Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA, wybór lodówki - watek zbiorczy: modele, opinie, przydatne funkcje

zuzka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam w zabudowie i lodówkę i zamrażarkę. Od 6-ciu lat. Do tej pory wszystko działało bez zarzutu. Kiedy montowałam kuchnię zapewniono mnie w salonie, że to sprzęt pod zabudowę. Między innymi ze względu na tę wentylację właśnie. Pech, miesiąc temu poszła zamrażarka. Fachowiec zaśpiewał sobie ok 300 PLN (nowa to 600,00). Na dodatek pocieszył mnie, że pewnie pójdzie agregat niedługo. Nie wnikałam dlaczego... Wybór byłby prosty, gdyby nie fakt, że żadna firma nie produkuje takich małych zamrażarek( 2 szuflady), a producent starej upadł niedawno. Przeszukałam już chyba wszystkie hurtownie w Polsce. Kuchnia jest tak zbudowana, że za skarby świata nie włożę tam nic innego(chyba,że kolejną porcję garnków). Mam teraz pustą szafkę, zepsutą zamrżarkę i zero nadziei na lód w środku lata.

Moja rada, przejrzeć katalogi znanych firm i wybrać coś obrzydliwie typowego, by tak jak w moim przypadku nie zostać z ręką w nocniku. Zabudowany sprzęt jest o wiele estetyczniejszy ale w wypadku awarii czy zachcianki wymiany na inny może być problem.

W zabudowie raczej ładniejsza bo się komponuje z resztą mebli kuchennych.

Czy lepsza ?

Muszę przyznać, że nawet się nie zastanwiałem jak montowałem kuchnię w mieszkaniu 4 lata temu... Ale pewnie można przeczytać w papierach lodówki do zabudowy jakie parametry wentylacyjne musi spełniać do poprawnego działania.

Wybrałam lodówke wolnostojącą bo kolekcjonujemy magnesiki z różnych naszych wypraw. Od pierwszego zobaczenia w sklepie zakochałam się w Electroluxie w kolorze granatowo-stalowym. To ta z drewnianą rączką i super półką na butelki.

Tak jak mi ktos powiedział w sklepie z meblami kuchennymi, jest to podobno najlepsza lodówka tej firmy i można ją obudować szafkami z każdej strony, bo wentylacje ma od frontu na samym dole.

Lodówka do zabudowy jest na pewno droższa. Trzeba też wziąć pod uwagę wymienione wyżej mankamenty (+koszty zabudowy). Ja zastanowiłabym się najpierw jaki chcę wystrój kuchni: rustykalny czy nowoczesny. Do rustykalnego rzeczywiście trudno dobrać lodówkę wolnostojącą, ale jeżeli nowoczesny, to w sklepach jest naprawdę duży wybór i można potraktować lodówkę jako element dekoracyjny.

• 5 months później...
  • 3 weeks później...
  • 3 years później...

Po długim wczytywaniu się w informacje na forum zakupiłam kuchenkę i okap Candy, z których jestem NIEZADOWOLONA.

Teraz boję się kupić lodówkę! Ma być wolnostojąca, no frost (chyba takie najlepsze?) z 3 szufladami do zamrażania i komorą 0c. Proszę polećcie jeśli taką macie i jesteście zadowoleni. Jest tego wszystkiego na rynku tyle, że osiwieję zanim wybiorę,a moje paroletnie Gorenje cieknie ( nie polecam absolutnie!)

Wiesz co ja mam elektroluxa, genialnia jesli chodzi o poziom halasu (nie slychac jej wcale) i super jesli chodzi o swiezosc przetrzymywanych w niej produktow.

ALE.... co jest w niej okropnego, wstretnego i doprowadzajacego mnie do szalu... Ma kretynskie zabezpieczenie, gdy sie ja otworzy na kilka chwil i zamknie ponowne otwarcie natychmiastowe jest niemozliwe, zasysa sie (dla oszczednosci a+ i czort wie jeszcze dlaczego...)

To jest idiotyczna funkcja, bardzo denerwujaca, wyobraz sobie poranek, malo czasu wyciagasz maslo z lodowki jogurt pach zamykasz lodowke, przypominasz sobie o mleku a tu kuku musisz czekac ... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Nie polecam!

Ma kretynskie zabezpieczenie, gdy sie ja otworzy na kilka chwil i zamknie ponowne otwarcie natychmiastowe jest niemozliwe, zasysa sie (dla oszczednosci a+ i czort wie jeszcze dlaczego...)

Dzięki! To cenna informacja. Jak pracuję w kuchni to bez przerwy trzaskam drzwiami i nie wyobrażam sobie stania pod nimi i czekania, aż mnie wpuszczą :o

Wystarczy, że na pralkę trzeba czekać, aż łaskawie się odblokuje :evil:

Po długim wczytywaniu się w informacje na forum zakupiłam kuchenkę i okap Candy, z których jestem NIEZADOWOLONA.

Teraz boję się kupić lodówkę! Ma być wolnostojąca, no frost (chyba takie najlepsze?) z 3 szufladami do zamrażania i komorą 0c. Proszę polećcie jeśli taką macie i jesteście zadowoleni. Jest tego wszystkiego na rynku tyle, że osiwieję zanim wybiorę,a moje paroletnie Gorenje cieknie ( nie polecam absolutnie!)

Cześc Monika!

Ja mam lodówkę z firmy LIEBHERR - wolnostojąca z dwiema szufladami do zamrażania.

Jestem z niej bardzo zadowolona. Jedzonko zawsze świeżutkie, nic nie śmierdzi (w przeciwieństwie do lodówki Candy moich teściów), mam ją dwa lata i chodzi bardzo cichutko - w sumie w ogóle jej nie słychać :) :) :)

Tu link do strony tej firmy.

http://www.liebherr.pl/liebherr/sw_chz.php

Pozdrawiam kasia

Kasiu! Jaki masz model? Jakoś nie widzę z komorą 0c. Nie znalazłam też cen. Próbuję czytać, ale cos mnie dziś wywala z netu :evil: Może mam tu na wsi za słabą przepustowość :roll:

Mufka - tak to niestety jest, że faceci w zapale twórczym mało słuchają, bo tak tworzą i tworzą, że teraz mam 10.000 lodówek do wyboru :lol:

Mojave - wstępnie mi sie ta lodówka podoba, nie powiem! Muszę ją zobaczyć na żywo. Śmieszny tylko ten sterownik na drzwiach. Potrzebny i wygodny, czy bajer?

Kasiu! Jaki masz model? Jakoś nie widzę z komorą 0c. Nie znalazłam też cen. Próbuję czytać, ale cos mnie dziś wywala z netu :evil: Może mam tu na wsi za słabą przepustowość :roll:

Mufka - tak to niestety jest, że faceci w zapale twórczym mało słuchają, bo tak tworzą i tworzą, że teraz mam 10.000 lodówek do wyboru :lol:

Mojave - wstępnie mi sie ta lodówka podoba, nie powiem! Muszę ją zobaczyć na żywo. Śmieszny tylko ten sterownik na drzwiach. Potrzebny i wygodny, czy bajer?