Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 630
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A my wybraliśmy lodówkę Samsung french door RFG 23UERS .Czy ktoś moze mi podpowie czy to dobry wybór? :)

dobry :)

Witam serdecznie,

poszukuję do zabudowy chłodziarki do kwoty ok 2000 zł, wysokość ok 177 i w miarę cichej. Wybór nie jest duży, znalazłam taką: Electrolux ERN3213AOW i AEG SKD 71800F0 (tylko ta już droższa). Co polecacie, może jakieś inne modele - proszę o pomoc :)

Mam pytanie dotyczące lodówki Samsunga SbS. Czy ktoś ze znawców tematu i nie tylko 

słyszał o tym, żeby jedna lodówka z tym samym nr modelu (dokładnie RSH7ZNRS) miała różne głośności?

Dla tych, którzy chcieliby napisać, ze nie ma takiej możliwości, odpowiem uprzedzając, ze lodówki z głośnością 39 dB i 43 dB mają dokładne taka samą nazwę modelu. Co lepsze nawet w infolinii Samsunga przez bardzo długi czas nie potrafili wyjaśnić tej nieścisłości… Co gorsza sami wprowadzili mnie w błąd! Pisze ku przestrodze dla innych.

Mam pytanie dotyczące lodówki Samsunga SbS. Czy ktoś ze znawców tematu i nie tylko 

słyszał o tym, żeby jedna lodówka z tym samym nr modelu (dokładnie RSH7ZNRS) miała różne głośności?

Dla tych, którzy chcieliby napisać, ze nie ma takiej możliwości, odpowiem uprzedzając, ze lodówki z głośnością 39 dB i 43 dB mają dokładne taka samą nazwę modelu. Co lepsze nawet w infolinii Samsunga przez bardzo długi czas nie potrafili wyjaśnić tej nieścisłości… Co gorsza sami wprowadzili mnie w błąd! Pisze ku przestrodze dla innych.

ja tylko dyplomatycznie powiem, że nie wierzę w 39dB w tej lodówce.

ja tylko dyplomatycznie powiem, że nie wierzę w 39dB w tej lodówce.

Ze względu na no Frost, szufladę zero itp.?

Ten model montowany w Polsce ma 43 dB, a w Korei 39 dB. Sprawcą zamieszania jest podobno inny kondensator.

Najlepiej sprawdzić na tabliczce energetycznej w sklepie, bo w EU obowiązuje nowa dyrektywa, zgodnie z którą poziom emitowanego hałasu określa się w dB(A) re1 pW, a kiedyś wystarczyło podać dB(A). Nowa norma jest bardziej restrykcyjna i daje wynik trochę wyższy od starej. Koreański producent może podawać poziom hałasu w dB(A), ale już polski dystrybutor musi zadbać o pomiar zgodny z unijnymi przepisami. Uniwersalny system stosują Bosch i Siemens, podając w specyfikacji oba wyniki, np.: "głośność: 43 dB (A) co odpowiada 58 dB (A) re 1pW".

Nie zmienia to faktu, że modele produkowane w innych fabrykach, jak napisał Jasylwek, mogą mieć inne wnętrzności i odrobinę inną specyfikację.

Edytowane przez Sniper
  • 2 weeks później...
No to jak Polską gospodarkę to ma do wyboru:

Mastercook

Samsung

LG

i jeszcze pewnie kilka fabryk produkujące w Polsce AGD się znajdzie......

Możesz mu przekazać, że ma wybór i to duży. Co by nie wybrał to będzie "wspieranie polskiej gospodarki"

MADE IN POLAND znajdzie na naprawdę wielu urządzeniach AGD.

Sam kupowałem TV ponad rok temu i jak doczytałem że jest robiony w Polsce, ułatwiło mi tą decyzję. stajnia to LG - Made in Kobierzyce PL.

To tak dla przykładu.....

Ja też chętniej kupuję sprzęt wyprodukowany w Polsce, nawet jeśli zagranicznych jest duży wybór, czasem warto się rozejrzeć za czymś od nas.

A my wybraliśmy lodówkę Samsung french door RFG 23UERS .Czy ktoś moze mi podpowie czy to dobry wybór? :)

Czy możesz powiedzieć coś więcej o niej? Bo również zastanawiamy się nad jej kupnem.

Czy cicho działa? I jak z pobieraniem prądu?

Witam, zastanawiam się nad kupnem lodówki do zabudowy, moje kryteria to no frost przynajmniej w zamrażarce, komora świeżości/komora zero, jak najcichsza praca ponieważ lodówka będzie stała w otwartej kuchni, w miarę pojemna., lodówki do zabudowy o wys 177cm wydaja się bardzo małe ale nie wiem jak to w praktyce wygląda, myślę bardziej nad taka ok 185cm i wyższą, inne bajery w postaci alarm otwartych drzwi, powłoka antybakteryjna, cyrkulacja powietrza mile widziane ale niekoniecznie. Chciałabym by model był w miarę solidny, chociaż przy dzisiejszej polityce i tak pewnie po gwarancji zaczynają się problemy. Kwota do zagospodarowania to ok 2,5tyś zł (max do 3 tyś jeśli byłaby tego warta)

Wstępnie wypatrzyłam:

* Mastercook LCB-1020FNF - ale 45dB to chyba dość głośno

* Elektrolux ENN3153AOW - czy frost tree to to samo co no frost? nie wiem o co chodzi z cyrkulacja powietrza w chłodziarce? podobno Electrolux ma dużo elektroniki ktora szybko pada, czy to prawda?

* Gorenje NRKI4181LW - niestety tylko 177cm ale chyba dość pojemna w porównaniu z innymi

* Gorenje NRKI5181LW - tez 177cm

* Hotpoint-Ariston BCB 33 AA F C - dość mała pojemność, szczególnie zamrażarki jak na 185cm wysokości, ale chyba z tych wszystkich najbardziej przypadła mi do gustu, tylko że nie niewiele w sieci jest opinii na jej temat, nie wiem jak z awaryjnością produktów tej firmy.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze, może macie jakąś inną, lepsza propozycje

Z podanych powyżej propozji aktualnie rozważm pomiędzy Elektrolux ENN3153AOW a Hotpoint-Ariston BCB 33 AA F C. Wiecie cos o tych lodówkach? jak z ich awaryjnoscią? jak z pojemnościa? Ariston jest z opisu dość ciekawy ale w sumie 30l mniej pojemny niz Elektrolux, tylko czy jest to az tak zauwazalne w codziennej praktyce? Gdyby ktoś miał jakies doświadczenia z tymi lodówkami prosze o wpis bo musze szybko zdecydowac a skoro jest to decyzja na lata to wolalabym wiedziec na co sie decyduje.
Szukam chłodziarko zamrażarki wolnostojącej, inox, koniecznie z uchwytami zewnętrznymi. Zależy mi na jak największej zamrażarce, natomiast chłodziarka wielkości wystarczającej dla 3 osobowej rodziny, która żywi się głównie nabiałem i warzywami. W sklepie wpadła mi w oko BOSCH KGN 34X44. Zamrażarka robi wrażenie bardzo pojemnej, ale jak się okazało ma pojemność netto 94 l. Może ktoś doradzi inny model?
  • 2 weeks później...

Witam. Czy mógł by ktoś polecić jakąś jak najcichszą czarną lodówkę? Może być połysk, mat, szkło itp. Najważniejszy parametr to głośność, ponieważ lodówka będzie stała praktycznie w salonie (salon z aneksem). Będę bardzo wdzięczny za porady.

Moje przykładowe typy które rozważam (jednak kompletnie nie wiem, jak wygląda w ich przypadku głośność pracy):

http://www.ceneo.pl/4590606

http://www.ceneo.pl/9348812

http://www.ceneo.pl/3578430

http://www.skapiec.pl/site/cat/308/comp/5398549

http://www.skapiec.pl/site/cat/308/comp/4849614

http://www.ceneo.pl/10595471

Wstępnie wypatrzyłam:

* Mastercook LCB-1020FNF - ale 45dB to chyba dość głośno

Kupowanie Mastercooka w obliczu upadłości firmy to dość ryzykowna gra...

Szukam chłodziarko zamrażarki wolnostojącej, inox, koniecznie z uchwytami zewnętrznymi. Zależy mi na jak największej zamrażarce, natomiast chłodziarka wielkości wystarczającej dla 3 osobowej rodziny, która żywi się głównie nabiałem i warzywami. W sklepie wpadła mi w oko BOSCH KGN 34X44. Zamrażarka robi wrażenie bardzo pojemnej, ale jak się okazało ma pojemność netto 94 l. Może ktoś doradzi inny model?

whirlpool mają duże zamrażalniki 113/116 L i zazwyczaj uchwyty zewnętrzne

Zmieniły się wymagania, czarny kolor nie jest konieczny :) Może być biała (połysk, szkło, ale nie biel jak w najtańszych lodówkach), lub jakiś inny kolor (choć by inox). Nadal priorytet to głośność pracy.

Ciekawy wydaje się np Panasonic NR-B32FW2-WE. Ładny wygląd, A++ i tylko 36dB!

Moją uwagę zwrócił również Whirlpool WBA34983 DFC IX. Klasa A+++, czyli bardzo niskie zużycie prądu. 39dB, gorzej jak w Panasie, ale i tak lepiej niż u większości konkurencji. Jedyny problem to to, że zamrażarka nie ma automatycznego rozmrażania...

SHARP SJ-WM322T-WH - cena atrkacyjna, cicha bo 37dB, drzwi otwierane w obie strony (w moim układzie praktyczna sprawa), tylko klasa energetyczna zaledwie A...

Sharp SJ-WP320TBE - nadal ok cena, trochę głośniejsza niż wyżej wymieniony model (38dB), ale klasa energetyczna lepsza (A+)

Bardzo proszę o pomoc w wyborze (nie tylko z tych co wymieniłem).

• 2 weeks później...

Mam pytanie.

Kupiłem lodówkę Whirpool ART 468/1A. Wg opisu sklepu lodówka ma wymuszony obieg powietrza.

Dzisiaj ją otworzyłem i nie ma żadnego wentylatora.

Produkt jest niezgodny z opisem.

Co mogę i powinienem zrobić?