Marcin Rabbaj 07.06.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Witam jestem tu nowy....i od razu mam pytanie....Buduję dom i mam człowieka który jest kimś w rodzaju inwestora zastepczego....niby wzystko jest ok....ale.....Przykładowa sytuacja : Załatwił beton w gruszce i mówi że za całość trzeba zapłacić ok30.tys.......ja wówczas pytam o fakturę.....on twierdzi że działając na moją korzyść załatwił to i tak taniej bo bez faktury.....Jak mogę takie rzeczy sprawdzać i kontrolować.......................Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 07.06.2007 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Ja z takiego "pomocnika" zrezygnowałabym natychmiast, Ciebie oskubie,a sobie nabije kieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 08.06.2007 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Witam jestem tu nowy....i od razu mam pytanie.... Buduję dom i mam człowieka który jest kimś w rodzaju inwestora zastepczego....niby wzystko jest ok....ale..... Przykładowa sytuacja : Załatwił beton w gruszce i mówi że za całość trzeba zapłacić ok30.tys.......ja wówczas pytam o fakturę.....on twierdzi że działając na moją korzyść załatwił to i tak taniej bo bez faktury.....Jak mogę takie rzeczy sprawdzać i kontrolować.......................Pozdrawiam. wg mnie z samego podejścia tego gościa należy się z nim rozstać, taka sytuacja w której nie ma faktury moze mieć miejsce - ale po wcześniejszych konsultacjach czy się na to godzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 08.06.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 ...Załatwił beton w gruszce i mówi że za całość trzeba zapłacić ok30.tys.......j Marcin przepraszam że pytam ale co budujesz że beton kosztuje cię 30 tys. ? my za fundamenty (fakt niewielkiego bo 110 użytkowej) zapłaciliśmy 3 400, a i to była rozrzutność bo im sie ścianek fundamentowych szalować nie chciało i laliśmy w ziemię 40 cm szerokie... A pan inwestor zastępczy jest ok. tylko potraktuj go jak developera i niech on ci na koniec fakturę wystawi. Uzgodnijcie szczegóły budowy, cenę za wszystkie sprawy, sposób płatności, potrącenia za spartaczoną robotę i opóźnienia i wtedy można budować. Ty masz z głowy a on niech biega i załatwia materiały żeby sie zmieścić w podanych cenach przy rosnącej konionkturze. A jak chce się rozliczać z tobą bez faktur to niestety musiałbyś byc świetnie zorientowany co ile kosztuje i jeszcze ile tego potrzeba. Przelicz ile powinno ci pójść tego betonu, zadzwoń do betoniarni po ile jest i będziesz wiedział czy cię nabija w butelkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.06.2007 03:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 to jakieś 100m3 a bez faktury i przy tej ilości co cena powinna być atrakcyjna, więc nawet bliżej 150 cały dom z betonu wylałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 10.06.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Witam jestem tu nowy....i od razu mam pytanie.... Buduję dom i mam człowieka który jest kimś w rodzaju inwestora zastepczego....niby wzystko jest ok....ale..... Przykładowa sytuacja : Załatwił beton w gruszce i mówi że za całość trzeba zapłacić ok30.tys.......ja wówczas pytam o fakturę.....on twierdzi że działając na moją korzyść załatwił to i tak taniej bo bez faktury.....Jak mogę takie rzeczy sprawdzać i kontrolować.......................Pozdrawiam. Witam Zapytaj sie go ile metrów szesciennych to było . Ciekawe co ci powie . Dla ułatwienia mi poszło chyba z 18 na ławy ,10 na chudziaka i kilkanaście na strop . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 10.06.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Mam nadzieję, że to nie kwota za sam beton, bo to po prostu nie jest możliwe. Czasem rzeczywiście opłaca się coś bez faktury, (przeważnie są to jaieś drobiazgi (więskzość materiałow jest zawsze fakturowana - jest to też warunek gwarancji lub rękojmi!) - często poza fakturą jest robocizna (ze zrozumiałych względów), ale wtedy warto, żebys Ty też miał jakąś orientację w cenach. Nie jest to aż tak trudno policzyć. Możesz zadzwonić do betoniarni o cenę kubika. W kosztorysach dołączanych do projektów często są podawane szacunkowe ilości materiałów budowlanych. Według mnie przy inwestorze zastępczym powinieneś mieć koniecznie niezależny kosztorys, chociażby wg. Secocenbudu, na pewno raczej nie będzie zaniżony. jeśli ceny go przewyższają zdecydowanie żądaj faktury. Dla orientacji - mnie przy domu Sosenka (nieduży - ok. 125 m2 pow. parteru z garazem włącznie) poszło 19 kubików betonu na ławy fundamentowe i 12 chudziaka na posadzkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.07.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Ostatnio brałem łaty bez faktury... by rozliczyć się z klientem poprosiłem o oficjalną "wycenę" tyle to a tyle łat po tyle do góry słowo wycena na dole podpis i pieczątka. I wszyscy byliśmy zadowoleni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts