzie zapomnij. PSPlanowałem w grudniu 2006 dom 220 m2 pow użytkowej - skomplikowany dach - cena pod klucz - system gospodarczy -ok 0,5 mln - dzisiaj to 0,8 mln - problem że nie mam 0,8 mln.... a jesienią podwyżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Konrad 08.06.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Gdzie Wy cement kupujecie po 660 zl/tona ?? W Czestochowie mozna kupic kazda ilosc po 560 zl, a na allegro z transportem spokojnie za 400-450 zl/tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 08.06.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Gdzie Wy cement kupujecie po 660 zl/tona ?? Nie czytając całości watku stawiam od razu na Wrocław i okolicę Tam mają jakieś chore ceny, nawet w prównaniu z Warszawa...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Ufff... jak to dobrze nie być zawsze na topie cenowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 08.06.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Witam No i ma racje .Dasz mu milion on wybuduje ci dom i 600 tys zostanie mu w kieszeni pozdrawiam i radzę nie słuchać sąsiada ...idioty . Oj chyba przesadziłeś deczko Skłaniam się raczej do odwrotnej proporcji - wybuduje za 600 k PLN a zostanie mu 400. To co napisałeś mogło być aktualne ale w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 08.06.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Witam No i ma racje .Dasz mu milion on wybuduje ci dom i 600 tys zostanie mu w kieszeni pozdrawiam i radzę nie słuchać sąsiada ...idioty . Oj chyba przesadziłeś deczko Skłaniam się raczej do odwrotnej proporcji - wybuduje za 600 k PLN a zostanie mu 400. To co napisałeś mogło być aktualne ale w zeszłym roku. Taż mi się tak wydaje. My budujemy 125+25 garaż i szacujemy, że nasz budynek, zdatny do zamieszkania wyniesie nas 400-450. Także dom 160m2+ pwenie jakiś garaż kosztuje prawdopodobnie na dzień dzisiejszy własnie koło 600. Ci którzy budowali w 2006 powiedzą, że to dużo natomiast koszty matariałów i robocizny naprawde poszły bardzo w górę w stosunku do roku ubiegłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.06.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Gdzie Wy cement kupujecie po 660 zl/tona ?? Nie czytając całości watku stawiam od razu na Wrocław i okolicę powiem więcej - dzwoniłem w środę do 3 betoniarni w sprawie betonu na strop. W jednej podali mi zaporową cenę B20 260zł+vat /m3 a w dwóch pozostałych powiedzieli że nia mają cementu i żebym zadzwonił w poniedziałek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 08.06.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Niestety średnia cena cementu do dostania we Wrocławiu (i to nie polski tylko czeski, niemiecki) to obecnie ok. 17 zł, więc Górażdże za 660/tona (16,5zł/worek) nie jest chyba przepłaceniem. Niestety ceny idą koszmarnie do góry z tygodnia na tydzień. Kasiu i Konradzie - przykro mi, ale Częstochowa to nie Wrocław pod względem cenowym niestety. Mam akurat porównanie ponieważ identyczny dom jak mój buduje niedaleko Częstochowy forumowa Tabaluga - i niestety zarówno w cenach robocizny jak i materiałów jest zdecydowanie do przodu w stosunku do mojej Pistacji . A obie jesteśmy na tym samym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 10.06.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Za milion się da bez problemu Widziałem dzisiaj piękny włoski gres po 399 za m2. Robimy z niego podłogi w całym domu i jakies 80 tys mamy z głowy. Można dodac dekorki z płytek z kolorowym żwirkiem zatopionym w szkle po 1400 za m2, to się może uda dobić do setki Itd, itp. Pojęcie średniego standardu jest mocno względne, to po pierwsze. Pytanie, czy rzeczony znajomy miał na myśli sam dom, czy dom z działką, bo to zupełnie zmienia postać rzeczy w przypadku dobrze położonej działki. Zakładam że jednak nie. Dom 240 m2 oczywiście nie będzie o 50% droższy od domu 160 m2. Przy obecnych rosnących cenach materiałów i robocizny dom o skomplikowanej bryle, trójwarstwowych ścianach, ambitnych rozwiązanaich architektonicznych wewnątrz, etc, może być istotnie droższy od prostego projektu. W obecnych warunkach 500 tys za 160 m2 to już jest niestety pewne wyzwanie, o ile mówimy o domu pod klucz z wyposażonymi łazienkami, kuchnią, szafami wnękowymi oraz z podjazdem, ogrodzeniem, uporządkowanym ogrodem, położonym na przyzwoitej wielkości działce - tu mam na myśli min 1000 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 11.06.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Właśnie kończymy budowę domu, który po podłogach ma 160 m2. Całość wyniesie nas około 350 tysięcy (bez szaleństw wykończeniowych). Myślę, że przy obecnych cenach trzeba by wydać 500 tysięcy. Milion też można, ale po cholerę komuś złote klamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 11.06.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Ja finiszuję z domem 140 m2, półka średnia z drobnymi szaleństwami Buduję w mieście, systemem gospodarczym - zmieszczę się (bez działki) w połowie kwoty podanej przez sąsiada Gdybym chciała bardziej zaszaleć to jeszcze 100.000 na gadżety wykończeniowe bym wydała, ale że nie mam tyle kasy, to nie wydam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzinia70 11.06.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 moniqa_1977 PostWysłany: Pon, 11 Czerwiec 2007 17:15 Temat postu: Ja finiszuję z domem 140 m2, półka średnia z drobnymi szaleństwami Buduję w mieście, systemem gospodarczym - zmieszczę się (bez działki) w połowie kwoty podanej przez sąsiada Gdybym chciała bardziej zaszaleć to jeszcze 100.000 na gadżety wykończeniowe bym wydała, ale że nie mam tyle kasy, to nie wydam i ty i sasiad finiszujecie brawo i gratulacie ale kiedy rozpoczeliscie ten maraton bo ja od lutego szukajac domu do kupienia obserwuje jak to wszystko drożeje w oczach i poprzez to ze czekalam na okazje ,czy moze raczej mialam nadzieje ze cościk choć troszkę stanieje straciłam ok 70 000-100 000 i wcale nie jestem pewna czy da sie wybudowac dom w 2008r. za 350 000 no chyba ze ktos polowe domu wybuduje sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 12.06.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Elzinia70 - ja starowałam dokładnie 31 lipca 2006 r Wtedy zaczęły się lac fundamenty Owszem - porotherm kupiłam w okolicach maja, ale reszte na bieżąco, juz na początku tego chorego boomu I dlatego całość budowy zamknie sie kwotą ok. 500.000 zł Za 350.000 może też by się dało - ale wykończenie musiałoby być raczej niskopółkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts