kania 08.06.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Mało pociągający temat, i może nie na to forum ale... może ktoś zerknie i poradzi... Napisałam prośbę o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Firma chce mnie zatrzymać prośbą (ale się komplementów nasłuchałam ) i ... groźbą (tak to odbieram). Mam 3 m-ny okres wypowiedzenia i jestem jeszcze w stanie zrozumieć, że nie chcą mnie wypuścić wcześniej, ale mam wątpliwości czy muszę uzasadniać na piśmie dlaczego chcę odejść? Czy firma może odmówić rowzwiązania umowy za porozumieniem stron? Jakie są konsekwencje, a właściwie jak może być postrzegane w przyszłej pracy, rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem z mojej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 08.06.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Według mnie jeśli pracodawca się nie zgadza na rozwiązanie umowy za porozumieniem, to takiego porozumienia nie ma i pozostaje rozwiązanie umowy z odpowiednim okresem wypowiedzenia. Nie sądzę natomiast aby było konieczne podawanie powodu zwolnienia - masz prawo złożyć wypowiedzenie a jaki jest jego powód to twoje prywatna sprawa, koniec i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 08.06.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 To napisz, że już Ci się nie chce pracować i teraz będziesz stała pod budką z piwem Jak się będzie upierał to napisz mu cokolwiek, bo jakie to ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Nie ma konieczności pisania dlaczego. Jeżeli juz to podaj z powodów osobistych i dalej nie ma pracodawca jak drążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 08.06.2007 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Myślę, że porozumienie stron to najbardziej "elegancka" i "neutralna" forma rozstania się z firmą, dlatego wybrałam ten sposób. Czy złożenie wypowiedzenia jest gorzej widziane/interpretowane przez pracodawców? Trochę mi to pachnie konfliktem Aha, dziękuję wszystkim, którym chciało się postukać w klawiaturę i odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Myślę że obecnie pracodawca wnika w to co sobą reprezentujesz a nie czy za porozumieniem stron się rozstałas z poprzednim. Oczywiście z wyłaczeniem "karnego" usunięcia z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 08.06.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Nie zgodzę się, że odjeście z pracy za porozumieniem stron jest lepsze. Pracodawca musi mieć przecież czas na znalzienie następcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 I po to jest okres wypowiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 08.06.2007 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Określając termin odejścia dałam sobie prawie dwa tygodnie na przekazanie obowiązków a firmie m-c na znalezienie następcy (chciałam wykorzystać jeszcze urlop). Nie chciałam się zwalniać z dnia na dzień, dlatego nie spodziewałam się "problemów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Więc kłopotów nie widze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 08.06.2007 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 No, nie chcą mi rozwiązać umowy za porozumieniem stron z tym terminem, który podałam. Ot i cały kłopot ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Tylko jak chcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 08.06.2007 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 To ja mam złożyć wypowiedzenie, podać powód odejścia i pracować 3 m-ce. Tak po złości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 No - literalnie to te 3 miesiące musisz. Oczywiście są zwolnienia,urlopy itp. utrudniacze ze strony pracownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 08.06.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 08.06.2007 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 No właśnie...są utrudniacze. Ale ja się nie nadaję do ich stosowania Myśłałam, że to się ładnie skończy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 08.06.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Coż - rozbieżność interesów. Twoje od już i pracodawcy do zgodnego z umową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 08.06.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 No właśnie...są utrudniacze. Ale ja się nie nadaję do ich stosowania Myśłałam, że to się ładnie skończy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 08.06.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullerowa 08.06.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Może nie trafisz tak jak ja że na twoje miejsce przyjmą kogoś z całkowicie odmiennym wykształceniem. Ja musiałam pewnej pani w dwa tygodnie streścić moje pięcioletnie studia i jeszcze podyplomówkę. Ale sie naszarpałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts