Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozwiązanie umowy o pracę

kania

Recommended Posts

Mało pociągający temat, i może nie na to forum ale... może ktoś zerknie i poradzi... Napisałam prośbę o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Firma chce mnie zatrzymać prośbą (ale się komplementów nasłuchałam :oops: :wink: ) i ... groźbą (tak to odbieram). Mam 3 m-ny okres wypowiedzenia i jestem jeszcze w stanie zrozumieć, że nie chcą mnie wypuścić wcześniej, ale mam wątpliwości czy muszę uzasadniać na piśmie dlaczego chcę odejść? Czy firma może odmówić rowzwiązania umowy za porozumieniem stron? Jakie są konsekwencje, a właściwie jak może być postrzegane w przyszłej pracy, rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem z mojej strony?

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według mnie jeśli pracodawca się nie zgadza na rozwiązanie umowy za porozumieniem, to takiego porozumienia nie ma i pozostaje rozwiązanie umowy z odpowiednim okresem wypowiedzenia. Nie sądzę natomiast aby było konieczne podawanie powodu zwolnienia - masz prawo złożyć wypowiedzenie a jaki jest jego powód to twoje prywatna sprawa, koniec i kropka.

Myślę, że porozumienie stron to najbardziej "elegancka" i "neutralna" forma rozstania się z firmą, dlatego wybrałam ten sposób. Czy złożenie wypowiedzenia jest gorzej widziane/interpretowane przez pracodawców? Trochę mi to pachnie konfliktem :roll:

Aha, dziękuję wszystkim, którym chciało się postukać w klawiaturę i odpowiedzieć