jareko 09.06.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 wysokość 2300mm w każdym systemie jest wykonalna bez poprzeczki,to producent okien narzuca sobie reżim technologiczny,jak bardzo klienta narazić na problem za kilka lat ten problem może wystąpić w każdym systemie gdy gwarancja minie,a klient zostaje z oknem gdy producenta nie ma już na rynku,nawet "super sztywne" profile bardzo reklamowane "tu i tam" wyginają się ja wybrałbym poprzeczkę wlasciwie juz padla dokladna odpowiedz na pytanie czy w balkonie z ruchomym slupkiem dawac poprzeczke czy nie. Zacytuje kolejna bardzo wazna dla Was uwage. Gdyz wielu z Was zapomina iz ma kontakt z dealerem a nie fabryka i dealer a nie fabryka jest pozniej strona w konflikcie. A wiadomo - dealer jest a pozniej moze go nie byc. Ilez to razy zamawia on okna "bez gwarancji" dajac swoja wlasna - i co wtedy? Uwaga el-ka jest jak najbardziej na miejscu Jeśli taras od strony nasłonecznionej, to zdecydowanie dla PCV bezpieczniejsza jest poprzeczka. Producenci profili nie robią klientom na złość, by mieli "jak w bloku" - tylko dbają o swoją i klienta skórę. A wiedzę o stabilności okien mają z badań laboratoryjnych i dośwaidczeń w eksploatacji, więc raczej warto się posłuchać, szczególnie jeśli producent odmawia gwarancji. Stabilniejsze są okna drewniane i mają większą tolerancję dla okien bez poprzeczki. To co mozna wykonac w oknach drewnianych nie zawsze jest wykonalne przy PVC - to po pierwsze Balkony przesuwne (patio) rzadza sie innymi prawami niz balkony otwierane, dwuskrzydlowe i tu poprzeczka nie ma znaczenia dla pracy takiego okna (oczywiscie do pewnych wymiarow ale nie takich jak w temacie, duzo wiekszych) - wydaje mi sie, ze wchodzenie w szczegoly mija sie z celem - tak jest i juz Zastosowanie ciezkich szyb P-4 czy nawet P-8 czy jeszcze ciezszych, przy prawidlowo wykonanym oknie wbrew pozorom nie ma az takiego znaczenia dla jego odksztalcen gdyz szyba jako taka jest elementem konstrukcyjnym okna i tu wazne sa okucia i ich nosnosc oraz zastosowane w oknie wzmocnienie jak i prawidlowo wykonany zgrzew I chyba ciagle zapominacie o jednym - okna nie sa na rok czy dwa czy piec tylko na wiele wiele lat. Kiedys juz tutaj byla opisywana sytuacja co sie dzieje z takim oknem wiec powtarzanie w kolko tego samego nie ma sensu Dwie wartosci sa juz graniczne i wymagaja zastosowania w PVC poprzeczki szerokosc - biale >1700, kolor >1500 wysokosc - biale >2300, kolor >2100 tu pojawiaja sie niewielkie roznice tych wartosci w zaleznosci od profila - jedne wytrzymaja wiecej inne mniej ale..... ale szerokosc bierze sie z rozszerzalnosci termicznej PVC i dopuszczalnych luzow, bo co sie moze stac przy duzych szerokosciach? Proste - rano jak jest jeszcze chlodno balkon otworzysz zas w poludnie gdy skrzydlo osiaga maksymalne gabaryty nie zamkniesz gdyz jedo o drugie bedzie zawadzac - poprzeczka to zjawiasko minimalizuje ale nawet ona nie zlikwiduje pzry szerokosciach ponad 1800 w kolorze Co do okuc - wysokosc graniczna to 2520 (wysokosc calego okna) powyzej tej wartosci producenci okuc nie daja na nie gwarancji Poza tym zapominaczie jeszcze o jednym - poprzeczka usztywnia konstrukcje i w przypadku okien antywlamaniowych zmniejsza pole manewru dla loma - ale znow zaczynam wchodzic w szczegoly Reasume poprzeczke tzreba polubic i nie kojarzyc z blokiem A swoja droga wiekszosc chalup jakie ostatnio powstaja blok przypomina ale jeszcze wiecej powstaje takich udziwnionych w swej bryle na tyle ze blok jest przy nich niedoscignionym idealem smaku i gustu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80427-du%C5%BCe-okna-a-poprzeczka/page/2/#findComment-1820449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Wiem o tym, tylko dziwi mnie, ze tylko jedna firma z kilku zwrocila na to uwage. W zwiazku z tym albo obecne technologie pozwalaja na produkcje stabilnych okien o wymienionych rozmiarach bez poprzeczki albo firmy nieswiadomie olewaja problem i po kilku latach klient ma okno do wymiany. jedyna nowa technologia jaka to umożliwia to wklejanie szyby w profil - i poza tym ze jest, prawie nikt jej nie stosuje. wystarczy ze szyba sie zbije... ale co tu mówić Pamiętaj bimbelt o jednym - w punktach masz do czynienia z handlowcem, dealerem czy jak go tam nazwać i on zainteresowany jest sprzedać Ci okna i w większości wypadków ma gdzieś co Ty z nimi będziesz miał za rok, dwa czy piec Ilez to razy klienci słyszą z mych ust - albo cos należy zmienić w projekcie albo wykonać okna drewniane tak jak wybóra materiału narzucił architekt - bo po prostu ja takich okien nie zlecę na produkcje Ale ja nie ze sprzedaży żyje - otrzymują mnie Inwestycje ktore prowadze i mogę sobie na taka ekstrawagancje rezygnacji z zarobku pozwolić. Większość dealerow ze sprzedaży zyje i łapie każdego klienta i sprzedaje coś czego nigdy sprzedać nie powinien A ten który Ci powiedział o tej poprzeczce to albo ktoś kto będąc dealerem chce dalej egzystować na rynku i nie sprzeda Ci czegoś z czym będą kłopoty albo trafiłeś na prawdziwy salon firmowy - a takich jest niewiele w całym kraju. Szyld jeszcze nie oznacza ze masz z takim salonem do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/80427-du%C5%BCe-okna-a-poprzeczka/page/2/#findComment-1820467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts