bob budowniczy junior 14.06.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 właśnie dzwoniła żona:10 min temu skończyli.Zaczęli o 8 rano.26mb = 3 000 pln.Wiercenie + rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.06.2007 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 właśnie dzwoniła żona:10 min temu skończyli.Zaczęli o 8 rano.26mb = 3 000 pln.Wiercenie + rury. Cena bardzo fajna. Napisz jeszcze jak wiercili i w jakim stanie zostawili działkę i czy jeżdzą po Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.06.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 i ja się dołączę - jakieś namiary na ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaros 14.06.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Jeśli można, to ja też poproszę o namiary tej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 14.06.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Może być z Tucholi? Za 120 zl? Za takie pieniądze może być i z Ustrzyk Dolnych byleby wywiercili studnię w której bedzie woda zdatna do picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilczur 14.06.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Ja wierciłem wczoraj. Kilka godzin, studnia gotowa, woda na 17 m. Całość 2800 zł. Rury, filtry, kręgi, ale to Warszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.06.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 dzięki bilczur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilczur 14.06.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 U mnie robił Pan Bojanowski tel. 696 292 503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 15.06.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 No i co z tą Tucholą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo na 16.06.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Może dziwne pytanie, ale napiszcie kto znajduje miejsce na odwiert, czy zawsze ekipa która wierci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo na 16.06.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Acha i czy trzeba mieć jakieś pozwolenia ew.zgłaszać gdzieś taką studnie.Jesteśmy przyłączeni do sieciwodociągowej, woda ze studni służyłaby do podlewania ogródka, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 16.06.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Może dziwne pytanie, ale napiszcie kto znajduje miejsce na odwiert, czy zawsze ekipa która wierci? wskazanie w ktorym miejscu ma byc odwiert w zasadzie jest zagadka, ekipa z ktora ja sie spotkalam, zrobila maly wywiad w terenie, spojrzala w mapy geologiczne itp, czyli moze wskazac firma, ale i ty mozesz wskazac lokalizacje ktora ci odpowiada, mozesz miec w tym celu przeprowadzone badanie geofizyka (jednak nie zawsze to cos wnosi, koszt ok. 600zl)... Acha i czy trzeba mieć jakieś pozwolenia ew.zgłaszać gdzieś taką studnie. Jesteśmy przyłączeni do sieciwodociągowej, woda ze studni służyłaby do podlewania ogródka, itd Warunki wykonania i korzystania z własnego ujęcia wody podziemnej Wody podziemne wykorzystujesz przede wszystkim: do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia oraz na cele socjalno-bytowe, na potrzeby produkcji artykułów żywnościowych oraz farmaceutycznych. Jako właścicielowi gruntu przysługuje Ci prawo do korzystania z wody podziemnej znajdującej się w Twoim gruncie. Posiadanie tego prawa nie zwalnia Cię jednak od uzyskania pozwolenia wodno-prawnego na wykonanie urządzeń wodnych w celu pobierania tej wody. Uwaga! Jeżeli ilość pobieranej wody wykorzystywanej na własne potrzeby w ramach tzw. zwykłego korzystania z wód, nie przekracza 5m3 na dobę i jest pobierana z ujęcia o głębokości do 30 m, nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego na pobór wody i na wykonanie urządzenia do jej pobierania. Co nie jest już zwykłym korzystaniem z wody podziemnej? Zwykłym korzystaniem z wody podziemnej nie jest już wykorzystywanie jej: w ilości większej niż 5m3na dobę, do nawadniania gruntów lub upraw wodą podziemną za pomocą deszczowni, na potrzeby działalności gospodarczej. W tych przypadkach, jak również przy wykonywaniu urządzeń wodnych do pobierania wody z głębokości większej niż 30 m, konieczne jest uzyskanie pozwolenia wodno-prawnego. Pozwolenie wodno-prawne na szczególne korzystanie z wód podziemnych wydaje się: w drodze decyzji, na wniosek zainteresowanego jego uzyskaniem, na czas określony, na okres nie dłuższy niż 20 lat. Co musisz dołączyć do wniosku? Do wniosku o wydanie pozwolenia wodno-prawnego na pobór wód podziemnych dołączasz: Operat wodno-prawny. Decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów jest ona wymagana. Jeżeli decyzja ta nie jest wymagana, załączasz wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, jeżeli plan ten został sporządzony. Opis prowadzenia zamierzonej działalności sporządzony w języku nietechnicznym. Pozwolenie wodno-prawne na wykonanie urządzeń wodnych może być wydane na podstawie projektu tych urządzeń, jeżeli projekt ten odpowiada wymaganiom operatu. Forma operatu wodno-prawnego Operat sporządzasz w formie opisowej i graficznej. Część opisowa operatu powinna zawierać: Oznaczenie ubiegającego się o wydanie pozwolenia (siedziba, adres), określenie: celu i zakresu zamierzonego korzystania z wód, rodzaju urządzeń pomiarowych oraz znaków żeglugowych, stanu prawnego nieruchomości usytuowanych w zasięgu oddziaływania zamierzonego korzystania z wód lub planowanych do wykonania urządzeń wodnych, obowiązków ubiegającego się o wydanie pozwolenia w stosunku do osób trzecich, 2. Charakterystykę wód objętych pozwoleniem wodno-prawnym. 3. Ustalenia wynikające z warunków korzystania z wód regionu wodnego. 4. Określenie wpływu prowadzonej przez siebie gospodarki wodnej na wody powierzchniowe oraz podziemne. 5. Sposób postępowania w przypadku rozruchu, zatrzymania działalności bądź wystąpienia awarii, jak również rozmiar i warunki korzystania z wód oraz urządzeń wodnych w tych sytuacjach. 6. Określenie wielkości średniego dobowego poboru wody z podaniem bilansu zapotrzebowania wody w okresie obowiązywania pozwolenia wodno-prawnego. 7. Opis techniczny urządzeń służących do poboru wody. 8. Określenie rodzajów urządzeń służących do rejestracji oraz pomiaru poboru wody. 9. Określenie zakresu i częstotliwości wykonywania wymaganych analiz pobieranej wody. 10. Dokumentację hydrogeologiczną. Część graficzna operatu powinna zawierać: Plan urządzeń wodnych, naniesiony na mapę sytuacyjno-wysokościową terenu z zaznaczonymi nieruchomościami, usytuowanymi w zasięgu oddziaływania zamierzonego korzystania z wód lub planowanych do wykonania urządzeń wodnych, z oznaczeniem powierzchni nieruchomości oraz właścicieli, ich siedzib i adresów. Zasadnicze przekroje podłużne i poprzeczne urządzeń wodnych oraz koryt wody płynącej w zasięgu oddziaływania tych urządzeń. Schemat rozmieszczenia urządzeń pomiarowych oraz znaków żeglugowych. Schemat funkcjonalny lub technologiczny urządzeń wodnych. Szczegółowe wymagania dotyczące zawartości operatu określone są w art. 132 ustawy Prawo wodne [1]. Organem właściwym do wydawania pozwolenia wodno-prawnego na pobór wód podziemnych jest starosta lub wojewoda. Wojewoda wydaje pozwolenia wodno-prawne na pobór wód podziemnych tylko w przypadku: jeżeli szczególne korzystanie z wód lub wykonywanie urządzeń wodnych jest związane z przedsięwzięciami mogącymi znacząco oddziaływać na środowisko, dla których obowiązek sporządzenia raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko wynika z przepisów o ochronie środowiska, oraz z eksploatacją instalacji lub urządzeń wodnych na terenach zakładów w rozumieniu ustawy - Prawo ochrony środowiska zaliczanych do tych przedsięwzięć [2], jeżeli szczególne korzystanie z wód lub wykonanie urządzeń wodnych odbywa się na terenach zamkniętych w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo ochrony środowiska [2]. W pozwoleniu wodno-prawnym ustala się m.in. cel i zakres korzystania z wód, a w szczególności: - ilość pobieranej wody, w tym maksymalną ilość m3 na godzinę i średnią ilość m3 na dobę, - sposób gospodarowania wodą, - w razie potrzeby, dodatkowo ustala się obowiązek prowadzenia pomiarów jakości wód podziemnych z określeniem częstotliwości i metod tych pomiarów. Organ właściwy do wydawania pozwolenia wodno-prawnego jest również właściwy w sprawach stwierdzenia: wygaśnięcia, cofnięcia lub ograniczenia tego pozwolenia, a także orzeczenia o przeniesieniu prawa własności urządzenia wodnego na własność właściciela wody. Informację o wszczęciu postępowania o wydanie pozwolenia wodno-prawnego właściwy organ podaje do publicznej wiadomości Przydatne akty prawne: Ustawa z 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz.U. z 2005r. nr 239, poz. 2019 z późn. zm.). Ustawa z 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (Dz.U. z 2001 r. nr 62, poz. 627 z późn. zm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo na 16.06.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 DZIĘKIJESTEM POD WRAŻENIEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 18.06.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 wiercili w rurze fi 120 i za to cenią 120zł mb.Jeżeli w rurze fi 100 to 100zł mb.Działka w stanie praktycznie nienaruszonym.Studnia bez kręgów,sama rura.Gość od 15-20 lat wierci studnie.Zapytałem go o różdżkarza.Spojrzał na mnie jak na idiotę i powiedział ,że jak nie mam na co kasy wydawać to mogę sobie zamówić.Gość jest z Mińska Mazowieckiego,nazwiska nie znam.608-137-290 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 22.06.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Może być z Tucholi? Za 120 zl? Czekam na jakąś informację na temat ekipy z Tucholi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 24.06.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Wczoraj, mb 60 PLN, z pompą, bez kręgów. Ok. Grodziska Maz. Czekałam kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 24.06.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 te ceny tych studni za metr to mnie zmroziły Ja rok temu płaciłem za mb 40zł Wywiercenie na 9m + materiał( rura i filtr) wyniusł mnie 600zł ( Śrem k Poznania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studnie.net 16.02.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Witam. Gdyby ktoś szukał wykonawcy z Wielkopolski zapraszam do kontaktu.P.s. bardzo często dostaję zapytania wyłącznie o cenę. Cena jest istotna ale może się różnić w zależności od użytych materiałów, jest to istotne a często pomijane.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts