Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się coś postawić na gruncie rolnym?

MaciejGM

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze

Znalazłem sobie wspaniałe miejsce dla siebie i swojej rodziny . Dla mnie marzenie życia. Gmina posiada plany zagospodarowania przestrzennego. Wszystko ładnie, a najładniej tam gdzie są tereny rolnicze lub tereny rolnicze z preferencją upraw sadowniczych i szkółkarskich w obu przypadkach bez prawa zabudowy.

Ja nie mam zamiaru obecnie tam mieszkać na stałe jedynie weekendowe spędzanie czasu - odpoczynek. Może kiedyś, bez pośpiechu mam na to czas. Jednakże chciałbym się obecnie tak zagospodarować by mieć kawałek dachu nad głową. Gmina uchwaliła plany dwa lata temu więc jakaś szansa na dalszy rozwój może za jakiś czas będzie.

Teraz moje pytanie.

Jakie możliwości prawne i praktyczne istnieją by sobie coś tam postawić bez wiązania się z gruntem ale z wodą (chyba się da dociągnąć) i spankiem?

Czy jakaś logiczna całoroczna altana (domek) wchodzi w grę przy tych założeniach planistycznych, jakaś przydomowa oczyszczalnia ścieków itd.?

Czy brać takie miejsce pod uwagę, czy jednak sobie odpuścić?

Będę wdzięczny z ciekawe propozycje i rozwiązania płynące z waszej wiedzy i doświadczenia

• 9 months później...

Obawiam się że nic tam legalnie nie postawisz.

Mam kawałek ziemii rolnej, ale u mnie gmina nie ma planu. Pomimo tego nie mogę postawić altanki czy domku rekraacyjnego, ale mogę budynek gospodarczy :D

Co do zabudowy zagrodowej to liczy się średnia wielkość gospodarstwa rolego w danej gminie, ale obawiam się,że to przy aktualnym planie również nie wchodzi w grę.

Moim zdanem tam, gdzie trzeba pozwolenie na budowę (gmina) to dostaniesz odmowę ze względu na plan.

Tam gdzie zgłoszenie jedynie, np. altanka (starostwo) to również dostaniesz odmowę ze względu na plan zagospodarowania.

Jedynie co to wnioski do gminy o zmianę planu, jeśli przymierzają się do sporządzenia i czekać.

Najlepiej wejdz w inny dział "Prawo i finanse" i tam poszukaj i popytaj.